Auteur: Jaap Walhout, Lisa van der Storm, Bertina Ransijn

Plausibiliteitsanalyses Risico-indicator Onderwijsachterstanden Basisonderwijs - Gemeenten

2020-2023

Over deze publicatie

Deze publicatie beschrijft en analyseert verschillen in onderwijsachterstandsscores van gemeenten tussen de jaren 2022 en 2023, verschillen in voorlopige en definitieve achterstandsscores en ontwikkelingen in onderwijsscores en de onderliggende omgevingskenmerken van leerlingen over de jaren 2020 tot en met 2023. De voornaamste bevinding is dat achterstandsscores van de meeste gemeenten tussen de jaren 2022 en 2023 weinig fluctueerden en dat fluctuaties die zich voordoen plausibel zijn.

1. Inleiding

In het kader van het in 2019 in werking getreden nieuwe onderwijsachterstandenbeleid, publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) jaarlijks per gemeente een onderwijsachterstandsscore (hierna: achterstandsscore). Deze scores drukken de verwachte onderwijsachterstand in gemeenten uit, op basis waarvan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) het onderwijsachterstandenbudget over gemeenten verdeelt. Om de juistheid van deze scores vast te stellen, voert het CBS jaarlijks plausibiliteitsanalyses uit. Dit rapport is een weergave van deze analyses gebaseerd op gegevens voor de jaren 2020 tot en met 2023.

Het CBS spreekt van een onderwijsachterstand als leerlingen door ongunstige omgevingskenmerken slechter presteren op school dan ze bij een gunstigere situatie zouden kunnen. Het CBS berekent ieder jaar per leerling een onderwijsscore die de verwachte onderwijsachterstand weergeeft gegeven diverse omgevingskenmerken. Deze omgevingskenmerken betreffen het opleidingsniveau van zowel de moeder als de vader, het land van herkomst van de ouders, of ouders in de schuldsanering zitten, de verblijfsduur van de moeder in Nederland, en het gemiddelde opleidingsniveau van moeders van leerlingen op school.

Het CBS vertaalt onderwijsscores van kinderen met behulp van een in de wet1) vastgelegde formule naar achterstandsscores voor gemeenten. Het CBS telt per gemeente de scores op van de kinderen in de leeftijd van 2,4 tot 4 jaar en leerlingen van de scholen in de gemeente die landelijk gezien tot de 15 procent laagst scorende leerlingen behoren. Dit is de bruto achterstandsscore. Deze bruto achterstandsscore geeft de verwachte omvang van het risico op onderwijsachterstand weer in een gemeente. Op die brutoscore wordt een drempelwaarde in mindering gebracht, om versnippering van het budget tegen te gaan. De drempelwaarde is afhankelijk van het totaal aantal kinderen in gemeenten: hoe meer kinderen, hoe hoger de drempel. Na aftrek van de drempel heeft elke gemeente een netto score. Op basis van deze netto score verdeelt OCW het gemeentelijk onderwijsachterstanden budget.

Deze publicatie beschrijft en analyseert de ontwikkeling van verwachte onderwijsachterstanden, onderwijsscores en de onderliggende omgevingskenmerken. Hierbij besteden we in het bijzonder aandacht aan veranderingen in de verdelingen over de jaren heen. Een nadere uitleg over de berekening van de achterstandsscores en hoe die van jaar op jaar kunnen variëren is te lezen in de brochure “Fluctuaties achterstandsscores scholen”2). Hoewel deze brochure is gericht op scholen, is de werking van de indicator voor gemeenten vergelijkbaar.

In hoofdstuk 2 worden de gebruikte data en methoden uiteengezet. Hoofdstuk 3 beschrijft ontwikkelingen in de omgevingskenmerken en frequentie en type imputatie van onderwijsscores. Veranderingen in onderwijsscores staan centraal in hoofdstuk 4. Hoofdstuk 5 presenteert ontwikkelingen in onderwijsachterstanden. Hoofdstuk 6 geeft een samenvatting en conclusies.
1) wetten.nl - Regeling - Besluit specifieke uitkeringen gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid - BWBR0041370 (overheid.nl).
2) Zie: Fluctuaties achterstandsscores scholen.

2. Data en methoden

2.1 Selectie en afbakening onderzoeksdata

Voor het uitvoeren van deze plausibiliteitsanalyses gebruiken we hetzelfde databestand als voor de jaarlijkse berekening van de achterstandsscores per gemeente. Dit bestand bevat de gegevens van alle kinderen van 2,5 tot 4 jaar en basisschoolleerlingen op 1 oktober in de jaren 2020 en 2021 en op 1 februari in de jaren 2022 en 2023. 

2.2 Gebruikte methoden

Om ontwikkelingen in de verschillende variabelen in kaart te brengen, maken we voornamelijk gebruik van frequentieanalyses. Bij deze analyses bekijken we in hoeverre de frequentieverdelingen over de jaren heen dezelfde patronen blijven volgen. We laten de frequentieverdelingen zien voor onder andere de onderwijs- en achterstandsscores en voor de omgevingskenmerken die worden gebruikt bij de berekening van onderwijsscores. We kijken hierbij voornamelijk naar de relatieve frequentie omdat groepen van verschillende grootte daarmee makkelijk met elkaar zijn te vergelijken. Bij de analyse van de achterstandsscores per gemeente analyseren we de verschillen op twee verschillende manieren. Ten eerste kijken we naar de verschillen tussen de achterstandsscores op basis van de voorlopige en definitieve gemeentelijke indeling van 2023. In juli 2022 zijn de achterstandsscores op basis van de voorlopige gemeentelijke indeling 2023 gepubliceerd. Afgelopen juli zijn de achterstandsscores op basis van de definitieve gemeentelijk indeling gepubliceerd. Deze achterstandsscores zijn gebaseerd op de kinderen die op de peildata 1 oktober 2020 en/of 1 oktober 2021 waren ingeschreven als leerling op een basisschool of in de leeftijdsgroep 2,5 tot 4 jaar vielen. Ten tweede kijken we naar de verschillen tussen de achterstandsscores op basis van de definitieve gemeentelijke indeling van 2023 en de achterstandsscores op basis van de voorlopige gemeentelijke indeling 2024. Deze laatste zijn gebaseerd op de kinderen die op de peildata 1 februari 2022 en/of 1 februari 2023 waren ingeschreven als leerling op een basisschool of in de leeftijdsgroep 2,5 tot 4 jaar vielen.

2.3 Herijking Risico-indicator Onderwijsachterstanden

In de voorgaande jaren van de plausibiliteitsanalyse vertoonden de resultaten weinig fluctuatie. Dit was het gevolg van het gebruik van hetzelfde model en de berekening op hetzelfde peilmoment in elk jaar. Echter, in de recente jaren hebben er een aantal veranderingen plaatsgevonden. Allereerst is het peilmoment van de analyses veranderd. Vanaf 2022 ligt dit in februari, waar de voorgaande peilmomenten in oktober lagen. Ten tweede is er een herijking van het gebruikte model uitgevoerd in 2022. Het doel van de herijking is het actueel houden van het model en dat het gebruikte model ontwikkelingen in de populatie in de tijd blijft volgen. Bij deze herijking stonden vooral de coëfficiënten en schaalwaarden van het model van de risico-indicator onderwijsachterstanden voor het basisonderwijs centraal. Daarnaast is gekeken naar het effect van het meenemen van extra asielinstroom gegevens voor de identificatie van asielzoekers en statushouders. Doordat in het herijkte model de coëfficiënten en schaalwaarden zijn veranderd, treden er daardoor ook grotere verschillen op in 2022 ten opzichte van de voorgaande jaren.

3. Analyse omgevingskenmerken en imputatie

In dit hoofdstuk bekijken we de relatieve frequentie van de voor het berekenen van de onderwijsscores gebruikte omgevingskenmerken, alsmede gegevens over hoe vaak onderwijsscores geïmputeerd zijn.

3.1 Opleidingsniveau van ouders

Het opleidingsniveau van ouders is een belangrijk kenmerk voor het berekenen van de onderwijsscores. Voor het opleidingsniveau wordt gebruikgemaakt van bestaande onderwijsregistraties zoals die in het Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden (SSB) van het CBS aanwezig zijn.

De onderwijsregistratie in het SSB is echter incompleet voor een deel van de Nederlandse bevolking. Het opleidingsniveau is vaker onbekend voor oudere mensen, mensen met een lager opleidingsniveau en mensen die (een deel van) hun opleiding in het buitenland hebben gevolgd. De onbekende opleidingsniveaus worden alsnog bepaald met specifieke statistische methoden; dit wordt ook wel imputatie genoemd. Bij het imputeren wordt gebruikgemaakt van andere kenmerken die wel bekend zijn uit registraties en die samenhangen met het opleidingsniveau van een persoon, zoals het inkomen en (indien bekend) het opleidingsniveau van de partner. Op basis van een aantal kenmerken, waaronder opleidingsniveau partner, inkomen, stedelijkheid en herkomst, wordt een voorspelling gemaakt van de onbekende opleidingsniveaus. Op individueel niveau zal deze voorspelling uiteraard niet altijd kloppen, maar gemiddeld over grotere groepen mensen geven de imputaties een betrouwbare schatting van de werkelijke verdeling van het opleidingsniveau. 

De figuren 3.1.1 en 3.1.2 geven de relatieve frequentie weer van de opleidingsniveaus van ouders uitgesplitst naar jaar. De verdeling van het opleidingsniveau wordt getoond van boven, het hoogste opleidingsniveau (Hbo-, wo-master, doctor), naar beneden, het laagste opleidingsniveau (Basisonderwijs). De figuur laat zien dat ouders, vooral moeders, in de loop der jaren vaker hoger opgeleid zijn en minder vaak mbo-4 opgeleid zijn. Veranderingen in het opleidingsniveau kunnen worden veroorzaakt doordat de vulling van opleidingsniveaus van ouders over de tijd beter wordt. Veranderingen in de vulling kunnen vervolgens resulteren in net iets andere geïmputeerde opleidingsniveaus. De aandelen van vaders en moeders met opleidingsniveau onbekend zijn iets toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Hier liggen twee mogelijke oorzaken aan ten grondslag. Eén daarvan is dat er nieuwkomers, zoals Oekraïense vluchtelingen, naar Nederland zijn gekomen. Van deze personen hebben we vaak (nog) niet alle achtergrondkenmerken tot onze beschikking. De tweede mogelijke verklaring is de verschuiving van het peilmoment (zoals beschreven in paragraaf 2.3). De registerbestanden die het CBS gebruikt om de koppeling te kunnen maken tussen de leerling en de ouder zijn daardoor verder uit elkaar komen te liggen.

3.1.1 Opleidingsniveau vader
Opleidingsniveau vader2020 (%)2021 (%)2022 (%)2023 (%)
Onbekend omdat deze ouder onbekend is, of het kind niet voorkomt in de BRP5,15,15,46,3
Hbo-, wo-master, doctor14,414,814,714,7
Hbo-, wo-bachelor2323,323,223,2
Havo, vwo5,75,75,75,5
Mbo419,418,818,718,1
Mbo2 en mbo317,417,517,417,6
Vmbo-g/t, avo onderbouw2222,1
Vmbo-b/k, mbo17,37,17,17
Basisonderwijs5,75,75,75,6

3.1.2 Opleidingsniveau moeder
Opleidingsniveau moeder2020 (%)2021 (%)2022 (%)2023 (%)
Onbekend omdat deze ouder onbekend is, of het kind niet voorkomt in de BRP1,21,31,62,6
Hbo-, wo-master, doctor16,917,317,317,5
Hbo-, wo-bachelor28,228,228,228,2
Havo, vwo4,64,64,54,4
Mbo419,519,219,218,8
Mbo2 en mbo315,1151514,9
Vmbo-g/t, avo onderbouw2,42,32,32,2
Vmbo-b/k, mbo16,25,85,75,6
Basisonderwijs5,96,36,25,8

3.2 Herkomst

De figuren 3.2.1 en 3.2.2 tonen de relatieve frequentie van de herkomstcategorie uitgesplitst naar jaar. Hierbij krijgt een kind waarvan één van de ouders als herkomst Nederland heeft, ook Nederland als herkomst. Het aandeel kinderen met “Overig Afrika, overig Azië, overig Latijns-Amerika” als herkomst is de afgelopen jaren geleidelijk is gestegen. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn de instroom van kinderen vanuit Syrië en de instroom van kennismigranten uit onder meer India. Ook het aandeel kinderen uit “Nieuwe EU-landen en economieën in transitie” is gestegen. Mogelijke verklaring hiervoor is de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Deze stijgingen gingen vooral ten koste van het aandeel kinderen met een Nederlandse herkomst. De aandelen kinderen in de overige herkomstcategorieën bleven grofweg gelijk over de tijd.

