Samenvatting

© ANP / Joosten Fotografie

De analyses over verdeling van de brede welvaart leveren voor 13 indicatoren inzicht op over de situatie in 2022 (voor inkomen, vermogen en slachtofferschap 2021) en de ontwikkeling sinds 2019 voor bevolkingsgroepen naar geslacht, leeftijd, onderwijsniveau en herkomst/geboorteland. Daarnaast ontstaat een beeld van of en hoe gunstige en ongunstige uitkomsten zich stapelen bij individuen en wat de kenmerken van die individuen zijn.

De figuur hieronder geeft in één beeld een overzicht van de verdeling van de brede welvaart in 2022 (2021 voor inkomen, vermogen en slachtofferschap) en de relatieve ontwikkelingen sinds 2019. De details per indicator zijn te vinden op de pagina Indicatoren.

Verdeling van brede welvaart in meest recente jaar en ontwikkeling ten opzichte van 2019
De bolletjes geven per indicatoren aan waar bevolkingsgroepen een significant hogere (groen) of lagere (rood) welvaart hebben dan het nationaal gemiddelde (grijs). De ruitjes geven aan of het cijfer van een bevolkingsgroep zich sinds 2019 bij een indicator gunstiger (groen) of ongunstiger (rood) heeft ontwikkeld dan het nationale gemiddelde.
Gesorteerd op kleur
Gesorteerd op indicator
LegendaMeest recente jaarRelatieve ontwikkeling ten opzichte van 2019

Geslacht

Mannen
Mannen, Tevredenheid met woning: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Mannen, Vertrouwen instituties: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Mannen, Slachtofferschap: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Mannen, Tevredenheid met het leven: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Mannen, Tevredenheid met werk: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Mannen, Tevredenheid met vrije tijd: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Mannen, Vrijwilligerswerk: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Mannen, Ervaren gezondheid: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Mannen, Nettoarbeidsparticipatie: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Mannen, Vertrouwen in mensen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Mannen, Last van milieuproblemen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Mannen, Gest besteedb inkomen: onvoldoende data(kwaliteit) in 2021, relatieve ontwikkeling niet te bepalen als gevolg van herontwerp brononderzoek.
Mannen, Vermogen: onvoldoende data(kwaliteit) in 2021, relatieve ontwikkeling niet te bepalen als gevolg van herontwerp brononderzoek.
Vrouwen
Vrouwen, Ervaren gezondheid: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Vrouwen, Nettoarbeidsparticipatie: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Vrouwen, Vertrouwen in mensen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Vrouwen, Last van milieuproblemen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Vrouwen, Tevredenheid met het leven: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Vrouwen, Tevredenheid met werk: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Vrouwen, Tevredenheid met vrije tijd: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Vrouwen, Vrijwilligerswerk: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Vrouwen, Tevredenheid met woning: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Vrouwen, Vertrouwen instituties: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Vrouwen, Slachtofferschap: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Vrouwen, Gest besteedb inkomen: onvoldoende data(kwaliteit) in 2021, relatieve ontwikkeling niet te bepalen als gevolg van herontwerp brononderzoek.
Vrouwen, Vermogen: onvoldoende data(kwaliteit) in 2021, relatieve ontwikkeling niet te bepalen als gevolg van herontwerp brononderzoek.

