Loonstructuuronderzoek 2002

Het CBS stelt regelmatig gegevens samen over de verdiende lonen van werknemers in relatie met hun opleidingsniveau en beroepsniveau. Dit gebeurt door middel van het Loonstructuuronderzoek (LSO). Het LSO richt zich op de loonverhoudingen tussen werknemerscategorieën. Er worden tabellen samengesteld over aantallen banen, uurlonen, maandlonen en jaarlonen naar beroepsniveau en opleidingsniveau en andere kenmerken, zoals geslacht, leeftijd, dienstverband, arbeidsduur en economische activiteit.

De benodigde informatie voor het LSO2002 is verkregen door combinatie van reeds beschikbare gegevens op persoonsniveau uit drie bronnen: de Enquête werkgelegenheid en lonen (EWL), de Enquête beroepsbevolking (EBB) en de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). De EWL is een grootschalige enquête naar loon en arbeidsduur van werknemers. De gegevens worden zo veel mogelijk langs elektronische weg verzameld bij bedrijven, instellingen en salarisadministratiebureaus. Gegevens over het opleidingsniveau en het beroep van werknemers zijn niet in de EWL opgenomen; daarvoor is gebruik gemaakt van de EBB, een enquête onder personen van 15 jaar en ouder. De Gemeentelijke Basisadministratie is gebruikt voor onder andere herkomstgroepering. Door de combinatie van bovengenoemde bronnen kan het LSO worden uitgevoerd zonder verhoging van de enquêtedruk voor bedrijven en instellingen.

De populatie voor het LSO2002 is beperkt tot banen van werknemers van 15 tot en met 64 jaar die in Nederland wonen. Een werknemer kan meerdere keren voorkomen in een tabel als hij of zij meerdere banen tegelijkertijd heeft. Het gaat uitsluitend om banen die worden waargenomen in bedrijvenregistraties. De uitkomsten van het LSO2002 zijn berekend met behulp van de methode van herhaald wegen.

De uitkomsten van het LSO hebben een onnauwkeurigheidsmarge, omdat het LSO op basis van steekproefgegevens is samengesteld. Naast de nauwkeurigheid worden de publicatiemogelijkheden beperkt door de toegepaste geheimhouding op gegevens. Deze heeft tot doel het voorkomen dat gegevens herleidbaar zijn tot individuele bedrijven of personen. In de tabellen zijn de cellen die omwille van nauwkeurigheid of geheimhoudingsplicht niet gepubliceerd mogen worden, aangegeven met een punt.

Voor meer informatie over de uitkomsten, gebruikte bronnen, onderzoeksopzet en vergelijkbaarheid met het Loonstructuuronderzoek van 1997 wordt verwezen naar Sociaal-economische trends, 2e kwartaal 2005, blz. 39-51. Loon naar beroeps- en opleidingsniveau: het Loonstructuuronderzoek 2002.

Excelfile met de tabellen van het Loonstructuuronderzoek 2002 op afzonderlijke tabbladen. Op het eerste tabblad (Tabellijst) staat een overzicht van de 34 tabellen met hyperlinks naar de betreffende tabbladen. Door het aanklikken van de hyperlink Tabellijst (op de eerste regel bij elke tabel) wordt teruggegaan naar het eerste tabblad.

CBS-publicaties op basis van het Loonstructuuronderzoek 2002:

  • Ontwikkeling van beloningsverhoudingen, 1997-2002  Sociaal-economische trends, 2e kwartaal 2005, blz. 52-59
  • Krijgen allochtone werknemers minder betaald? Loonverschillen tussen allochtone en autochtone werknemers  Sociaal-economische trends, 1e kwartaal 2005, blz. 39-48
  • Krijgen allochtone werknemers evenveel betaald?  CBS-Webmagazine, 8 februari 2005
  • Werknemers financiële instellingen goed betaald  CBS-Webmagazine, 24 januari 2005
  • Gelijke opleiding, gelijk uurloon?  CBS-Webmagazine, 20 december 2004
  • Eerste uitkomsten Loonstructuuronderzoek 2002