Het CBS bezoekt of belt u nooit zomaar

© Hollandse Hoogte

Een CBS-medewerker aan de deur of telefoon?

Regelmatig vragen we inwoners van Nederland om mee te doen aan één van onze onderzoeken. Als u wordt uitgenodigd om mee te doen, vragen we u meestal om een online vragenlijst in te vullen. Maar wij kunnen u ook bellen of aan huis komen voor een persoonlijk vraaggesprek. Zo verzamelen we informatie over zoveel mogelijk verschillende mensen en kunnen we betrouwbare cijfers maken.

Hieronder leest u meer over persoonlijke vraaggesprekken aan huis of per telefoon.

Hoe weet ik zeker dat het om een CBS-onderzoek gaat?

Het CBS stuurt altijd eerst een brief. In deze brief staat voor welk onderzoek u bent uitgenodigd, wat we van u vragen en waar u vragen kunt stellen. Hierin staat ook of we u bellen of thuis bezoeken.

Een vraaggesprek aan huis

Een CBS-medewerker kan zich altijd legitimeren met een pasje van het CBS en kan u overdag of ’s avonds bezoeken van maandag tot en met zaterdag. Bent u niet thuis als de medewerker aan de deur komt? Hij of zij laat meestal een kaartje in de brievenbus achter zodat u weet dat hij of zij langs is geweest.

Een telefonisch gesprek

U kunt gebeld worden tussen 9.00 uur en 21.00 uur van maandag tot en met zaterdag. Wanneer een CBS-medewerker u belt zal deze u vragen stellen om na te gaan of u de juiste persoon bent die is uitgenodigd voor het onderzoek.

Bij twijfel

Bent u benaderd om deel te nemen aan een CBS-onderzoek, maar twijfelt u of het wel een CBS-onderzoek of -medewerker is? Neem dan contact op met het CBS, via het telefoonnummer 045 570 64 00. We zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00

Verbetering telefonische gesprekken

Voor trainings- en kwaliteitsdoeleinden nemen we soms een gesprek op of luistert een CBS-medewerker mee. Het wordt altijd verteld wanneer dit gebeurt. U kunt ook aangeven liever zonder opname deel te nemen. Wij garanderen een vertrouwelijke en veilige omgang met opnames. Als u vragen hierover heeft, neem dan contact op met het CBS via het telefoonnummer 045 570 64 00. We zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00.

Meer weten over vraaggesprekken aan de deur?

Lees het artikel 'Waarom is meedoen aan CBS-onderzoek belangrijk' waarin een CBS-medewerker uitlegt waarom we soms aan de deur komen.