3.2.1 Herkomst
Herkomst2020 (%)2021 (%)2022 (%)2023 (%)
Nederland77,77776,875,4
EU-15, andere ontwikkelde economieën1,71,81,81,8
Nieuwe EU-landen en economieën in transitie2,933,14
Noord-Afrika4,44,44,44,4
Oost-Azië1,51,51,51,5
Overig Afrika, overig Azië, overig Latijns Amerika5,96,36,46,9
Suriname en (voormalige) Nederlandse Antillen2,52,52,52,5
Turkije3,23,23,33,3
Onbekend0,30,20,20,3

3.2.2 Herkomst (zonder Nederland)
Herkomst2020 (%)2021 (%)2022 (%)2023 (%)
EU-15, andere ontwikkelde economieën1,71,81,81,8
Nieuwe EU-landen en economieën in transitie2,933,14
Noord-Afrika4,44,44,44,4
Oost-Azië1,51,51,51,5
Overig Afrika, overig Azië, overig Latijns Amerika5,96,36,46,9
Suriname en (voormalige) Nederlandse Antillen2,52,52,52,5
Turkije3,23,23,33,3
Onbekend0,30,20,20,3

3.3 Verblijfsduur van de moeder 

Figuur 3.3.1 geeft de relatieve frequentie van de verblijfsduur van de moeder van het kind uitgesplitst naar jaar weer. Het aandeel moeders met een verblijfsduur van 0 tot 5 jaar en 5 tot 10 jaar is licht toegenomen. Hierdoor is het aandeel moeders met een verblijfsduur langer dan 10 jaar gedaald.

3.3.1 Verblijfsduur moeder
Verblijfsduur moeder2020 (%)2021 (%)2022 (%)2023 (%)
>10jr89,789,389,388
5-10jr4,85,35,56
0-5jr5,55,45,26

3.4 Ouders in de schuldsanering

Figuur 3.4.1 toont het percentage leerlingen met ouders in de schuldsanering uitgesplitst naar jaar. Het aandeel kinderen met ouders in de schuldsanering is de afgelopen jaren gedaald. Dit komt waarschijnlijk doordat het economisch de laatste jaren tot aan de coronacrisis steeds beter ging en de werkloosheid steeds verder is gedaald. De lage werkloosheid tijdens de coronacrisis heeft er mogelijk voor gezorgd dat de daling ook in de jaren van de coronacrisis door heeft kunnen zetten, daarbovenop kan het lang duren voordat dergelijke veranderingen zich manifesteren in de cijfers.

3.4.1 Leerlingen met ouders in de schuldsanering
Leerlingen met ouders in de schuldsanering2020 (%)2021 (%)2022 (%)2023 (%)
0,60,40,40,3

3.5 Gemiddeld opleidingsniveau van moeders op school

Figuur 3.5.1 laat de relatieve frequentie zien van het gemiddelde opleidingsniveau van de moeders op school uitgesplitst naar jaar. Het gemiddelde opleidingsniveau van de moeders op school is de laatste jaren gestegen. Dit is in lijn met de eerdere geconstateerde stijging van het opleidingsniveau van moeders.

