Gelijke opleiding, gelijk uurloon?

Het uurloon van werknemers bedroeg eind 2002 gemiddeld ruim 17 euro. Vrouwen verdienden gemiddeld eenvijfde minder dan mannen. Met het opleidingsniveau neemt ook het uurloon toe: van bijna 13 euro voor werknemers met alleen basisonderwijs tot bijna 28 euro voor werknemers met een wetenschappelijke opleiding.

Ruim eenderde banen op mbo-niveau

Eind 2002 waren er in Nederland bijna 7 miljoen banen van werknemers. Hiervan werd 56 procent vervuld door mannen. Het meest voorkomende opleidingsniveau is mbo, met 36 procent. Dit wordt gevolgd door hbo en vbo met respectievelijk 17 en 13 procent. Banen met basisonderwijs, vbo en wo als opleidingsniveau worden voor meer dan 60 procent door mannen uitgeoefend. Bij banen op havo/vwo- en mavo-niveau zijn vrouwen licht in de meerderheid.

Banen naar opleidingsniveau en geslacht, eind 2002

Banen naar opleidingsniveau en geslacht, eind 2002

Uurloon vrouwen gemiddeld eenvijfde lager

Het gemiddelde uurloon in 2002 bedroeg 17,24 euro. Het neemt toe met het opleidingsniveau. Werknemers met een wetenschappelijke opleiding kregen een 2,2 keer zo hoog uurloon als degenen met alleen basisonderwijs.

Vrouwen verdienden per uur 19 procent minder dan mannen. Voor alle opleidingsniveaus blijkt het uurloon van vrouwen lager dan dat van mannen. Het verschil is het grootst bij werknemers met basisonderwijs: 25 procent en het kleinst bij werknemers met een mavo-diploma: 13 procent.

Uurlonen naar opleidingsniveau en geslacht, eind 2002

Uurlonen naar opleidingsniveau en geslacht, eind 2002

Leeftijd hangt sterk samen met uurloon

Naast opleidingsniveau en geslacht is ook de leeftijd van invloed. Het uurloon neemt toe met de leeftijd. Werknemers van 55-64 jaar verdienden 2,3 keer zoveel als werknemers van 15-24 jaar.

Verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen, eind 2002

Verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen, eind 2002

Beloningsverschillen naar geslacht en leeftijd

Voor jongeren zijn de verschillen in uurloon tussen mannen en vrouwen relatief klein. Onder 25-44-jarigen verdienden vrouwen op alle niveaus (uitgezonderd mavo) tussen de 10 en 20 procent minder dan mannen. Het verschil is het grootst bij de 45-64-jarigen, waar het gemiddelde uurloon van vrouwen vrijwel overal meer dan 20 procent lager lag. Voor werknemers met opleidingsniveau havo/vwo beliep het verschil zelfs 40 procent.

Jo van Cruchten en José Gouweleeuw

Bron: CBS, Loonstructuuronderzoek 2002