Leeftijd

Jonger dan 25
Jonger dan 25, Tevredenheid met het leven: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Jonger dan 25, Gest besteedb inkomen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Jonger dan 25, Vermogen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Jonger dan 25, Tevredenheid met vrije tijd: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Jonger dan 25, Tevredenheid met woning: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Jonger dan 25, Vertrouwen in mensen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Jonger dan 25, Slachtofferschap: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Jonger dan 25, Tevredenheid met werk: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Jonger dan 25, Vrijwilligerswerk: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Jonger dan 25, Ervaren gezondheid: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Jonger dan 25, Nettoarbeidsparticipatie: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Jonger dan 25, Vertrouwen instituties: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Jonger dan 25, Last van milieuproblemen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
25 tot 35
25 tot 35, Tevredenheid met het leven: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
25 tot 35, Vermogen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
25 tot 35, Tevredenheid met werk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
25 tot 35, Tevredenheid met vrije tijd: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
25 tot 35, Tevredenheid met woning: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
25 tot 35, Vrijwilligerswerk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
25 tot 35, Slachtofferschap: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
25 tot 35, Last van milieuproblemen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
25 tot 35, Gest besteedb inkomen: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2021, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
25 tot 35, Vertrouwen instituties: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
25 tot 35, Ervaren gezondheid: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
25 tot 35, Nettoarbeidsparticipatie: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
25 tot 35, Vertrouwen in mensen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
35 tot 45
35 tot 45, Vermogen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
35 tot 45, Tevredenheid met werk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
35 tot 45, Tevredenheid met vrije tijd: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
35 tot 45, Tevredenheid met woning: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
35 tot 45, Slachtofferschap: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
35 tot 45, Tevredenheid met het leven: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
35 tot 45, Ervaren gezondheid: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
35 tot 45, Gest besteedb inkomen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
35 tot 45, Nettoarbeidsparticipatie: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
35 tot 45, Vrijwilligerswerk: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
35 tot 45, Vertrouwen in mensen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
35 tot 45, Vertrouwen instituties: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
35 tot 45, Last van milieuproblemen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
45 tot 55
45 tot 55, Tevredenheid met vrije tijd: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
45 tot 55, Slachtofferschap: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
45 tot 55, Last van milieuproblemen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
45 tot 55, Tevredenheid met het leven: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
45 tot 55, Ervaren gezondheid: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
45 tot 55, Vertrouwen instituties: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
45 tot 55, Gest besteedb inkomen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
45 tot 55, Vermogen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
45 tot 55, Nettoarbeidsparticipatie: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
45 tot 55, Tevredenheid met werk: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
45 tot 55, Tevredenheid met woning: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
45 tot 55, Vrijwilligerswerk: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
45 tot 55, Vertrouwen in mensen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
55 tot 65
55 tot 65, Ervaren gezondheid: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
55 tot 65, Vertrouwen instituties: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
55 tot 65, Last van milieuproblemen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
55 tot 65, Tevredenheid met werk: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
55 tot 65, Vrijwilligerswerk: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
55 tot 65, Vertrouwen in mensen: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
55 tot 65, Tevredenheid met het leven: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
55 tot 65, Gest besteedb inkomen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
55 tot 65, Vermogen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
55 tot 65, Nettoarbeidsparticipatie: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
55 tot 65, Tevredenheid met vrije tijd: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
55 tot 65, Tevredenheid met woning: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
55 tot 65, Slachtofferschap: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
65 tot 75
65 tot 75, Gest besteedb inkomen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
65 tot 75, Ervaren gezondheid: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
65 tot 75, Nettoarbeidsparticipatie: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
65 tot 75, Vertrouwen instituties: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
65 tot 75, Last van milieuproblemen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
65 tot 75, Vertrouwen in mensen: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
65 tot 75, Tevredenheid met het leven: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
65 tot 75, Vermogen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
65 tot 75, Tevredenheid met werk: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
65 tot 75, Tevredenheid met vrije tijd: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
65 tot 75, Tevredenheid met woning: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
65 tot 75, Vrijwilligerswerk: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
65 tot 75, Slachtofferschap: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
75 en ouder
75 en ouder, Gest besteedb inkomen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
75 en ouder, Ervaren gezondheid: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
75 en ouder, Vrijwilligerswerk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
75 en ouder, Vertrouwen in mensen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
75 en ouder, Vertrouwen instituties: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
75 en ouder, Tevredenheid met het leven: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
75 en ouder, Vermogen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
75 en ouder, Tevredenheid met vrije tijd: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
75 en ouder, Tevredenheid met woning: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
75 en ouder, Slachtofferschap: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
75 en ouder, Last van milieuproblemen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
75 en ouder, Nettoarbeidsparticipatie: onvoldoende data(kwaliteit) in 2022, relatieve ontwikkeling niet te bepalen als gevolg van herontwerp brononderzoek.
75 en ouder, Tevredenheid met werk: onvoldoende data(kwaliteit) in 2022, relatieve ontwikkeling niet te bepalen als gevolg van herontwerp brononderzoek.

