Woningmarkt

Hoeveel kost een koopwoning?

Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. De prijzen liggen inmiddels hoger dan tijdens het vorige hoogtepunt in 2008. Het tempo van de prijsstijgingen vertraagde halverwege 2019 iets, om daarna weer te versnellen. 

Hoeveel huizen worden er verkocht?

Na het begin van de financiële crisis in 2008 nam het aantal verkopen van bestaande koopwoningen snel af tot ruim 110 duizend verkochte woningen in 2013, een dieptepunt. Daarna is het aantal woningverkopen weer opgekrabbeld. De woningtransacties schommelen de laatste jaren tussen 15 duizend en 25 duizend per maand. De schommelingen kunnen te maken hebben met een gebrek aan aanbod, maar ook met een seizoenpatroon in de woningverkopen.

Hoeveel kost een koopwoning gemiddeld in mijn gemeente?

CBS spinner

Wil je dieper in de cijfers duiken over dit onderwerp? Ga dan naar StatLine. Hier kun je gerelateerde indicatoren bekijken en bijvoorbeeld de gekozen periode aanpassen.

Bronnen

Relevante links