3.5.1 Gemiddelde opleidingsniveau van moeders op school
Gemiddelde opleidingsniveau van moeders op school2020 (Dichtheid)2021 (Dichtheid)2022 (Dichtheid)2023 (Dichtheid)
00,004020,0003800,00501
0,01076320939334640,004430,000300,00529
0,02152641878669280,00480,000230,000010,00544
0,03228962818003910,005120,000170,000020,00547
0,04305283757338550,005370,000140,000040,00539
0,05381604696673190,005540,000130,000070,00519
0,06457925636007830,005640,000140,000120,00493
0,07534246575342470,005660,000190,00020,00461
0,0861056751467710,005630,000270,000330,00427
0,09686888454011740,005530,000410,000520,00394
0,1076320939334640,00540,000610,000790,00366
0,118395303326810,005250,000890,001160,00344
0,1291585127201570,005090,001270,001660,0033
0,1399217221135030,004960,001740,002290,00326
0,1506849315068490,004890,002340,003040,00331
0,1614481409001960,004910,003040,003890,00348
0,1722113502935420,005060,003850,004820,00374
0,1829745596868880,005380,004720,005780,00409
0,1937377690802350,005880,005640,006720,00452
0,2045009784735810,006550,006570,00760,00499
0,2152641878669280,007390,007450,008370,00548
0,2260273972602740,008340,008260,0090,00597
0,236790606653620,009330,008950,009490,00641
0,2475538160469670,01030,009490,009840,00678
0,2583170254403130,011160,009850,010050,00708
0,269080234833660,011830,010040,010160,00727
0,2798434442270060,012260,010040,01020,00736
0,2906066536203520,012430,009860,01020,00734
0,3013698630136990,012340,009530,010190,00723
0,3121330724070450,012010,009080,010190,00702
0,3228962818003910,011490,008540,010220,00675
0,3336594911937380,010840,007960,010290,00643
0,3444227005870840,010130,007360,010390,00608
0,3551859099804310,009420,006790,010510,00573
0,3659491193737770,008780,006270,010640,00541
0,3767123287671230,008250,005840,010740,00514
0,387475538160470,00790,005530,010780,00492
0,3982387475538160,007740,005350,010730,00477
0,4090019569471620,00780,005310,010550,00469
0,4197651663405090,008080,005410,010230,00466
0,4305283757338550,008580,005610,009780,00469
0,4412915851272020,009280,00590,009230,00475
0,4520547945205480,010170,006230,008640,00483
0,4628180039138940,011240,006540,008030,00491
0,4735812133072410,012480,006820,007480,00499
0,4843444227005870,013840,007060,007040,00507
0,4951076320939330,015290,007250,006750,00514
0,505870841487280,016780,007430,006660,00521
0,5166340508806260,018240,007620,006810,00531
0,5273972602739730,019610,007860,007230,00545
0,5381604696673190,020840,008180,007930,00567
0,5489236790606650,021870,00860,008910,00597
0,5596868884540120,022640,009130,010180,00637
0,5704500978473580,023170,009780,011690,00689
0,5812133072407040,023450,010540,013360,00751
0,5919765166340510,023520,011390,015130,00823
0,6027397260273970,02340,012310,016880,00902
0,6135029354207440,023140,013270,018520,00985
0,624266144814090,022770,014270,019950,0107
0,6350293542074360,022330,015260,021090,01154
0,6457925636007830,021890,016240,021910,01237
0,6565557729941290,021470,017170,02240,01317
0,6673189823874750,021140,018050,02260,01395
0,6780821917808220,020960,018870,022570,01471
0,6888454011741680,020990,019650,022420,01546
0,6996086105675150,02130,02040,022250,01619
0,7103718199608610,0220,021180,022180,01691
0,7211350293542070,023120,022010,022270,0176
0,7318982387475540,024710,022970,022570,01826
0,74266144814090,026760,024060,023080,01887
0,7534246575342460,029230,025310,023770,01944
0,7641878669275930,032010,026670,024580,01999
0,7749510763209390,034960,028110,025430,02055
0,7857142857142860,037890,029530,026230,02117
0,7964774951076320,040550,030840,026870,0219
0,8072407045009780,042740,031960,027280,02278
0,8180039138943250,044250,032790,027370,02384
0,8287671232876710,044930,033280,027130,02511
0,8395303326810180,044720,033410,026570,02656
0,8502935420743640,043620,033190,025730,02815
0,861056751467710,041790,032670,024740,02981
0,8718199608610570,039480,031950,023770,03145
0,8825831702544030,036970,031170,022950,03297
0,8933463796477490,034550,030470,022450,03423
0,9041095890410960,032470,029970,022380,03518
0,9148727984344420,030960,02980,022830,03579
0,9256360078277890,030160,030040,023840,03605
0,9363992172211350,030140,030750,025380,03602
0,9471624266144810,030920,031940,027380,0358
0,9579256360078280,03240,033590,029710,0355
0,9686888454011740,03450,035610,032190,03528
0,979452054794520,037060,03790,034660,03527
0,9902152641878670,039960,040330,036940,03563
1,000978473581210,043060,042760,038880,03647
1,011741682974560,046210,045040,040450,03789
1,022504892367910,049340,047060,041680,03995
1,033268101761250,052370,048740,042670,04261
1,04403131115460,055230,050070,043580,04576
1,054794520547950,057890,051070,044560,04925
1,065557729941290,060310,051770,045760,05292
1,076320939334640,062460,052240,047280,05655
1,087084148727980,064320,052570,049150,05996
1,097847358121330,065890,052830,051340,06295
1,108610567514680,067170,053110,053740,06538
1,119373776908020,068150,05350,056250,06716
1,130136986301370,068830,054060,058750,06825
1,140900195694720,069240,054880,061140,06869
1,151663405088060,06940,056020,063420,06856
1,162426614481410,069390,057540,065640,06802
1,173189823874760,069310,059450,067890,06728
1,18395303326810,069260,061690,070270,06651
1,194716242661450,069370,064160,072860,06586
1,205479452054790,069780,066740,075660,06544
1,216242661448140,070590,069270,078630,06529
1,227005870841490,071860,07160,081640,06544
1,237769080234830,073620,073590,084530,06585
1,248532289628180,075850,075170,087130,06647
1,259295499021530,078450,076310,089270,06724
1,270058708414870,081320,077040,090860,06808
1,280821917808220,084340,077480,091890,06895
1,291585127201570,087390,077780,092430,06987
1,302348336594910,090370,078140,09270,07085
1,313111545988260,093250,078810,092990,07196
1,32387475538160,095990,079970,093550,07326
1,334637964774950,09860,08180,094640,07482
1,34540117416830,101080,08440,096410,07669
1,356164383561640,103460,087820,098960,07893
1,366927592954990,105740,092050,102240,08153
1,377690802348340,107940,096990,106130,0845
1,388454011741680,110070,102480,11040,08784
1,399217221135030,112130,108280,114780,09152
1,409980430528380,114140,114150,118970,09554
1,420743639921720,116080,119830,122730,09988
1,431506849315070,117960,125090,125820,10454
1,442270058708410,119760,129740,128080,10947
1,453033268101760,121490,133630,129540,11463
1,463796477495110,123130,136740,130280,11995
1,474559686888450,124680,139160,130420,12534
1,48532289628180,126130,140950,130120,13071
1,496086105675150,127480,142230,129570,13595
1,506849315068490,128710,143090,128950,14095
1,517612524461840,129790,143640,128440,14562
1,528375733855190,130710,143950,128190,14987
1,539138943248530,131440,14410,128340,15366
1,549902152641880,131990,144140,128980,15697
1,560665362035220,132380,144140,130120,15975
1,571428571428570,132690,144130,131740,16209
1,582191780821920,133030,144140,133690,16401
1,592954990215260,133550,144180,135750,16555
1,603718199608610,134390,144190,137610,16676
1,614481409001960,135640,144110,138970,16766
1,62524461839530,137370,143870,139570,1683
1,636007827788650,139580,14340,139210,16871
1,6467710371820,142250,142690,137850,16895
1,657534246575340,145320,141750,135580,16906
1,668297455968690,148750,140690,132650,16911
1,679060665362040,152530,139620,129470,16917
1,689823874755380,15670,138740,126540,16932
1,700587084148730,161360,138260,124430,1696
1,711350293542070,166640,138390,123680,17005
1,722113502935420,172680,139360,124780,17068
1,732876712328770,179610,141370,128220,17147
1,743639921722110,187370,144710,134040,1724
1,754403131115460,195780,149470,142120,17346
1,765166340508810,20460,15570,152210,17461
1,775929549902150,213450,16340,163950,17585
1,78669275929550,221950,172470,176840,17721
1,797455968688850,22970,182690,190360,17874
1,808219178082190,236330,193740,203950,18051
1,818982387475540,241580,205180,217070,18263
1,829745596868880,245310,216550,229260,18529
1,840508806262230,247520,227360,24010,18859
1,851272015655580,248390,237150,249260,19266
1,862035225048920,248210,245610,256510,19759
1,872798434442270,247440,252560,261690,20345
1,883561643835620,246650,257960,264690,21023
1,894324853228960,246430,261960,265740,21785
1,905088062622310,247220,264990,265060,22618
1,915851272015660,249340,267390,262930,235
1,9266144814090,252910,269460,259740,24406
1,937377690802350,257880,271450,255930,25307
1,948140900195690,263980,273440,251980,26177
1,958904109589040,270840,27540,248390,26983
1,969667318982390,277980,277180,245640,27711
1,980430528375730,284920,278570,244140,28356
1,991193737769080,291240,279310,244190,28917
2,001956947162430,296610,279180,245980,29401
2,012720156555770,300870,278050,249560,29817
2,023483365949120,303930,275860,254870,30175
2,034246575342470,305920,272630,26160,30483
2,045009784735810,307080,268670,269290,30744
2,055772994129160,307670,264340,277460,30956
2,06653620352250,307940,260030,28560,31114
2,077299412915850,308150,256210,293210,31211
2,08806262230920,308560,253290,299840,31239
2,098825831702540,309360,251650,305150,31198
2,109589041095890,31070,251590,308940,31102
2,120352250489240,312680,253240,311190,30968
2,131115459882580,315330,256650,312090,30821
2,141878669275930,318630,26170,311960,3069
2,152641878669280,322470,268180,311270,30604
2,163405088062620,326760,275790,310540,30588
2,174168297455970,331350,284230,310350,30662
2,184931506849320,336050,293130,311090,30835
2,195694716242660,340710,302130,312990,31109
2,206457925636010,345180,310980,316070,31474
2,217221135029350,349320,319470,320230,31909
2,22798434442270,353010,327450,325210,32389
2,238747553816050,356150,334810,330710,32872
2,249510763209390,358670,34150,33640,33326
2,260273972602740,360540,34750,342020,33718
2,271037181996090,361810,352810,347420,34025
2,281800391389430,362560,357490,352580,3423
2,292563600782780,362960,361590,357550,3433
2,303326810176130,363220,365180,362490,34334
2,314090019569470,363620,368340,367570,34265
2,324853228962820,364490,371120,372910,34155
2,335616438356160,366110,373640,37850,34041
2,346379647749510,368740,376020,384220,33967
2,357142857142860,372570,37840,389910,33977
2,36790606653620,377680,380950,395350,341
2,378669275929550,384080,383850,400350,34349
2,38943248532290,391610,38730,404790,34723
2,400195694716240,400040,391450,408640,35215
2,410958904109590,408990,396360,411930,35804
2,421722113502940,418060,401990,414790,36467
2,432485322896280,426770,408120,417370,37178
2,443248532289630,434720,414390,41980,37912
2,454011741682970,441570,420320,422130,38647
2,464774951076320,447020,425290,424360,39367
2,475538160469670,451090,428690,426360,40062
2,486301369863010,453960,430190,427980,40727
2,497064579256360,45590,429660,429060,41363
2,507827788649710,457270,427220,429520,4198
2,518590998043050,458490,423270,429370,42589
2,52935420743640,459970,418410,428740,43201
2,540117416829750,462070,413350,427880,43823
2,550880626223090,465070,40880,427110,44462
2,561643835616440,46910,405390,426760,45116
2,572407045009780,474130,403540,427140,45777
2,583170254403130,479960,403440,428440,46429
2,593933463796480,486220,405050,430770,4705
2,604696673189820,492370,408130,434110,47616
2,615459882583170,497710,412390,438410,48099
2,626223091976520,501690,417380,443420,48463
2,636986301369860,503850,422870,449020,48698
2,647749510763210,503970,42880,455120,48797
2,658512720156560,502070,435260,461680,48763
2,66927592954990,498420,44240,468680,48607
2,680039138943250,493580,450410,476070,48356
2,690802348336590,488250,459390,483770,48041
2,701565557729940,483250,469280,491610,47702
2,712328767123290,479380,479810,499340,47381
2,723091976516630,477310,490510,506630,47119
2,733855185909980,477530,500730,513130,46952
2,744618395303330,480280,509780,51850,46904
2,755381604696670,485610,516880,522380,46992
2,766144814090020,493190,52150,524540,47206
2,776908023483370,502440,523540,524990,47509
2,787671232876710,512780,523080,523720,47863
2,798434442270060,523590,520470,520810,4822
2,80919765166340,534230,51620,516410,48531
2,819960861056750,544060,510870,510680,48752
2,83072407045010,552490,505050,503870,48849
2,841487279843440,558980,499250,496270,48802
2,852250489236790,563070,493810,488180,48601
2,863013698630140,564490,488930,479960,48253
2,873776908023480,563130,484610,471980,47774
2,884540117416830,559110,480730,464570,47188
2,895303326810180,552750,477090,458030,46522
2,906066536203520,544490,473420,452680,45818
2,916829745596870,535120,469490,448560,45106
2,927592954990220,525220,465180,445690,44414
2,938356164383560,515270,460460,444040,43765
2,949119373776910,505550,45540,443520,43176
2,959882583170250,496130,450130,444060,42663
2,97064579256360,486950,444870,445570,42234
2,981409001956950,477830,439850,448010,41892
2,992172211350290,468570,435340,451310,41637
3,002935420743640,459020,43160,455430,41467
3,013698630136990,449160,428860,460330,41374
3,024461839530330,439090,427340,465910,41355
3,035225048923680,429110,427190,472090,41396
3,045988258317030,419630,428590,478750,41487
3,056751467710370,411190,431550,485710,41619
3,067514677103720,404190,435960,49280,41783
3,078277886497060,398960,441710,499830,41974
3,089041095890410,395660,448620,506620,42186
3,099804305283760,394340,45650,512970,42413
3,11056751467710,394860,465080,518660,42653
3,121330724070450,396930,474070,523460,42902
3,13209393346380,400180,48310,527130,43156
3,142857142857140,404150,491720,529440,43412
3,153620352250490,408390,499450,53020,43663
3,164383561643840,412450,505740,529280,43904
3,175146771037180,4160,510040,526630,4413
3,185909980430530,41880,511840,522280,44337
3,196673189823870,420710,510630,516290,44523
3,207436399217220,421770,506550,508920,4469
3,218199608610570,422120,499820,500430,4484
3,228962818003910,421860,49090,491090,44978
3,239726027397260,421060,480430,481130,45108
3,250489236790610,419710,469130,470840,45237
3,261252446183950,417730,45770,460470,45366
3,27201565557730,414940,44670,450320,45494
3,282778864970650,411160,436540,440660,45614
3,293542074363990,40620,427390,431720,45711
3,304305283757340,399940,419250,423690,45768
3,315068493150680,392310,411970,416640,45762
3,325831702544030,383390,405360,410560,4567
3,336594911937380,373310,399260,405330,45467
3,347358121330720,362280,393590,400820,45132
3,358121330724070,35070,388340,396760,44648
3,368884540117420,338910,383620,392940,44001
3,379647749510760,327280,379480,389220,43187
3,390410958904110,316160,375950,385460,42208
3,401174168297460,305910,372940,381530,41076
3,41193737769080,296850,370230,377290,39811
3,422700587084150,289270,367520,372570,38441
3,433463796477490,283360,364450,36720,37015
3,444227005870840,279240,360660,3610,35584
3,454990215264190,276890,355920,353850,34202
3,465753424657530,27620,350090,345710,32921
3,476516634050880,27690,343220,336650,31789
3,487279843444230,278660,33550,326850,30845
3,498043052837570,281040,327350,316660,30121
3,508806262230920,283560,31910,30650,29633
3,519569471624270,285870,311040,296770,29383
3,530332681017610,287710,303390,28780,2936
3,541095890410960,288970,296260,279840,29541
3,551859099804310,289630,289670,273020,29892
3,562622309197650,28980,28360,267340,30372
3,5733855185910,289650,277970,262710,30914
3,584148727984340,289360,272730,258980,31463
3,594911937377690,289060,267820,255940,31962
3,605675146771040,288820,26320,253390,32357
3,616438356164380,288610,258830,251180,32598
3,627201565557730,288280,254670,249180,32645
3,637964774951080,28760,250670,247320,3247
3,648727984344420,28630,246770,245530,32061
3,659491193737770,284190,242940,243720,31422
3,670254403131120,281120,239150,24180,30574
3,681017612524460,277010,235410,239650,29556
3,691780821917810,271850,231760,237110,28414
3,702544031311150,265720,228240,234060,27221
3,71330724070450,258720,224910,230440,26037
3,724070450097850,251050,221840,226240,24914
3,734833659491190,242940,219070,221590,23893
3,745596868884540,234680,216660,21670,22998
3,756360078277890,226570,214640,211840,22241
3,767123287671230,218970,212990,207340,2162
3,777886497064580,21220,211660,203520,21122
3,788649706457930,206620,210530,200650,20728
3,799412915851270,20230,209450,198790,20415
3,810176125244620,199230,208290,19790,20161
3,820939334637960,197310,206950,197880,19952
3,831702544031310,196320,205390,19850,19773
3,842465753424660,196010,203660,199560,19616
3,8532289628180,196110,201860,20080,19476
3,863992172211350,19640,200170,2020,19351
3,87475538160470,196690,198730,202990,19234
3,885518590998040,196880,197660,203630,19118
3,896281800391390,19690,197020,203830,18992
3,907045009784740,196720,196760,203560,18842
3,917808219178080,196280,196740,202790,18653
3,928571428571430,195480,196790,201540,1841
3,939334637964770,194150,196750,199870,18103
3,950097847358120,192130,196560,197830,17729
3,960861056751470,189230,196230,195470,17289
3,971624266144810,185320,195860,192840,16805
3,982387475538160,18030,195580,189960,16302
3,993150684931510,174230,195520,186840,15808
4,003913894324850,167250,195730,183490,15353
4,01467710371820,159630,196210,179910,1496
4,025440313111550,151760,196830,176080,14646
4,036203522504890,144050,197360,171950,14418
4,046966731898240,136930,197510,167490,14271
4,057729941291590,130760,196920,162620,14192
4,068493150684930,12580,195250,15730,1416
4,079256360078280,122240,192330,151470,14149
4,090019569471620,119940,188080,145170,14131
4,100782778864970,118690,182540,138510,14083
4,111545988258320,118230,175860,131670,13993
4,122309197651660,118320,168290,124890,13857
4,133072407045010,118790,160150,118450,13682
4,143835616438360,119540,151780,112670,13478
4,15459882583170,120570,143540,107840,13263
4,165362035225050,121970,135750,104190,13053
4,176125244618390,123830,128670,101890,12868
4,186888454011740,126230,122470,100980,1272
4,197651663405090,129150,117260,101380,12621
4,208414872798430,132470,11310,102910,12579
4,219178082191780,135910,109820,105290,12596
4,229941291585130,139050,107280,108120,12679
4,240704500978470,141470,105330,110950,12821
4,251467710371820,142830,103820,113410,1302
4,262230919765170,142950,102670,115220,13271
4,272994129158510,141810,101810,116170,13567
4,283757338551860,139580,101270,116210,13895
4,294520547945210,136610,101090,115420,14239
4,305283757338550,133330,101380,114020,14579
4,31604696673190,130190,10220,11230,1489
4,326810176125240,127570,103650,110610,15149
4,337573385518590,125720,105740,109260,15331
4,348336594911940,124720,108460,108510,15415
4,359099804305280,124460,111680,108450,15376
4,369863013698630,124680,115180,109060,15213
4,380626223091980,124990,118680,110060,14928
4,391389432485320,125040,121870,11110,14531
4,402152641878670,124560,124450,111770,14037
4,412915851272020,123430,126130,111720,13465
4,423679060665360,12160,126660,110670,12842
4,434442270058710,119160,125910,108470,12192
4,445205479452050,116220,123860,105110,11542
4,45596868884540,112910,120580,10070,10914
4,466731898238750,109320,116260,095480,10326
4,477495107632090,105490,111140,089740,09788
4,488258317025440,101420,10550,083810,09307
4,499021526418790,097070,099620,0780,08875
4,509784735812130,092420,093780,072590,08478
4,520547945205480,087440,088150,06780,08102
4,531311154598830,082170,082870,063680,07731
4,542074363992170,076690,078010,060230,07356
4,552837573385520,07110,073610,057370,0697
4,563600782778860,065480,069680,055010,06573
4,574363992172210,059910,066210,053030,06173
4,585127201565560,054470,063170,051340,0578
4,59589041095890,049220,06050,049910,0541
4,606653620352250,044220,058160,048740,05082
4,61741682974560,039510,056090,047880,04815
4,628180039138940,035180,054270,047380,04634
4,638943248532290,03130,052680,047310,04545
4,649706457925640,027960,051390,047710,04555
4,660469667318980,025270,050450,048580,04666
4,671232876712330,023350,049950,049830,04874
4,681996086105680,02220,049980,051350,05168
4,692759295499020,021840,050610,053050,05534
4,703522504892370,022240,051860,054840,05953
4,714285714285710,023350,05370,056720,06405
4,725048923679060,02510,056050,058690,06869
4,735812133072410,027380,058770,060830,07328
4,746575342465750,03010,061680,063180,07766
4,75733855185910,033150,064610,065780,08169
4,768101761252450,036430,067380,06860,08534
4,778864970645790,039830,069860,071530,08858
4,789628180039140,043250,07190,074420,09141
4,800391389432480,046580,073510,077040,09384
4,811154598825830,049680,074690,079120,09581
4,821917808219180,052420,075450,08050,09729
4,832681017612520,054690,075850,081110,09818
4,843444227005870,05640,075930,0810,09837
4,854207436399220,057490,075740,080290,09774
4,864970645792560,057930,075330,079190,09618
4,875733855185910,057760,074770,077950,09365
4,886497064579260,057040,074140,07680,09011
4,89726027397260,055880,073550,075890,08562
4,908023483365950,05440,073080,07530,08044
4,91878669275930,052750,072830,074970,07481
4,929549902152640,051070,072840,074760,06901
4,940313111545990,049470,073110,074430,06334
4,951076320939330,048070,073520,07370,05808
4,961839530332680,046950,073930,072290,05345
4,972602739726030,046120,074150,070080,04961
4,983365949119370,045580,073990,067070,04665
4,994129158512720,04530,073290,063380,0446
5,004892367906070,045220,071980,059220,04342
5,015655577299410,045260,070040,054880,04301
5,026418786692760,045340,067560,050670,04333
5,037181996086110,045370,064670,046870,0442
5,047945205479450,045230,061570,043710,04554
5,05870841487280,044870,058440,041320,04728
5,069471624266140,04420,055450,03980,04936
5,080234833659490,043210,052760,039140,05172
5,090998043052840,041910,05040,03930,05431
5,101761252446180,040320,048380,040210,05704
5,112524461839530,038550,046680,041740,05981
5,123287671232880,03670,045260,043710,06248
5,134050880626220,034890,044110,045940,06491
5,144814090019570,03320,043190,048240,06694
5,155577299412920,031680,042490,050380,0684
5,166340508806260,030330,042020,052150,06915
5,177103718199610,029160,041770,053330,06915
5,187866927592950,028120,041740,053770,0684
5,19863013698630,027170,041920,053370,06693
5,209393346379650,026270,042280,052110,06481
5,220156555772990,025420,04280,050070,06215
5,230919765166340,024630,043410,04740,05908
5,241682974559690,023940,044040,044310,05572
5,252446183953030,023430,044610,041090,0522
5,263209393346380,023120,045050,0380,04862
5,273972602739730,023040,045270,035250,04509
5,284735812133070,023170,045240,032960,04166
5,295499021526420,023490,044920,031170,03841
5,306262230919760,023920,044320,029860,03535
5,317025440313110,024380,043510,028930,03249
5,327788649706460,024780,042550,028210,02982
5,33855185909980,025020,04150,027570,02733
5,349315068493150,025020,040440,026850,02499
5,36007827788650,024730,039390,025940,02278
5,370841487279840,02410,038350,024760,02067
5,381604696673190,023130,037260,023320,01865
5,392367906066540,021840,036080,021640,01672
5,403131115459880,020280,034760,019770,01489
5,413894324853230,018570,033280,017820,01317
5,424657534246570,01680,031640,015860,01161
5,435420743639920,015060,029890,013930,01026
5,446183953033270,013430,028060,012090,00915
5,456947162426610,011950,026230,010350,0083
5,467710371819960,010660,024430,008740,00773
5,478473581213310,009550,022710,007270,00743
5,489236790606650,008630,021070,005930,00737
5,50,007860,01950,004750,00751