Onderwijsniveau

Laag
Laag, Tevredenheid met het leven: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Laag, Gest besteedb inkomen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Laag, Vermogen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Laag, Ervaren gezondheid: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Laag, Nettoarbeidsparticipatie: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Laag, Tevredenheid met werk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Laag, Vrijwilligerswerk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Laag, Vertrouwen in mensen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Laag, Vertrouwen instituties: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Laag, Tevredenheid met woning: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Laag, Last van milieuproblemen: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Laag, Tevredenheid met vrije tijd: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Laag, Slachtofferschap: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Middelbaar
Middelbaar, Tevredenheid met het leven: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Middelbaar, Vermogen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Middelbaar, Tevredenheid met werk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Middelbaar, Tevredenheid met vrije tijd: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Middelbaar, Vertrouwen in mensen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Middelbaar, Vertrouwen instituties: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Middelbaar, Gest besteedb inkomen: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Middelbaar, Ervaren gezondheid: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Middelbaar, Tevredenheid met woning: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Middelbaar, Vrijwilligerswerk: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Middelbaar, Last van milieuproblemen: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Middelbaar, Nettoarbeidsparticipatie: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Middelbaar, Slachtofferschap: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Hoog
Hoog, Slachtofferschap: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Hoog, Tevredenheid met vrije tijd: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Hoog, Tevredenheid met woning: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Hoog, Last van milieuproblemen: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Hoog, Tevredenheid met het leven: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Hoog, Gest besteedb inkomen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Hoog, Vermogen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Hoog, Ervaren gezondheid: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Hoog, Nettoarbeidsparticipatie: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Hoog, Tevredenheid met werk: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Hoog, Vrijwilligerswerk: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Hoog, Vertrouwen in mensen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Hoog, Vertrouwen instituties: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.

Herkomst/geboorteland

Geboren in NL, ouders in NL
Geboren in NL, ouders in NL, Gest besteedb inkomen: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouders in NL, Vertrouwen instituties: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouders in NL, Tevredenheid met het leven: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouders in NL, Vermogen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouders in NL, Ervaren gezondheid: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouders in NL, Nettoarbeidsparticipatie: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouders in NL, Tevredenheid met werk: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouders in NL, Tevredenheid met vrije tijd: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouders in NL, Tevredenheid met woning: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouders in NL, Vrijwilligerswerk: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouders in NL, Vertrouwen in mensen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouders in NL, Slachtofferschap: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouders in NL, Last van milieuproblemen: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) in Europa
Geboren in NL, ouder(s) in Europa, Gest besteedb inkomen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) in Europa, Vermogen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) in Europa, Nettoarbeidsparticipatie: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) in Europa, Vrijwilligerswerk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) in Europa, Slachtofferschap: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) in Europa, Last van milieuproblemen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) in Europa, Tevredenheid met het leven: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) in Europa, Tevredenheid met werk: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) in Europa, Tevredenheid met vrije tijd: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) in Europa, Tevredenheid met woning: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) in Europa, Vertrouwen in mensen: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) in Europa, Vertrouwen instituties: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) in Europa, Ervaren gezondheid: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa, Vermogen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa, Tevredenheid met werk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa, Tevredenheid met vrije tijd: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa, Tevredenheid met woning: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa, Vrijwilligerswerk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa, Vertrouwen in mensen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa, Vertrouwen instituties: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa, Slachtofferschap: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa, Last van milieuproblemen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa, Tevredenheid met het leven: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa, Gest besteedb inkomen: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa, Ervaren gezondheid: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in NL, ouder(s) buiten Europa, Nettoarbeidsparticipatie: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Geboren in Europa (excl. NL)
Geboren in Europa (excl. NL), Tevredenheid met het leven: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in Europa (excl. NL), Gest besteedb inkomen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in Europa (excl. NL), Vermogen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in Europa (excl. NL), Tevredenheid met werk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Geboren in Europa (excl. NL), Tevredenheid met vrije tijd: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in Europa (excl. NL), Tevredenheid met woning: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in Europa (excl. NL), Vrijwilligerswerk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in Europa (excl. NL), Vertrouwen in mensen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in Europa (excl. NL), Slachtofferschap: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in Europa (excl. NL), Ervaren gezondheid: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in Europa (excl. NL), Vertrouwen instituties: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in Europa (excl. NL), Last van milieuproblemen: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren in Europa (excl. NL), Nettoarbeidsparticipatie: hogere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren buiten Europa
Geboren buiten Europa, Tevredenheid met het leven: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren buiten Europa, Gest besteedb inkomen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren buiten Europa, Vermogen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, gunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Geboren buiten Europa, Ervaren gezondheid: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren buiten Europa, Nettoarbeidsparticipatie: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, ongunstiger dan ontwikkeling van het nationale gemiddelde.
Geboren buiten Europa, Tevredenheid met werk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren buiten Europa, Tevredenheid met vrije tijd: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren buiten Europa, Tevredenheid met woning: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren buiten Europa, Vrijwilligerswerk: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren buiten Europa, Vertrouwen in mensen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren buiten Europa, Slachtofferschap: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2021, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren buiten Europa, Last van milieuproblemen: lagere welvaart dan het nationaal gemiddelde in 2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.
Geboren buiten Europa, Vertrouwen instituties: welvaart wijkt niet af van het nationaal gemiddelde in2022, niet gunstiger of ongunstiger dan de ontwikkeling van nationale gemiddelde.

