Kortere werkweek voor hbo-leraren

Leraren in het hoger beroepsonderwijs zijn korter gaan werken. In het studiejaar 1999/’00 werkt 8% van hen 12 uur per week of minder. De jaren daarvoor had nog geen 5% van de leraren in het hbo zo’n korte werkweek. Ook een weektaak van 12 tot 24 uur per week – hierin zijn zowel de uren begrepen dat zij les geven als bijvoorbeeld de uren voor het nakijken van huiswerk en het bijhouden van het vak – komt dit studiejaar vaker voor dan voorheen. Het aandeel van de leraren dat tussen de 24 en 36 uur per week werkt, stijgt nauwelijks. Alleen het aantal leraren met een werkweek van meer dan 36 uur neemt af. Vorig studiejaar had nog 57% van de leraren in het hbo een volledige werkweek, in het schooljaar 1999/’00 is dit nog maar 50%.

Wekelijkse taakomvang van hbo-leraren

Wekelijkse taakomvang van hbo-leraren

In het hoger beroepsonderwijs zijn 18 400 docenten werkzaam. Gemeten in uren vervullen zij 13 200 voltijdbanen. Ten opzichte van het voorgaande studiejaar is het aantal leraren met ongeveer honderd afgenomen. Het aantal berekende voltijdbanen daalde harder door de kortere werkweek van de docenten en nam af met driehonderd. Dat zijn er driehonderd minder dan een jaar eerder.

De vergrijzing onder leraren in het hbo zet zich voort. Tien jaar geleden waren minder dan twee op de tien leraren ouder dan 50 jaar. Inmiddels zijn meer dan vier op de tien leraren de vijftig gepasseerd. Jonge leraren worden zeldzamer komen steeds minder voor. In het schooljaar 1990/’91 waren ruim drie van de tien leraren jonger dan 3040 jaar, in 1999/’00 zijn dit er nog maar twee van de tien.

Leeftijdsverdeling van hbo-leraren

Leeftijdsverdeling van hbo-leraren

Guillaume Janssen