3.6 Imputatie van de onderwijsscore

Indien niet alle omgevingskenmerken van leerlingen bekend zijn kunnen we niet direct een onderwijsscore vaststellen. Vaak ontbreken omgevingskenmerken doordat één of beide ouders niet geregistreerd staan in het Basisregistratie Personen (BRP). Ook kan een leerling een asielstatus hebben of zelf niet geregistreerd staan in het BRP. In deze gevallen wordt de onderwijsscore geïmputeerd. Figuur 3.6.1 toont voor de geïmputeerde onderwijsscores de relatieve frequentie van de methode van imputatie uitgesplitst naar jaar. De methode van imputatie hangt af van welke gegevens ontbreken. Voorgaande jaren was ongeveer zeven procent van de onderwijsscores geïmputeerd. Dit jaar is dit iets toegenomen naar ongeveer acht procent van de onderwijsscores. Deze toename is deels te verklaren doordat er meer kinderen zijn waarvan beide ouders onbekend zijn. Dit wordt met name veroorzaakt doordat de peildata van de registerbestanden die het CBS gebruikt om de koppeling te kunnen maken tussen de leerling en de ouder verder uit elkaar zijn komen te liggen. 

3.6.1 Methode van imputatie onderwijsscores
Methode van imputatie onderwijsscores2020 (%)2021 (%)2022 (%)2023 (%)
Score kind geïmputeerd, want moeder is onbekend2,62,62,52,1
Score kind geïmputeerd, want vader is onbekend57,656,15445,9
Score kind geïmputeerd, want beide ouders zijn onbekend9,410,813,522,7
Score kind geïmputeerd, want kind in COA- of IND-bestand27,228,227,426,5
Score kind geïmputeerd, want NOAT kind niet in BRP3,22,42,62,8

3.7 Percentage geïmputeerde onderwijsscores per gemeente

Figuur 3.7.1 laat de relatieve frequentie van het percentage geïmputeerde onderwijsscores per gemeente uitgesplitst naar jaar zien. Het percentage geïmputeerde scores per gemeente is gestegen in 2023 ten opzichte van voorgaande jaren. Met name het aandeel gemeenten waarvan 5 tot 10 procent van de leerlingen een geïmputeerde score heeft.. De categorie 2,5 tot 5 procent en iets minder mate de categorie 1 tot 2,5 procent neemt juist af. Dit komt enerzijds door een stijging van het aantal leerlingen met een asielstatus en anderzijds door een stijging van het aantal leerlingen waarvan beide ouders onbekend zijn. Dit laatste wordt veroorzaakt door de verschuiving van het peilmoment en de instroom van leerlingen uit Oekraïne.

3.7.1 Percentage geïmputeerde onderwijsscores per gemeente
Percentage geïmputeerde onderwijsscores per gemeente2020 (%)2021 (%)2022 (%)2023 (%)
10 tot 20%5,46,5710,8
5 tot 10%37,737,241,259,1
2,5 tot 5%54,153,449,328,4
1 tot 2,5%2,52,62,31,2
minder dan 1%0,3000,6
0%00,30,30

3.8 Asielstatus

Voor leerlingen die zijn geregistreerd als asielzoeker en/of een verblijfsvergunning3) hebben gekregen (hierna: leerlingen met een asielstatus) zijn de omgevingskenmerken vaak onbekend. Omdat hier het risico op onderwijsachterstand groot is, wordt voor al deze leerlingen een vaste onderwijsscore gebruikt: het gemiddelde van de scores van de 15 procent laagst scorende leerlingen. Leerlingen met een asielstatus dragen hierdoor sterk bij aan hoge achterstandsscores. 

Figuur 3.8.1 laat zien dat het aandeel leerlingen met een asielstatus afgelopen jaren is toegenomen. Dit is in lijn met een instroom van leerlingen vanuit met name Syrië. 

3.8.1 Leerlingen met een asielstatus
Leerlingen met een asielstatus2020 (%)2021 (%)2022 (%)2023 (%)
1,831,91,912,09

3) Dit wordt afgeleid vanuit een bestand van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) met kinderen die sinds 2014 zijn geregistreerd als asielzoeker en/of een verblijfsvergunning hebben gekregen.

4. Analyse onderwijsscores

In dit hoofdstuk beschrijven we ontwikkelingen in onderwijsscores door de jaren heen.

4.1 Beschrijvende statistieken onderwijsscores

Tabel 4.1.1 toont beschrijvende statistieken voor onderwijsscores uitgesplitst naar jaar. De gemiddelde onderwijsscore is redelijk stabiel gebleven in vergelijking met vorig jaar. De grenswaarde, dat wil zeggen de onderwijsscore waarvoor geldt dat landelijk gezien 15 procent van de onderwijsscores onder valt, is ook redelijk stabiel gebleven. De gemiddelde onderwijsscore van de onderwijsscores onder de grenswaarde is afgelopen jaren licht gestegen. Wanneer deze drie statistieken zo goed als constant zijn over de jaren, is dat een indicatie van een constante populatie kinderen– zowel het aantal kinderen als omgevingskenmerken van de kinderen – waardoor de achterstandsscores over de jaren heen vergelijkbaar zijn.

4.1.1 Beschrijvende statistieken onderwijsscores
jaarNgemiddeldestandaard deviatieminimummaximumgrenswaarde (15%)gemiddelde < 15%
20201 640 838535,363,65523,35543,35531,08529,58
20211 624 948535,423,65523,47543,34531,13529,63
20221 680 577535,383,54523,45543,21531,33529,78
20231 683 252535,393,54522,89543,22531,32529,80

4.2 Verdeling onderwijsscores

Figuur 4.2.1 geeft de frequentieverdeling van onderwijsscores. De figuur laat zien dat hogere onderwijsscores relatief vaak voorkomen, en lagere onderwijsscores relatief weinig voorkomen, in de meest recente jaren. Dit is consistent met de eerdere bevinding dat de gemiddelde onderwijsscore is gestegen over de tijd (zie paragraaf 4.1). De vorm van de verdeling met pieken en dalen wordt veroorzaakt door de manier waarop de onderwijsscores zijn berekend en in het bijzonder doordat de omgevingskenmerken die zijn gebruikt voor het berekenen van onderwijsscores hoofdzakelijk categorische variabelen zijn (zoals herkomst, opleidingsniveau van de ouder, het hebben van een ouder in de schuldsanering). De combinaties van deze categorische omgevingskenmerken kan leiden tot grotere groepen leerlingen die vergelijkbare scores behalen (wat resulteert in pieken), terwijl andere combinaties van omgevingskenmerken slechts leiden tot kleine groepen leerlingen met een specifieke score (wat resulteert in dalen). Opvallend is dat de verdeling van de onderwijsscores in 2023 en 2022 een enigszins ander patroon volgen ten opzichte van 2021 en 2020. Dit is conform de verwachtingen het gevolg van de beschreven herijking van de gebruikte variabelen in 2021. De verdeling van de onderwijsscores in 2023 volgt wel grotendeels hetzelfde patroon ten opzichte van 2022.