Samenvatting van de resultaten
Indicatoren: verschil tussen 2019 en 2022
Stapeling: situatie in 2022
Stapeling: verschillen ten opzichte van 2019

Samenvatting van de resultaten

Op basis van de 13 geselecteerde indicatoren zien we dat de brede welvaart sterk samenhangt met herkomst/geboorteland, onderwijsniveau en in iets mindere mate met leeftijd.

 • Geslacht: de verschillen tussen mannen en vrouwen zijn klein. Op vier indicatoren is de uitkomst voor mannen gunstiger, op drie aspecten van brede welvaart zien we juist voor vrouwen gunstigere uitkomsten.
   o Als rekening gehouden wordt met de samenhang van geslacht met leeftijd, onderwijsniveau en herkomst/geboorteland (de multivariate analyse), verandert er weinig aan bovenstaand patroon. Bij één indicator is er dan een statistisch significant verschil dat er eerst niet was, ten gunste van mannen.
 • Leeftijd: het beeld voor de jongste groepen (jonger dan 25 en 25 tot 35 jaar) is hier relatief vaak ongunstig. Voor de mensen in de leeftijdsgroepen tussen 45 en 65 jaar zijn er juist veel gunstige uitkomsten; zeven stuks, tegen drie ongunstige.
   o Als rekening gehouden wordt met de samenhang van leeftijd met geslacht, onderwijsniveau en herkomst/geboorteland verandert het beeld enigszins. Op basis van de gecorrigeerde cijfers verbetert vooral voor de leeftijdsgroep tot 25 jaar het beeld. Ook voor de 75-plussers wordt het beeld wat gunstiger. Bij de 35- tot 45-jarigen treden drie ongunstige verschuivingen op, bij de 45- tot 55-jarigen zijn dat er twee. Bij de 25- tot 35-jarigen, waarvoor het ongecorrigeerde beeld al ongunstig was, treedt één ongunstige verschuiving op, waarmee het beeld voor deze groep na correctie duidelijk het minst gunstig is.
 • Onderwijsniveau: net als in eerdere edities van de MBW & SDG’s zien we grote verschillen naar onderwijsniveau. Laagopgeleiden en in mindere mate middelbaar opgeleiden hebben meer ongunstige dan gunstige uitkomsten. Bij hoogopgeleiden komen ongunstige uitkomsten nauwelijks voor. Op negen van de dertien indicatoren is de uitkomst voor hoogopgeleiden gunstig.
   o Als rekening gehouden wordt met de samenhang van onderwijsniveau met geslacht, leeftijd en herkomst/geboorteland wordt bovenstaand beeld nog versterkt. Het beeld voor laagopgeleiden wordt nog ongunstiger, voor hoogopgeleiden nog gunstiger. Bij middelbaar opgeleiden wordt het beeld minder ongunstig.
 • Herkomst/geboorteland: op basis van de nieuwe indeling naar herkomst/geboorteland ontstaat een beeld dat vertrouwd is uit eerdere edities van de Monitor Brede Welvaart. Bij mensen die in Nederland geboren zijn met ouders die ook in Nederland geboren zijn (een groep die sterk overlapt met de in eerdere edities beschreven groep ‘(migratie)achtergrond: Nederland’ is het beeld zeer positief: elf keer een gunstige uitkomst, twee neutrale en geen ongunstige. Bij de groepen die geboren zijn in Nederland, maar met ouder(s) die elders geboren zijn is het beeld veel ongunstiger en dit is nog iets sterker het geval bij de groepen die zelf in het buitenland zijn geboren.
   o Als rekening gehouden wordt met de samenhang van herkomst/geboorteland met geslacht, leeftijd en onderwijsniveau blijft bovenstaand beeld grotendeels ongewijzigd. Opvallend is wel dat de gunstige uitkomst op de indicator arbeidsparticipatie voor de groepen ‘in Nederland geboren, met tenminste één ouder geboren buiten Europa’ en ‘geboren in Europa (exclusief Nederland)’ niet alleen verdwijnt, maar zelfs omslaat naar een ongunstige uitkomst. Dat heeft te maken het feit dat er in deze herkomst/geboortelandgroepen relatief veel mensen zijn uit leeftijdsgroepen waarin veel mensen betaald werk hebben.

