Groei economie en werkgelegenheid in het buitenland

In veel landen was de economische groei in de tweede helft van 1998 lager dan in de eerste helft. De groei van de economie wordt gemeten aan de hand van de volumestijging van het bruto binnenlands product. In het Verenigd Koninkrijk halveerde het stijgingspercentage. Ook in Nederland nam de groei van het bruto binnenlands product duidelijk af in de tweede helft van 1998, al bleef zij in vergelijking met andere landen op een hoog peil.

Volumegroei BBP

Volumegroei BBP
In Duitsland en Frankrijk viel de economische ontwikkeling in de loop van 1998 eveneens terug. Mede als gevolg hiervan daalde ook de groei in de Europese Unie (EU). Alleen in Denemarken en Zweden nam het groeitempo toe.

De economische groei in een land beïnvloedt de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Meestal is de stijging van de werkgelegenheid wat kleiner dan die van het bruto binnenlands product, omdat een gedeelte van de economische groei kan worden bereikt door technologische vooruitgang of het aanwenden van meer kapitaal.

Voor de landen in de grafiek was de gemiddelde stijging van de werkgelegenheid ongeveer 1,5%. In Nederland was de toename in verleden jaar 3%. Dit was na Spanje de grootste stijging.

Procentuele groei BBP en werkgelegenheid 1998

Procentuele groei BBP en werkgelegenheid 1998
Martin Mellens

Bron: Conjunctuurbericht juni 1999