4.2.1 Onderwijsscores
Onderwijsscore2020 (Dichtheid)2021 (Dichtheid)2022 (Dichtheid)2023 (Dichtheid)
5250,00020,000140,000090,00008
525,0352250489240,000210,000140,000090,00008
525,0704500978470,000230,000150,000090,00008
525,1056751467710,000240,000160,000090,00008
525,1409001956950,000240,000170,000090,00008
525,1761252446180,000250,000180,000090,00008
525,2113502935420,000260,000190,000090,00008
525,2465753424660,000270,00020,000080,00008
525,2818003913890,000270,000210,000080,00008
525,3170254403130,000280,000220,000080,00008
525,3522504892370,000280,000240,000090,00008
525,3874755381610,000290,000250,000090,00008
525,4227005870840,00030,000260,000090,00009
525,4579256360080,00030,000270,00010,00009
525,4931506849310,000310,000280,00010,00009
525,5283757338550,000330,000290,000110,00009
525,5636007827790,000350,00030,000110,00009
525,5988258317030,000370,000320,000120,0001
525,6340508806260,00040,000350,000130,0001
525,669275929550,000440,000380,000140,00011
525,7045009784740,000490,000420,000160,00012
525,7397260273970,000550,000460,000180,00014
525,7749510763210,000620,000520,000220,00016
525,8101761252450,000710,00060,000270,0002
525,8454011741680,000820,000680,000330,00026
525,8806262230920,000930,000780,000420,00033
525,9158512720160,001060,000890,000530,00042
525,9510763209390,00120,0010,000660,00053
525,9863013698630,001340,001120,000810,00066
526,0215264187870,001470,001240,000980,0008
526,056751467710,00160,001350,001170,00096
526,0919765166340,001720,001460,001360,00113
526,1272015655580,001830,001560,001560,00131
526,1624266144810,001930,001640,001760,00148
526,1976516634050,002010,001720,001970,00166
526,2328767123290,002090,001790,002170,00184
526,2681017612520,002160,001860,002380,00201
526,3033268101760,002240,001930,002590,00219
526,33855185910,002340,002010,00280,00238
526,3737769080240,002450,002110,003020,00256
526,4090019569470,00260,002240,003230,00275
526,4442270058710,002770,002390,003440,00293
526,4794520547940,002980,002570,003630,0031
526,5146771037180,003230,002780,003790,00324
526,5499021526420,00350,003020,00390,00335
526,5851272015660,003780,003270,003960,00342
526,6203522504890,004080,003540,003980,00346
526,6555772994130,004360,00380,003940,00345
526,6908023483370,004620,004050,003870,00341
526,726027397260,004850,004270,003760,00335
526,7612524461840,005030,004450,003640,00326
526,7964774951080,005160,004590,003520,00318
526,8317025440310,005250,004690,003410,00309
526,8669275929550,00530,004750,003320,00303
526,9021526418790,005330,004770,003270,00298
526,9373776908020,005340,004780,003250,00296
526,9726027397260,005350,004770,003270,00297
527,007827788650,005380,004770,003310,003
527,0430528375730,005440,004780,003390,00305
527,0782778864970,005530,004820,003480,00312
527,1135029354210,005660,004880,003580,0032
527,1487279843440,005820,004990,003680,00328
527,1839530332680,006020,005120,003790,00335
527,2191780821920,006240,00530,003890,00343
527,2544031311160,006480,00550,003990,00351
527,2896281800390,006730,005720,00410,00358
527,3248532289630,006990,005970,004210,00367
527,3600782778860,007260,006240,004340,00378
527,395303326810,007530,006530,004510,00391
527,4305283757340,007810,006840,004710,00409
527,4657534246580,008110,007180,004950,0043
527,5009784735810,008440,007550,005220,00456
527,5362035225050,00880,007960,005530,00485
527,5714285714290,00920,008420,005870,00517
527,6066536203520,009660,008920,006210,0055
527,6418786692760,010180,00950,006560,00585
527,67710371820,010770,010140,006910,0062
527,7123287671230,011430,010840,007250,00655
527,7475538160470,012140,01160,00760,0069
527,7827788649710,01290,012410,007950,00727
527,8180039138940,01370,013250,008340,00767
527,8532289628180,01450,01410,008780,00812
527,8884540117420,01530,014950,009290,00863
527,9236790606650,016060,015760,009880,00922
527,9589041095890,016770,016530,010570,0099
527,9941291585130,017410,017220,011350,01068
528,0293542074360,017990,017830,012230,01155
528,064579256360,018490,018360,01320,01251
528,0998043052840,018920,018810,014240,01356
528,1350293542070,019310,01920,015370,01471
528,1702544031310,019670,019540,016570,01593
528,2054794520550,020020,019850,017820,01723
528,2407045009780,020370,020160,019120,01859
528,2759295499020,020740,020460,020440,01997
528,3111545988260,021120,020780,021730,02134
528,3463796477490,02150,021110,022950,02265
528,3816046966730,021880,021450,024020,02381
528,4168297455970,022260,021790,024890,02478
528,4520547945210,02260,022130,025510,02549
528,4872798434440,022910,022450,025840,0259
528,5225048923680,023190,022760,025860,02601
528,5577299412920,023420,023040,025610,02582
528,5929549902150,023640,023320,025120,02538
528,6281800391390,023840,023580,024460,02476
528,6634050880630,024040,023850,023720,02403
528,6986301369860,024280,024130,0230,02331
528,733855185910,024570,024450,022390,02268
528,7690802348340,024930,024820,021960,02222
528,8043052837570,025370,025250,021810,02201
528,8395303326810,025930,025780,021970,02212
528,8747553816050,026610,026390,022440,02253
528,9099804305280,027430,027120,023210,02323
528,9452054794520,028390,027970,024240,02419
528,9804305283760,029520,028940,025460,02535
529,0156555772990,030840,030060,026810,02664
529,0508806262230,032360,031330,028190,02796
529,0861056751470,034130,032770,029520,02923
529,1213307240710,036180,03440,030720,03037
529,1565557729940,038550,036270,031730,03132
529,1917808219180,041290,038430,032530,03206
529,2270058708410,044430,040930,033150,0326
529,2622309197650,047960,043810,033670,03302
529,2974559686890,051820,047110,034240,03344
529,3326810176130,055920,050780,035050,03408
529,3679060665360,060080,054760,036310,03514
529,403131115460,064080,058910,038190,03682
529,4383561643840,067630,062990,040820,03929
529,4735812133070,07040,066710,044270,04264
529,5088062622310,072170,069770,048460,04687
529,5440313111550,072810,071910,053220,05185
529,5792563600780,072280,072970,058290,05733
529,6144814090020,070640,072870,063290,06296
529,6497064579260,068070,071620,067820,06831
529,6849315068490,064830,069390,07150,07293
529,7201565557730,061230,066410,0740,07644
529,7553816046970,057570,062970,075080,07847
529,790606653620,054140,059380,074680,07883
529,8258317025440,051150,055920,072990,07766
529,8610567514680,048760,052840,070270,07517
529,8962818003910,047050,05030,066830,07167
529,9315068493150,046050,048450,063020,06752
529,9667318982390,045650,047250,059150,06312
530,0019569471620,045770,046660,055510,0588
530,0371819960860,046310,046610,052310,05485
530,072407045010,047170,0470,04970,05152
530,1076320939330,048280,047750,04780,04894
530,1428571428570,049540,048770,046650,0472
530,1780821917810,050890,049970,046270,04635
530,2133072407040,052270,051280,046630,04636
530,2485322896280,053630,052640,047730,04725
530,2837573385520,054940,0540,049420,04883
530,3189823874760,056170,055310,051570,05097
530,3542074363990,057280,056530,054040,05352
530,3894324853230,058270,057640,056680,05631
530,4246575342470,059120,058630,059330,05917
530,459882583170,059840,059480,061840,06193
530,4951076320940,060420,060180,064090,06443
530,5303326810180,060850,060730,065940,06654
530,5655577299410,061120,06110,067310,06813
530,6007827788650,061180,061270,068110,0691
530,6360078277890,061030,061210,06830,06941
530,6712328767120,060640,060880,067850,06901
530,7064579256360,059970,060270,066750,06789
530,741682974560,059040,059370,065060,06612
530,7769080234830,057850,058180,06290,06384
530,8121330724070,056440,056730,060390,06118
530,8473581213310,054840,055060,057650,05829
530,8825831702540,053120,053240,054810,05533
530,9178082191780,051360,051350,052010,05242
530,9530332681020,04960,049440,049370,04971
530,9882583170250,047890,047570,046960,04727
531,0234833659490,046270,045790,044870,04518
531,0587084148730,044790,044160,043150,04349
531,0939334637960,043470,042720,041840,04222
531,129158512720,042380,041530,040970,04138
531,1643835616440,041560,040640,040550,041
531,1996086105680,041090,040120,040640,04109
531,2348336594910,041020,040040,041170,04161
531,2700587084150,041470,04050,042130,04252
531,3052837573390,042520,04160,043480,04381
531,3405088062620,044220,043360,045180,04544
531,3757338551860,046610,045840,04720,04738
531,410958904110,04970,049050,049520,04961
531,4461839530330,053490,052990,052130,05215
531,4814090019570,057940,05760,055060,05504
531,5166340508810,062950,062810,058390,05836
531,5518590998040,068410,068480,062180,06221
531,5870841487280,074140,074460,066530,06667
531,6223091976520,079940,080520,071480,0718
531,6575342465750,085580,086440,077040,07762
531,6927592954990,09080,091940,083050,08396
531,7279843444230,095330,096760,089240,09055
531,7632093933460,098890,100580,095290,09701
531,798434442270,101380,103280,10080,10294
531,8336594911940,10270,104750,105380,1079
531,8688845401170,102850,104990,108690,11151
531,9041095890410,101910,104060,11050,1135
531,9393346379650,100030,102090,110710,11374
531,9745596868880,097390,099290,109340,11226
532,0097847358120,094220,095880,106580,10923
532,0450097847360,090720,092090,102680,10495
532,0802348336590,08710,088130,097990,09977
532,1154598825830,08350,084170,092820,09406
532,1506849315070,080050,080360,087530,0882
532,1859099804310,076830,076790,082370,0825
532,2211350293540,073890,073520,077540,07716
532,2563600782780,071220,070550,073150,07233
532,2915851272020,068820,067870,069270,06809
532,3268101761250,066660,065460,065940,06446
532,3620352250490,064730,06330,063180,06145
532,3972602739730,063010,061370,060990,05907
532,4324853228960,061460,059640,059350,05728
532,467710371820,060070,058090,058270,05607
532,5029354207440,058840,056710,057750,05545
532,5381604696670,057740,055490,057810,05543
532,5733855185910,056820,054470,058490,05603
532,6086105675150,056090,053660,059870,05735
532,6438356164380,055630,053130,061930,05937
532,6790606653620,055530,052990,064650,06208
532,7142857142860,055870,053320,067950,0654
532,7495107632090,056760,054210,071690,06921
532,7847358121330,058310,055790,075680,07331
532,8199608610570,06060,058140,079690,07748
532,855185909980,063710,061350,083480,08147
532,8904109589040,067680,065460,086860,08507
532,9256360078280,072530,07050,089690,08814
532,9608610567510,078190,076410,091940,09064
532,9960861056750,084560,083080,09370,09264
533,0313111545990,091450,090330,095150,09433
533,0665362035230,098620,097910,096570,09597
533,1017612524460,105740,105480,098240,09785
533,136986301370,112380,112590,100340,10016
533,1722113502940,118170,118830,102890,10294
533,2074363992170,122750,123840,105770,10604
533,2426614481410,125850,127280,10870,10918
533,2778864970650,127280,128950,11130,11198
533,3131115459880,126970,128760,113160,11398
533,3483365949120,124990,126760,113910,1148
533,3835616438360,121550,123130,113270,11416
533,4187866927590,116940,118190,111170,11196
533,4540117416830,111520,112310,107690,10829
533,4892367906070,105680,105920,103090,10342
533,524461839530,09980,099410,097770,09777
533,5596868884540,094230,093190,092220,09183
533,5949119373780,089220,087550,086930,08614
533,6301369863010,08490,082630,082260,08107
533,6653620352250,08130,078510,078450,07687
533,7005870841490,078380,075150,07560,07365
533,7358121330720,076070,072490,07370,07142
533,7710371819960,074260,070410,072670,07008
533,806262230920,072830,068770,072350,06948
533,8414872798430,071660,067440,072550,06944
533,8767123287670,070660,066320,07310,0698
533,9119373776910,069740,065320,073860,07041
533,9471624266140,068860,064360,074750,07122
533,9823874755380,0680,063430,075750,07221
534,0176125244620,067160,062540,076950,07345
534,0528375733860,066390,061720,078470,07511
534,0880626223090,065730,061020,080460,07732
534,1232876712330,065270,060530,083060,08023
534,1585127201570,065070,060330,086350,08392
534,193737769080,065230,060510,090350,0884
534,2289628180040,065850,061190,094950,09355
534,2641878669280,067030,062460,099930,09914
534,2994129158510,068870,064420,1050,10482
534,3346379647750,071450,067170,109770,1102
534,3698630136990,074840,070780,113870,11485
534,4050880626220,079060,075270,116950,11839
534,4403131115460,084120,080650,118750,12052
534,475538160470,089950,086880,119140,12109
534,5107632093930,096370,093750,118040,12
534,5459882583170,103090,1010,115740,11757
534,5812133072410,109780,108270,112450,11403
534,6164383561640,116060,115180,108420,10966
534,6516634050880,121530,121320,103870,10474
534,6868884540120,12580,126250,098980,09946
534,7221135029350,128540,129630,093860,09398
534,7573385518590,129510,131180,08860,0884
534,7925636007830,128590,130760,083260,0828
534,8277886497060,12580,128350,077910,07724
534,863013698630,12130,124090,072610,0718
534,8982387475540,115370,118250,067490,06656
534,9334637964770,108330,111140,062660,06166
534,9686888454010,100640,103250,05830,05724
535,0039138943250,092740,095040,054540,05344
535,0391389432490,084980,086880,051440,0503
535,0743639921720,077610,079060,049030,04787
535,1095890410960,070850,071810,047290,04613
535,144814090020,064810,065290,046170,04502
535,1800391389430,059550,059570,045580,04444
535,2152641878670,05510,054690,045390,04429
535,2504892367910,051430,050640,04550,04444
535,2857142857140,048510,047390,04580,0448
535,3209393346380,046310,04490,046250,04529
535,3561643835620,044780,043160,046820,04589
535,3913894324850,043940,042160,047550,04664
535,4266144814090,043770,041880,048510,0476
535,4618395303330,044250,042310,049860,04895
535,4970645792560,045380,043430,051730,05081
535,532289628180,047170,045260,054230,05333
535,5675146771040,049630,04780,057460,05661
535,6027397260270,052720,051020,061420,06067
535,6379647749510,056430,054890,066060,06547
535,6731898238750,060680,059340,071230,07088
535,7084148727980,06540,064280,076720,07666
535,7436399217220,070450,069580,082240,08253
535,7788649706460,075730,075110,087510,08817
535,8140900195690,081070,080720,092250,09327
535,8493150684930,086330,086230,096260,0976
535,8845401174170,091360,09150,099430,10102
535,9197651663410,096020,096380,101730,10348
535,9549902152640,100210,100770,103350,10517
535,9902152641880,103840,104570,104540,10632
536,0254403131120,106820,10770,10550,10717
536,0606653620350,109070,110080,106410,10792
536,0958904109590,110520,111630,107360,10866
536,1311154598830,111120,112310,108290,10939
536,1663405088060,110840,112090,109070,10996
536,201565557730,10970,110960,109470,11018
536,2367906066540,107730,108960,109270,1098
536,2720156555770,105020,106180,108250,10859
536,3072407045010,101670,102710,106260,10642
536,3424657534250,097850,098740,10330,10326
536,3776908023480,093760,094450,099440,09918
536,4129158512720,089530,090020,094940,09445
536,4481409001960,085310,085590,090170,08944
536,4833659491190,081220,081280,085520,08455
536,5185909980430,077330,077190,081380,08018
536,5538160469670,073730,07340,07810,07671
536,589041095890,070440,069940,076040,07448
536,6242661448140,067520,066850,075440,07378
536,6594911937380,064970,064150,076490,07478
536,6947162426610,062810,061860,079260,07758
536,7299412915850,061060,059970,083670,08209
536,7651663405090,059750,058530,08950,0881
536,8003913894320,058880,057540,096350,09522
536,8356164383560,058440,056990,10370,1029
536,870841487280,058470,056910,11080,11039
536,9060665362040,058990,057350,116920,1169
536,9412915851270,060040,058330,121410,12178
536,9765166340510,061660,059920,123780,12448
537,0117416829750,063890,062140,123760,12471
537,0469667318980,066740,065040,121290,12239
537,0821917808220,070220,068620,116580,11772
537,1174168297460,074270,072830,110010,11109
537,1526418786690,07880,077580,102120,10305
537,1878669275930,083640,082720,093510,09423
537,2230919765170,088570,088010,084770,08523
537,258317025440,093280,093120,076420,07661
537,2935420743640,097470,097750,068850,06877
537,3287671232880,100860,10160,062370,06205
537,3639921722110,103230,10440,057090,05656
537,3992172211350,104420,105980,052970,05225
537,4344422700590,104360,106240,049890,04903
537,4696673189820,10310,105190,047740,04677
537,5048923679060,100740,102940,046390,04532
537,540117416830,097510,099690,045690,04457
537,5753424657530,093630,09570,045560,0444
537,6105675146770,089390,091230,045890,04474
537,6457925636010,085040,086570,046640,04551
537,6810176125240,080790,081970,047730,04668
537,7162426614480,076810,077630,049160,0482
537,7514677103720,073180,073630,050860,05004
537,7866927592960,06990,070030,052830,05215
537,8219178082190,066950,06680,055010,0545
537,8571428571430,064290,063910,057340,05698
537,8923679060670,061850,06130,059760,05954
537,927592954990,05960,058940,062220,0621
537,9628180039140,057490,056770,064660,06459
537,9980430528380,055530,05480,067030,06698
538,0332681017610,053720,053020,069320,06922
538,0684931506850,052130,051480,071490,07131
538,1037181996090,050820,050230,073530,07323
538,1389432485320,049880,049390,075430,075
538,1741682974560,049430,049040,077170,07662
538,209393346380,049540,049260,078780,07812
538,2446183953030,050320,050150,080260,07953
538,2798434442270,05190,051850,081710,08095
538,3150684931510,054390,054450,083280,08253
538,3502935420740,057930,05810,085240,08452
538,3855185909980,062670,062920,087930,08726
538,4207436399220,068740,069050,091750,09112
538,4559686888450,076250,076580,097090,0965
538,4911937377690,085230,085570,104280,1037
538,5264187866930,095640,095980,113460,1129
538,5616438356160,107340,107680,124530,12398
538,596868884540,120040,120440,137050,13655
538,6320939334640,133160,133640,15030,14988
538,6673189823870,146030,14670,163240,16296
538,7025440313110,157960,15890,174690,17461
538,7377690802350,16820,169520,183360,18353
538,7729941291590,17610,177890,187890,18835
538,8082191780820,181130,183440,187870,18863
538,8434442270060,182940,18580,183160,18419
538,8786692759290,181410,18480,17410,17534
538,9138943248530,176670,180520,161440,16281
538,9491193737770,169040,173240,146220,14764
538,9843444227010,1590,163440,129640,13103
539,0195694716240,147170,151690,112890,11418
539,0547945205480,134140,138610,097030,09817
539,0900195694720,120670,124980,082890,08387
539,1252446183950,107310,111390,071060,07186
539,1604696673190,094520,098280,061870,06251
539,1956947162430,082650,086060,055420,05591
539,2309197651660,071950,0750,051830,05221
539,266144814090,062630,065310,050820,05109
539,3013698630140,054820,057150,052130,0523
539,3365949119370,048620,050620,055550,05563
539,3718199608610,044120,045820,060870,06087
539,4070450097850,041390,042820,067880,06781
539,4422700587080,040490,041660,076340,07621
539,4774951076320,041470,042420,085950,08578
539,5127201565560,044480,045280,096350,09619
539,5479452054790,04940,050030,107110,10702
539,5831702544030,056080,056580,117740,11779
539,6183953033270,064310,064730,127690,12795
539,6536203522510,073770,07420,136380,13692
539,6888454011740,084060,084570,143180,14406
539,7240704500980,094660,095370,147450,14872
539,7592954990220,105030,106020,148960,15062
539,7945205479450,114580,115960,147520,14956
539,8297455968690,122790,124620,143140,14549
539,8649706457930,129180,131510,136030,13862
539,9001956947160,133440,136270,126590,12931
539,935420743640,135370,138640,115360,11811
539,9706457925640,134790,13840,102990,10566
540,0058708414870,131960,135870,090170,09268
540,0410958904110,127190,131280,077560,07984
540,0763209393350,12080,124940,065760,06776
540,1115459882580,113140,117210,055250,05695
540,1467710371820,104560,108470,046380,04778
540,1819960861060,095410,099070,039510,04065
540,2172211350290,086010,089340,034680,03557
540,2524461839530,076640,079610,031880,03256
540,2876712328770,067570,070160,031150,03164
540,32289628180,059030,061240,032480,03281
540,3581213307240,051220,053070,035860,03606
540,3933463796480,044340,045870,041260,04135
540,4285714285710,038630,039880,048560,04858
540,4637964774950,034180,035170,057540,05752
540,4990215264190,031060,031830,067850,06785
540,5342465753420,029330,029910,078950,07903
540,5694716242660,029030,029450,09020,09041
540,604696673190,030140,030440,100780,10118
540,6399217221140,03260,032830,109780,1104
540,6751467710370,036320,03650,116270,11715
540,7103718199610,041110,041310,119740,12088
540,7455968688840,046770,047040,119860,12123
540,7808219178080,053030,053430,116610,11815
540,8160469667320,059570,060170,110240,1119
540,8512720156560,066090,066930,101290,103
540,8864970645790,072210,073320,090490,09218
540,9217221135030,077630,079070,078640,08026
540,9569471624270,082160,083910,066580,06807
540,992172211350,085620,087690,055010,05635
541,0273972602740,087920,090260,044520,04569
541,0626223091980,0890,091570,035460,03647
541,0978473581210,088850,091590,028030,0289
541,1330724070450,087480,090330,022330,02308
541,1682974559690,084960,087850,018060,01871
541,2035225048920,081340,08420,014970,01555
541,2387475538160,076720,07950,01280,01333
541,273972602740,071220,073880,011280,01179
541,3091976516630,065020,067490,010210,01071
541,3444227005870,058290,060560,00940,0099
541,3796477495110,051310,053370,008720,00922
541,4148727984340,044340,046180,00810,00859
541,4500978473580,037610,039230,007470,00796
541,4853228962820,031310,032710,006840,00732
541,5205479452060,025610,02680,006190,00665
541,5557729941290,020610,021610,005540,00598
541,5909980430530,016350,017180,004920,00532
541,6262230919760,012820,013510,004330,0047
541,66144814090,010,010550,003810,00413
541,6966731898240,007780,008230,003350,00363
541,7318982387480,006090,006450,002970,0032
541,7671232876710,004820,005120,002670,00286
541,8023483365950,00390,004140,002460,00261
541,8375733855190,003220,003410,002350,00245
541,8727984344420,002720,002870,002320,00239
541,9080234833660,002350,002460,00240,00243
541,943248532290,002090,002170,002560,00255
541,9784735812130,00190,001970,00280,00277
542,0136986301370,001790,001840,003120,00305
542,0489236790610,001740,001770,003480,00339
542,0841487279840,001740,001770,003870,00377
542,1193737769080,001790,001820,004250,00414
542,1545988258320,001880,001910,004590,00448
542,1898238747550,002010,002050,004850,00475
542,2250489236790,002170,002220,005020,00493
542,2602739726030,002340,002410,005060,00499
542,2954990215260,002520,002610,004980,00493
542,330724070450,002690,002810,004760,00474
542,3659491193740,002850,0030,004440,00444
542,4011741682970,002990,003160,004020,00403
542,4363992172210,003110,00330,003530,00356
542,4716242661450,003190,003410,003020,00306
542,5068493150690,003250,003480,00250,00255
542,5420743639920,003270,003510,002020,00206
542,5772994129160,003250,00350,001580,00163
542,6125244618390,00320,003450,001210,00125
542,6477495107630,003110,003360,00090,00094
542,6829745596870,002980,003230,000660,0007
542,7181996086110,002810,003050,000480,00051
542,7534246575340,002610,002830,000350,00038
542,7886497064580,002370,002580,000260,00029
542,8238747553820,002120,002310,00020,00023
542,8590998043050,001850,002030,000170,0002
542,8943248532290,001590,001740,000150,00018
542,9295499021530,001330,001470,000140,00017
542,9647749510760,001090,001210,000140,00017
5430,000870,000970,000140,00017

