Conjunctuurklok

16-4-2018 06:30
De Conjunctuurklok laat de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur zien. Onder de klok vindt u links met meer informatie.

december 2015


Bron: CBS
start

 Analyse april: Hoogconjunctuur

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in april 2018 iets beter dan een maand eerder. Alle indicatoren van de Conjunctuurklok presteren beter dan hun langetermijntrend.
In april is van alle maandindicatoren in de klok nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Hierdoor is de verdeling van de indicatoren over en in de kwadranten gewijzigd.

Vier indicatoren wisselen van kwadrant. Het consumentenvertrouwen, de faillissementen en het producentenvertrouwen schuiven van het groene door naar het oranje kwadrant. Deze indicatoren blijven boven hun trend presteren, maar gaan van een opgaande naar een neergaande fase. De investeringen gaan van het oranje terug naar het groene kwadrant. Deze indicator presteert boven zijn trend en de groei neemt nu toe.

Acht indicatoren van de Conjunctuurklok staan in het groene en vijf in het oranje kwadrant. Indicatoren in het rode kwadrant hebben een groei onder hun langjarige trend en de groei neemt af. Ook bij indicatoren in het gele kwadrant ligt de groei onder hun langjarige trend, maar daar neemt de groei toe. Van de indicatoren in het groene kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend en neemt de groei toe. Ook van indicatoren in het oranje kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend, daar neemt de groei echter af.