Indicatoren: verschil tussen 2019 en 2022

Als we kijken naar de gehele bevolking is er bij de meeste van de 13 indicatoren een verandering opgetreden sinds 2019. Bij elke indicator is voor elke bevolkingsgroep gekeken of de ontwikkeling van die groep gunstiger of ongunstiger was dan de gemiddelde ontwikkeling voor de gehele bevolking. De volgende afwijkende ontwikkelingen vielen daarbij op:

 • Geslacht: Alleen bij de indicator vrijwilligerswerk was de ontwikkeling voor mannen gunstiger dan voor vrouwen.
 • Leeftijd: bij de jongere leeftijdsgroepen (jonger dan 25, 25 tot 35 en 35 tot 45) was het aantal relatief ongunstige ontwikkelingen groter dan het aantal gunstige. Bij deze groepen nam de brede welvaart dus wat af. De groep 65- tot 75-jarigen zag juist veel relatief gunstige ontwikkelingen ten opzichte van 2019.
 • Onderwijsniveau: hier waren de gunstige en ongunstige ontwikkelingen redelijk in evenwicht. Bij de middelbaar opgeleiden was het beeld wat negatief, met twee relatief gunstige ontwikkelingen tegen vier ongunstige.
 • Herkomst/geboorteland: voor de meeste groepen waren de relatief gunstige en ongunstige ontwikkelingen ongeveer in evenwicht. De positie van mensen die zelf geboren zijn in Nederland met tenminste één ouder geboren buiten Europa ontwikkelde zich echter in positieve richting, met drie indicatoren waarop een relatief gunstige ontwikkeling te zien was, tegen geen met een ongunstige ontwikkeling.

Ook als er geen significante relatief gunstige/ongunstige ontwikkeling was, kan een cijfer sinds 2019 zijn veranderd. Dat geldt zowel voor de totaalcijfers als de cijfers per groep. De precieze cijfers, per onderzoeksjaar, per indicator en per bevolkingsgroep zijn te vinden in de Datatabel Verdeling.

Stapeling: situatie in 2022

De stapelingsanalyse kijkt op individueel niveau hoe gunstige en ongunstige uitkomsten, gezien vanuit brede welvaart, zich opstapelen bij dezelfde personen en wat de kenmerken van die personen zijn. Daarbij komen negen indicatoren aan bod. De bovenkant van de verdeling – de groep die bij zeven of meer indicatoren een gunstige brede welvaart heeft – bestaat uit 22,7 procent van de volwassen bevolking. De onderkant – drie of meer ongunstige uitkomsten – omvat 18,6 procent van de bevolking.

Stapeling, 2022
Percentage van iedere bevolkingsgroep dat aan de bovenkant, in het midden of aan de onderkant van de verdeling van de brede welvaart zit.