4.3 Verdeling verschil in onderwijsscores: gehele populatie 

Figuur 4.3.1 laat de verdeling van het verschil in onderwijsscores in 2023 ten opzichte van 2021 zien. Deze figuur is net als de figuren in de paragrafen 4.4 en 4.5 gebaseerd op onderwijsscores van kinderen die voor beide jaren beschikbaar zijn en die dus in beide jaren tussen de 2,5 en 4 jaar waren dan wel op een basisschool zaten. Het beeld is dat normaal gesproken de onderwijsscores weinig variëren tussen de jaren. Echter, door de toepassing van het herijkte model zien we meer afwijkingen in 2023 ten opzichte van 2021. De afwijkingen die hierdoor optreden zijn wel in lijn met de verwachtingen.

Onderwijsscores kunnen van jaar op jaar veranderen door een verandering in een of meer omgevingskenmerken van de leerling of doordat onderwijsscores geïmputeerd zijn en het imputatiemodel in de opeenvolgende jaren verschillende uitkomsten geeft. Dit laatste effect komt doordat in het imputatiemodel voor de onderwijsscores de best passende donor wordt gezocht om daarvan de onderwijsscore te imputeren bij het kind waarvan geen onderwijsscore kan worden berekend. Door (kleine) veranderingen in de achtergrondgegevens die hiervoor worden gebruikt, is de kans reëel dat in een ander jaar een andere donor wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, het opleidingsniveau van ouders kan veranderen door een nieuwe registratie van een hoger opleidingsniveau, het beschikbaar komen van nieuwe data uit de Enquête Beroepsbevolking (EBB) of variatie in de uitkomst van het imputatiemodel in het geval van imputatie van het opleidingsniveau. Een verandering in onderwijsscore bij directe imputatie kan bijvoorbeeld komen doordat het inkomen verandert waardoor het kind dat een onderwijsscore krijgt geïmputeerd door het imputatie model aan een ander donorkind wordt gekoppeld.

