Stijgende woningprijzen, minder geboorten
Over deze publicatie
Het geboortecijfer in Nederland daalt al een aantal jaren en tegelijkertijd zijn de woningprijzen gestegen. Maken de gestegen woningprijzen het moeilijker voor mensen om een gezin te beginnen of uit te breiden? Dit onderzoek laat zien hoe de kans om een kind te krijgen verschilde tussen huurders en huiseigenaren in regio’s met hoge en lage woningprijzen, en in regio’s met hard en minder hard gestegen woningprijzen tussen 2012 en 2022.
Belangrijkste bevindingen:
- Hoe hoger de woningprijzen in de regio zijn, hoe minder kinderen mensen krijgen. En ook: hoe harder de woningprijzen in de regio gestegen zijn ten opzichte van de landelijke stijging, hoe minder kinderen ze krijgen. Een stijging van de regionale woningprijzen met 100 duizend euro hangt samen met een daling in de kans op een kind van 3,1 procent.
- Deels komt dit doordat jonge mensen in duurdere regio’s minder vaak een huis bezitten, terwijl woningbezit samenhangt met een hogere kans op geboorte. En deels komt het doordat de kans om een kind te krijgen kleiner is onder huurders in duurdere woningmarktregio’s.
- Hoge woningprijzen en gestegen woningprijzen vergroten juist de kans dat huiseigenaren een kind krijgen.
Dit artikel is het resultaat van een samenwerking tussen het CBS en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), binnen het project Achtergrondstudies Bevolking 2050 (https://ab2050.nl/).