Geslacht

17,9%
57,6%
24,5%
19,3%
59,8%
20,9%

Leeftijd

21,7%
56,0%
22,2%
18,8%
61,7%
19,4%
16,2%
58,1%
25,6%
14,9%
55,2%
29,9%
19,6%
48,8%
31,6%
26,8%
57,6%
15,6%
11,8%
81,3%
6,9%

Hoogst behaald onderwijsniveau

31,7%
59,8%
8,5%
17,9%
62,8%
19,2%
8,9%
54,2%
36,9%

Geboorteland en herkomst

15,3%
59,4%
25,3%
21,4%
58,7%
20,0%
26,5%
58,8%
14,8%
22,8%
61,5%
15,7%
37,0%
51,6%
11,4%

Bij de deelpopulaties zien we de volgende verschillen:

 • Geslacht: tussen mannen en vrouwen is er een beperkt verschil in stapeling van gunstige uitkomsten. Mannen zitten daarbij vaker aan de bovenkant van de verdeling.
 • Leeftijd: stapeling van gunstige uitkomsten komt relatief veel voor bij 45- tot 65-jarigen en juist minder bij 65-plussers. Stapeling van ongunstige uitkomsten treffen we het meest aan onder 65- tot 75-jarigen
 • Onderwijsniveau: hier zijn grote verschillen zichtbaar. Stapeling van gunstige uitkomsten komt veel voor bij hoogopgeleiden. Stapeling van ongunstige uitkomsten juist bij laagopgeleiden.
 • Herkomst/geboorteland: ook hier zijn tamelijk grote verschillen. Mensen met een herkomst buiten Europa zitten relatief vaak aan de onderkant van de verdeling en juist niet vaak aan de bovenkant.

Dit geldt het sterkst voor de groep die zelf buiten Europa is geboren. Voor de groepen met Europa als herkomst is het beeld wat minder negatief, maar nog wel beneden gemiddeld. Bij mensen die geboren zijn in Nederland met ouders die dat ook zijn is er relatief veel stapeling van gunstige en weinig stapeling van ongunstige uitkomsten. Als we rekening houden met de onderlinge samenhang tussen geslacht, leeftijd, onderwijsniveau en herkomst/geboorteland blijkt onderwijsniveau het meest relevant voor het aantal indicatoren waarop mensen een gunstige of ongunstige uitkomst hebben. Daarna volgen herkomst/geboorteland en leeftijd, waarbij herkomst/geboorteland wat sterker samenhangt met het aantal ongunstige indicatoren en leeftijd met het aantal gunstige. Geslacht is het minst van belang.

Stapeling: verschillen ten opzichte van 2019

In vergelijking met 2019 is de groep aan de bovenkant van de verdeling wat kleiner geworden. Maar ook de groep aan de onderkant is in 2022 kleiner dan in 2019. Dat betekent dat er meer mensen in de middengroep (dus zonder stapeling van gunstige of ongunstige uitkomsten) vallen.

Kijken we naar de diverse bevolkingsgroepen dan valt een aantal dingen op:

 • Het aandeel jongeren (18 tot 25 en 25 tot 35 jaar) met stapeling van gunstige uitkomsten is meer dan gemiddeld afgenomen, terwijl bij mensen tussen de 45 en 75 jaar juist een vrij forse daling van het aandeel mensen aan de onderkant van de verdeling is te zien.
 • Bij middelbaar en hoogopgeleiden is het aandeel met stapeling van gunstige uitkomsten afgenomen en is de middengroep juist relatief sterk gegroeid. Bij laagopgeleiden is er veel minder sprake van veranderingen, waardoor het verschil met de middelbaar en hoogopgeleiden wat kleiner is geworden. Maar nog altijd is er sprake van een flinke achterstand bij de laagopgeleiden.
 • Bij mensen die zelf geboren zijn in Nederland, maar met tenminste één ouder die geboren is buiten Europa is een forse verschuiving opgetreden: het aandeel met stapeling van gunstige uitkomsten is sterk gedaald, het aandeel zonder stapeling (de middengroep) is sterk toegenomen. Bij mensen die zelf buiten Europa zijn geboren was het aandeel van de middengroep in 2022 ook beduidend groter dan in 2019. Bij die groep komt dat doordat zowel het aandeel met stapeling van gunstige uitkomsten als het aandeel met stapeling van ongunstige uitkomsten relatief sterk is afgenomen.