4.3.1 Verschil in onderwijsscores 2023 t.o.v. 2021, gehele populatie
Verschil in onderwijsscoresAandeel onderwijsscores (%)
2.5 of meer2,5
1 tot 2.55,1
0.5 tot 15,9
0.1 tot 0.518
0 tot 0.112
-0.1 tot 012,1
-0.5 tot -0.131,4
-1 tot -0.57,3
-2.5 tot -14,2
lager dan -2.51,5

4.4 Verdeling verschil in onderwijsscores: per methode van imputatie onderwijsscores

De figuren 4.4.1 tot en met 4.4.6 geven de verdeling van het verschil in onderwijsscore tussen de jaren 2021 en 2023 weer per methode van imputatie van onderwijsscores. Direct bepaalde onderwijsscores, dit betreft ongeveer 92 procent van alle onderwijsscores, fluctueren relatief weinig van jaar op jaar. Dit komt doordat deze onderwijsscores alleen over de jaren kunnen variëren indien tenminste één van de modelvariabelen verandert. Geïmputeerde onderwijsscores veranderen relatief veel over de tijd vanwege de gebruikte imputatiemethodiek. Daarbovenop zien we dit jaar de schommelingen door genoemde herijking terug in de cijfers.

4.4.1 Verschil in onderwijsscores 2023 t.o.v. 2021: onderwijsscore direct bepaald
Verschil in onderwijsscoresAantal onderwijsscores (x 1 000)
lager dan -2.57
-2.5 tot -152
-1 tot -0.5101
-0.5 tot -0.1441
-0.1 tot 0168
0 tot 0.1168
0.1 tot 0.5227
0.5 tot 180
1 tot 2.564
2.5 of meer19

4.4.2 Verschil in onderwijsscores 2023 t.o.v. 2021: onderwijsscore geïmputeerd, want moeder is onbekend
Verschil in onderwijsscoresAantal onderwijsscores (x 1 000)
lager dan -2.50,48
-2.5 tot -10,25
-1 tot -0.50,1
-0.5 tot -0.10,11
-0.1 tot 00,02
0 tot 0.10,03
0.1 tot 0.50,1
0.5 tot 10,11
1 tot 2.50,28
2.5 of meer0,65

4.4.3 Verschil in onderwijsscores 2023 t.o.v. 2021: onderwijsscore geïmputeerd, want vader is onbekend
Verschil in onderwijsscoresAantal onderwijsscores (x 1 000)
lager dan -2.512,4
-2.5 tot -16,2
-1 tot -0.52,4
-0.5 tot -0.12,7
-0.1 tot 00,8
0 tot 0.10,7
0.1 tot 0.52,6
0.5 tot 12,6
1 tot 2.56,7
2.5 of meer13,8

4.4.4 Verschil in onderwijsscores 2023 t.o.v. 2021: onderwijsscore geïmputeerd, want beide ouders zijn onbekend
Verschil in onderwijsscoresAantal onderwijsscores (x 1 000)
lager dan -2.50,8
-2.5 tot -10,36
-1 tot -0.50,14
-0.5 tot -0.10,16
-0.1 tot 00,03
0 tot 0.10,04
0.1 tot 0.50,18
0.5 tot 10,16
1 tot 2.50,44
2.5 of meer1,03

4.4.5 Verschil in onderwijsscores 2023 t.o.v. 2021: onderwijsscore geïmputeerd, want kind in COA- of IND-bestand
Verschil in onderwijsscoresAantal onderwijsscores (x 1 000)
lager dan -2.50,28
-2.5 tot -10,1
-1 tot -0.50,04
-0.5 tot -0.10,02
-0.1 tot 01,22
0 tot 0.10,01
0.1 tot 0.524,17
0.5 tot 10,03
1 tot 2.50,08
2.5 of meer0

4.4.6 Verschil in onderwijsscores 2023 t.o.v. 2021: onderwijsscore geïmputeerd, want NOAT-kind niet in BRP
Verschil in onderwijsscoresAantal onderwijsscores (x 1 000)
lager dan -2.50,29
-2.5 tot -10,14
-1 tot -0.50,05
-0.5 tot -0.10,06
-0.1 tot 00,01
0 tot 0.10,02
0.1 tot 0.50,05
0.5 tot 10,06
1 tot 2.50,12
2.5 of meer0,29

4.5 Verdeling verschil in onderwijsscores: per deelpopulatie van imputatie opleidingsniveaus ouders

De figuren 4.5.1 tot en met 4.5.4 tonen de verdeling van het verschil in onderwijsscore tussen de jaren 2021 en 2023 per deelpopulatie wat betreft imputatie van opleidingsniveau van beide ouders, alleen de vader, alleen de moeder of geen van beide ouders. Onderwijsscores veranderen niet of nauwelijks over de tijd indien de opleidingsniveaus van beide ouders bekend zijn, maar vaak indien de opleidingsniveaus van een of beide ouders zijn geïmputeerd. Echter, we zien in deze grafieken enige schommelingen als gevolg van de herijking.

4.5.1 Verschil in onderwijsscores 2023 t.o.v. 2021: opleidingsniveau van beide ouders geïmputeerd
Verschil in onderwijsscoresAantal onderwijsscores (x 1 000)
lager dan -2.56
-2.5 tot -114
-1 tot -0.59
-0.5 tot -0.19
-0.1 tot 03
0 tot 0.12
0.1 tot 0.524
0.5 tot 111
1 tot 2.521
2.5 of meer13

4.5.2 Verschil in onderwijsscores 2023 t.o.v. 2021: opleidingsniveau van alleen de vader geïmputeerd
Verschil in onderwijsscoresAantal onderwijsscores (x 1 000)
lager dan -2.512
-2.5 tot -122
-1 tot -0.531
-0.5 tot -0.139
-0.1 tot 011
0 tot 0.110
0.1 tot 0.537
0.5 tot 128
1 tot 2.523
2.5 of meer14

4.5.3 Verschil in onderwijsscores 2023 t.o.v. 2021: opleidingsniveau van alleen de moeder geïmputeerd
Verschil in onderwijsscoresAantal onderwijsscores (x 1 000)
lager dan -2.52
-2.5 tot -113
-1 tot -0.514
-0.5 tot -0.115
-0.1 tot 04
0 tot 0.14
0.1 tot 0.518
0.5 tot 114
1 tot 2.516
2.5 of meer3

4.5.4 Verschil in onderwijsscores 2023 t.o.v. 2021: opleidingsniveau van geen van beide ouders geïmputeerd
Verschil in onderwijsscoresAantal onderwijsscores (x 1 000)
lager dan -2.52
-2.5 tot -110
-1 tot -0.549
-0.5 tot -0.1381
-0.1 tot 0152
0 tot 0.1153
0.1 tot 0.5174
0.5 tot 130
1 tot 2.512
2.5 of meer5

5. Analyse achterstandsscores

In dit hoofdstuk vergelijken we voorlopige en definitieve achterstandsscores in 2020/2021 (op basis van de voorlopige en definitieve gemeentelijke indeling 2023) alsmede voorlopige achterstandsscores in 2022/2023 (op basis van de voorlopige gemeentelijke indeling 2024) en definitieve achterstandsscores in 2020/2021 (op basis van de definitieve gemeentelijke indeling 2023). We doen dit voor zowel achterstandsscores met als zonder drempel.

Op basis van de voorlopige achterstandsscore wordt het budget voor de GOAB (Gemeentelijk Onderwijs Achterstanden Beleid) verdeeld en al een deel van het budget uitgekeerd. Op basis van de definitieve scores wordt ook definitief de verdeling van het budget vastgesteld. Eventuele wijzigingen in de achterstandsscore worden dan in de laatste uitbetaling van het budget gecorrigeerd. Een vergelijking tussen voorlopige en definitieve achterstandsscores toont aan hoe groot deze wijzigingen en correcties zijn.

Er zijn een aantal oorzaken waardoor de definitieve achterstandsscores af kunnen wijken van de voorlopige scores. Ten eerste kan er sprake zijn van een verandering in het gemiddelde opleidingsniveau van moeders op een school. Dit kan het gevolg zijn van een fusie van scholen in de periode tussen de productie van de voorlopige en de definitieve scores. Een schoolfusie kan zowel binnen de gemeentegrens zijn als over de gemeentegrens heen. Alleen als het een fusie is tussen twee vestigingen binnen hetzelfde BRIN-nummer én binnen dezelfde gemeente verandert het gemiddelde opleidingsniveau van moeders niet. Verschillen in het gemiddelde opleidingsniveau van moeders zorgen voornamelijk voor verschillen in individuele onderwijsscores van leerlingen op die school, dit kan vervolgens resulteren in een verandering van het aantal achterstandsleerlingen binnen een gemeente. Daarnaast zorgen verschillen in het gemiddelde opleidingsniveau van moeders op een school indirect ook voor kleine verschillen in het populatiegemiddelde van onderwijsscores en de grenswaarde. 

Ten tweede kan er sprake zijn van een verschuiving van achterstandsleerlingen over gemeentegrenzen heen. Dit kan het gevolg zijn van zowel een fusie van scholen over de gemeentegrens heen, of het wijzigen van de gemeentegrens. In beide gevallen kan het zijn dat een school bij het berekenen van de definitieve scores in een andere gemeente wordt ingedeeld. In het geval van een wijziging van de gemeentegrens geldt dat ook voor peuters. De scores van de verhuizende schoolvestiging en/of verhuizen dan mee van de ene naar de andere gemeente.

5.1 Vergelijking voorlopige en definitieve achterstandsscores op basis van voorlopige en definitieve gemeentelijke indeling 2023 (peiljaren 2020 en 2021)

De figuren 5.1.1 en 5.1.2 geven verschillen tussen voorlopige (horizontale as) en definitieve achterstandsscores (verticale as) in 2019/2020 weer, zowel voor achterstandsscores zonder (5.1.1) als met drempel (5.1.2). De figuren laten zien dat bijna alle gemeenten op of vlakbij de diagonaal liggen, wat betekent dat de verschillen tussen voorlopige en definitieve achterstandsscores van gemeenten in 2020/2021 over het algemeen klein waren.

Achterstandsscores gemeenten, 2020/2021, VRL t.o.f. DEF

Achterstandsscores gemeenten, 2020/2021, VRL t.o.f. DEF

Grootste absolute verschillen 

De tabellen 5.1.3 en 5.1.4 geven de gemeenten met de grootste negatieve (5.1.3) en positieve (5.1.4) verschillen tussen voorlopige en definitieve achterstandsscores met drempel in 2020/2021 weer. Voor wisselingen in achterstandsscores zijn zoals genoemd in paragraaf 5 meerdere redenen aan te wijzen. Wat betreft de vergelijking van de voorlopige en definitieve achterstandsscores in 2020/2021 hebben er enkel schoolfusies binnen de gemeentes plaatsgevonden, er is geen sprake van schoolfusies over een gemeentegrens heen of wijzigingen in de gemeentelijke indeling. Het verwerken van schoolfusies heeft gevolgen voor de grenswaarde en het populatiegemiddelde van de onderwijsscores. Voor de scholen die betrokken zijn bij de fusie verandert ook het gemiddelde opleidingsniveau van de ouders. Fusies hebben dus effect op de betrokken scholen, maar ook in mindere mate op alle andere scholen.

5.1.3 Grootste negatieve verschillen (met drempel)
Gemeentevoorlopige achterstandsscoredefinitieve achterstandsscoreverschilverschil (%)
Amsterdam82 400,45082 384,420-16,030-0,02
Diemen1 623,3301 609,850-13,480-0,83
Oss5 933,3505 921,355-11,995-0,20
Nissewaard7 388,4907 377,840-10,650-0,14
Emmen6 480,9156 470,900-10,015-0,15
Opsterland 605,195 600,515-4,680-0,77
Alphen aan den Rijn4 701,3754 697,865-3,510-0,07
Uitgeest 132,275 128,975-3,300-2,49
Heerde 589,345 586,545-2,800-0,48
Nieuwegein3 418,5903 416,220-2,370-0,07

5.1.4 Grootste positieve verschillen (met drempel)
Gemeentevoorlopige achterstandsscoredefinitieve achterstandsscoreverschilverschil (%)
Rotterdam97 691,13597 719,300 28,1650,03
Haarlemmermeer4 919,5804 927,340 7,7600,16
Zoetermeer9 176,1559 182,875 6,7200,07
's-Hertogenbosch8 139,3808 145,920 6,5400,08
Zandvoort 586,050 591,835 5,7850,99
Venlo8 032,9808 036,170 3,1900,04
Moerdijk1 575,3051 577,630 2,3250,15
Hardenberg2 513,8352 515,985 2,1500,09
Barneveld2 811,6652 813,810 2,1450,08
Vijfheerenlanden3 187,3503 189,495 2,1450,07

Grootste percentuele verschillen 

De tabellen 5.1.5 en 5.1.6 geven de gemeenten met percentueel gezien de grootste negatieve (5.1.5) en positieve (5.1.6) verschillen tussen voorlopige en definitieve achterstandsscores met drempel in 2020/2021 weer.

