Conjunctuurklok

De Conjunctuurklok laat de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur zien. Onder de klok vindt u links met meer informatie.

december 2015


Bron: CBS
start

Analyse mei: Conjunctuurbeeld nagenoeg gelijk

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in mei 2019 nagenoeg hetzelfde als een maand eerder. In de Conjunctuurklok van mei presteren 10 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

In mei is van alle indicatoren in de klok, behalve de omzet uitzendbranche, nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Hierdoor is de verdeling van de indicatoren over en in de kwadranten gewijzigd.

Vier indicatoren wisselen van kwadrant. Het bbp en het producentenvertrouwen gaan van het oranje terug naar het groene kwadrant. Deze indicatoren presteren boven hun trend, en de groei neemt nu toe. De export schuift van het rode naar het gele kwadrant. Deze indicator presteert nog steeds onder de trend, maar verbetert. De faillissementen schuiven van het oranje door naar het rode kwadrant.
Deze indicator verslechtert opnieuw, maar presteert nu ook onder de trend.

Zeven indicatoren van de Conjunctuurklok staan in het groene, drie in het oranje, twee in het rode en een in het gele kwadrant. Indicatoren in het rode kwadrant hebben een groei onder hun langjarige trend en de groei neemt af. Ook bij indicatoren in het gele kwadrant ligt de groei onder hun langjarige trend, maar daar neemt de groei toe. Van de indicatoren in het groene kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend en neemt de groei toe. Ook van indicatoren in het oranje kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend, daar neemt de groei echter af.