5.1.5 Grootste negatieve verschillen (met drempel)
Gemeentevoorlopige achterstandsscoredefinitieve achterstandsscoreverschil (%)verschil
Uitgeest 132,275 128,975-2,49-3,300
Diemen1 623,3301 609,850-0,83-13,480
Opsterland 605,195 600,515-0,77-4,680
Heerde 589,345 586,545-0,48-2,800
Son en Breugel 79,635 79,345-0,36-0,290
Oss5 933,3505 921,355-0,20-11,995
Emmen6 480,9156 470,900-0,15-10,015
Nissewaard7 388,4907 377,840-0,14-10,650
Gooise Meren 114,345 114,210-0,12-0,135
Súdwest-Fryslân2 641,2802 639,090-0,08-2,190

5.1.6 Grootste positieve verschillen (met drempel)
Gemeentevoorlopige achterstandsscoredefinitieve achterstandsscoreverschil (%)verschil
Zandvoort 586,050 591,8350,99 5,785
Haarlemmermeer4 919,5804 927,3400,16 7,760
Moerdijk1 575,3051 577,6300,15 2,325
Hardenberg2 513,8352 515,9850,09 2,150
's-Hertogenbosch8 139,3808 145,9200,08 6,540
Barneveld2 811,6652 813,8100,08 2,145
Zoetermeer9 176,1559 182,8750,07 6,720
Vijfheerenlanden3 187,3503 189,4950,07 2,145
Venlo8 032,9808 036,1700,04 3,190
Rotterdam97 691,13597 719,3000,03 28,165

5.2 Vergelijking definitieve (op basis van definitieve gemeentelijke indeling 2023; peiljaren 2020 en 2021) en voorlopige (op basis van voorlopige gemeentelijke indeling 2024; peiljaren 2022 en 2023) achterstandsscores

We vergelijken definitieve achterstandsscores voor 2020/2021 (op basis van de definitieve gemeentelijke indeling 2023) met voorlopige achterstandsscores voor 2022/2023 (op basis van de voorlopige gemeentelijke indeling 2024), zodat we een beeld krijgen van de stabiliteit van achterstandsscores tussen jaren. 

Oorzaken van (sterke) dalingen in achterstandsscores zijn een daling van het aantal leerlingen en peuters, netto uitstroom van leerlingen en peuters met lage onderwijsscores en het stijgen van onderwijsscores van leerlingen en peuters. Verder spelen ook verhuizingen een rol doordat deze niet altijd gelijkmatig verdeeld zijn over de populatie. Bij sommige gemeenten is te zien dat de achtergrondkenmerken van de populatie kinderen die naar een gemeente toe verhuizen anders is dan de achtergrondkenmerken van de kinderen die naar een andere gemeente verhuizen. Een veelvoorkomende reden voor netto uitstroom van leerlingen en peuters met lage onderwijsscores is een daling van het aantal leerlingen met een asielstatus. Voor de jaren die we nu hebben onderzocht, hebben we een tweetal additionele oorzaken van fluctuaties: de herijking en de wisseling van het peilmoment (zoals beschreven in paragraaf 2.3). De gevolgen van de herijking resulteren hier in een andere populatie van leerlingen die tot achterstandsleerlingen behoren. Een aantal specifieke herkomsten met negatieve coëfficiënten zien we – vooral in gemeenten met grote steden – minder voorkomen in deze populatie. Hetzelfde zien we met een aantal opleidingsniveaus van de ouders. Mede door deze veranderingen is het beeld dat de gemiddelde score van de achterstandsleerling dichterbij het populatiegemiddelde ligt. Daarbovenop, mede door de wisseling van het peilmoment, zien we dat er relatief minder ouders kunnen worden gekoppeld aan de leerlingen, waardoor we meer imputatie van het opleidingsniveau zien.

Meer informatie over de oorzaken van dalingen en stijgingen van achterstandsscores is te lezen in de brochure “Fluctuaties achterstandsscores scholen”4). Hoewel deze brochure is gericht op scholen, is de werking van de indicator voor gemeenten vergelijkbaar.

De figuren 5.2.1 en 5.2.2 geven verschillen tussen definitieve achterstandsscores in 2020/2021 (horizontale as) en voorlopige achterstandsscores in 2022/2023 (verticale as) weer, zowel voor achterstandsscores zonder (5.2.1) als met drempel (5.2.2). De figuren laten zien dat bijna alle gemeenten op of nabij de diagonaal liggen, wat betekent dat de voorlopige achterstandsscores in 2022/2023 over het algemeen vergelijkbaar waren met de definitieve achterstandsscores in 2020/2021.

Achterstandsscores gemeenten, DEF 2020/2021 <=> VRL 2022/2023

Achterstandsscores gemeenten, DEF 2020/2021 <=> VRL 2022/2023

Grootste absolute verschillen 

De tabellen 5.2.3 en 5.2.4 tonen de gemeenten met de grootste negatieve (5.2.3) en positieve (5.2.4) verschillen tussen definitieve achterstandsscores in 2020/2021 en voorlopige achterstandsscores in 2022/2023. Beide tabellen bevatten vooral grotere gemeenten met hoge achterstandsscores. Dit is intuïtief, omdat grote gemeenten bij een vergelijkbaar percentueel verschil in absolute termen aanzienlijk grotere verschillen hebben dan kleinere gemeenten. Verschillen in de achterstandsscores zijn het gevolg van verschuivingen in de samenstelling van de kindpopulatie door onder meer verhuizingen van kinderen tussen gemeenten. In sommige gemeenten is de ‘verhuisinstroom’ aanzienlijk anders van samenstelling dat de ‘verhuisuitstroom’. Zo kan een netto uitstroom van asielkinderen in gemeenten een daling in achterstandsscores veroorzaken.

5.2.3 Grootste negatieve verschillen (met drempel)
Gemeentedefinitieve achterstandsscorevoorlopige achterstandsscoreverschilverschil (%)
Rotterdam97 719,30089 972,965-7 746,335-8
Amsterdam82 384,42076 188,770-6 195,650-8
's-Gravenhage77 158,77572 701,215-4 457,560-6
Almere20 742,80019 648,775-1 094,025-5
Tilburg17 309,77016 263,545-1 046,225-6
Schiedam12 554,46011 765,550-788,910-6
Enschede13 174,26512 457,370-716,895-5
Utrecht23 261,42522 720,280-541,145-2
Capelle aan den IJssel5 586,5005 073,240-513,260-9
Gouda5 281,8704 863,270-418,600-8

5.2.4 Grootste positieve verschillen (met drempel)
Gemeentedefinitieve achterstandsscorevoorlopige achterstandsscoreverschilverschil (%)
Hoeksche Waard1 477,9602 007,575 529,61536
Leeuwarden4 894,4405 375,010 480,57010
Haarlemmermeer4 927,3405 376,460 449,1209
Eindhoven14 717,04015 134,825 417,7853
Boxtel1 067,2401 478,420 411,18039
Lansingerland 503,790 900,730 396,94079
Apeldoorn7 204,4157 600,255 395,8405
Emmen6 470,9006 859,960 389,0606
Westland3 571,3003 951,650 380,35011
Tytsjerksteradiel1 348,0201 706,855 358,83527

Grootste percentuele verschillen 

De tabellen 5.2.5 en 5.2.6 geven de gemeenten met percentueel gezien de grootste negatieve (5.2.5) en positieve (5.2.6) verschillen tussen definitieve achterstandsscores in 2020/2021 en voorlopige achterstandsscores in 2022/2023 weer. Beide tabellen bevatten uitsluitend kleinere gemeenten, wat verklaarbaar is omdat in absolute zin bescheiden veranderingen voor deze gemeenten percentueel gezien grote veranderingen kunnen zijn.

5.2.5 Grootste negatieve verschillen (met drempel)
Gemeentedefinitieve achterstandsscorevoorlopige achterstandsscoreverschil (%)verschil
Ameland 7,160 0,000-100-7,160
Waalre 1,260 0,000-100-1,260
Vlieland 18,915 11,265-40-7,650
Schiermonnikoog 13,740 9,995-27-3,745
Simpelveld 211,535 157,655-25-53,880
Westerwolde1 915,1501 605,710-16-309,440
Hilvarenbeek 219,050 186,970-15-32,080
Vaals 413,605 352,220-15-61,385
Olst-Wijhe 298,020 252,965-15-45,055
Staphorst 630,490 543,510-14-86,980

5.2.6 Grootste positieve verschillen (met drempel)
Gemeentedefinitieve achterstandsscorevoorlopige achterstandsscoreverschil (%)verschil
Oegstgeest 0,000 52,260* 52,260
Vught 14,835 136,535820 121,700
Eemnes 32,190 114,010254 81,820
Heeze-Leende 46,520 135,895192 89,375
Nuenen, Gerwen en Nederwetten 64,675 151,420134 86,745
Heumen 92,990 213,115129 120,125
Midden-Delfland 60,280 134,075122 73,795
Houten 258,250 499,93094 241,680
Mook en Middelaar 13,520 25,84591 12,325
Ommen 146,195 275,70089 129,505
* Omdat de eerste score nul is, kan er geen percentage worden uitgerekend omdat een cijfer niet door nul gedeeld kan worden.

4) Zie: Fluctuaties achterstandsscores scholen.

6. Samenvatting en conclusie

Dit rapport beschrijft en analyseert ontwikkelingen in onderwijsscores en de onderliggende omgevingskenmerken van leerlingen over de jaren 2020 tot en met 2023, verschillen in voorlopige en definitieve achterstandsscores in 2020/2021, en verschillen in definitieve en voorlopige achterstandsscores van gemeenten tussen 2020/2021 en 2022/2023. De rapportage geeft een beeld van relevante ontwikkelingen op nationaal niveau.

De voornaamste bevinding is dat achterstandsscores van de meeste gemeenten tussen 2020/2021 en 2022/2023 iets meer fluctueren door de recente herijking van het gebruikte model en de verschuiving van het peilmoment van 1 oktober naar 1 februari. Deze fluctuaties zijn conform de aanpassingen in het model.

Naast de effecten van de herijking – andere coëfficiënten en schaalwaarden bij de berekening van de onderwijsscores – zijn de oorzaken van de schommelingen in achterstandsscores in drie groepen in te delen: veranderingen in onderwijsscores van leerlingen; veranderingen in de achtergrondkenmerken van de peuterpopulatie en de leerlingpopulatie in de gemeente, zoals een daling van het aantal asielkinderen; en veranderingen in het aantal peuters en leerlingen in een gemeente.

De verschillen tussen voorlopige en definitieve achterstandsscores in 2021 zijn over het algemeen klein, hoewel er gemeenten zijn waarbij de verschillen groter zijn. We onderscheiden twee mogelijke oorzaken waardoor de definitieve achterstandsscores af kunnen wijken van de voorlopige scores. Allereerst kunnen scholen fuseren in de tijd tussen de productie van voorlopige en definitieve scores. Ten tweede kan een wijziging van de gemeentegrens ervoor zorgen dat een peuter of school bij een andere gemeente wordt ingedeeld.

Wat betreft de ontwikkelingen in onderwijsscores zien we dat fluctuaties voor een aanzienlijk deel het gevolg zijn van het imputeren van onderwijsscores en opleidingsniveau van ouders. De onderwijsscores van leerlingen met een asielstatus worden altijd geïmputeerd. Omdat zij bij imputatie vanwege de gekozen methodologie automatisch aan achterstandsscores bijdragen, kan een verandering in het aantal leerlingen met asielstatus tot schommelingen in achterstandsscores leiden. Daarnaast zien we door de herijking meer afwijkingen in 2023 ten opzichte van 2021. Deze afwijkingen zijn wel in lijn met de verwachtingen.

Qua trendmatige ontwikkelingen laten de analyses zien dat de onderwijsscores tussen de jaren 2020 en 2023 redelijk stabiel zijn. Het opleidingsniveau van met name moeders stijgt iets en het aandeel ouders dat in de schuldsanering zit is gedaald. Verder is het aantal imputaties van onderwijsscores toegenomen doordat er meer kinderen zijn waarvan beide ouders onbekend zijn. Ook is het aandeel leerlingen met een asielstatus de afgelopen jaren toegenomen.