CBS als werkgever

Cas, data scientist bij het CBS aan een klimmuur
© Marco de Swart

Cas' profiel maakt onderdeel uit van onze huidige arbeidsmarktcampagne. In de arbeidsmarktcampagne ‘Werken bij het CBS! Ben jij er klaar voor?’ portretteert het CBS eigen collega’s. Deze collega’s laten de unieke eigenschappen van het CBS-werk zien, tezamen met de persoonlijke uitdagingen en activiteiten waar zij voor staan.

Het CBS is een flexibele werkgever, waar we luisteren naar de inbreng en mening van onze medewerkers. Met ruim 2.000 collega’s zijn we als CBS meer en meer een afspiegeling van de samenleving.

Het CBS bestaat uit betrokken mensen van verschillende leeftijden, nationaliteiten, seksuele voorkeuren, studierichtingen en loopbanen. Samen hebben we één doel: met vakmanschap werken aan een dynamische organisatie die op de toekomst is voorbereid. Het CBS is een organisatie die volop in ontwikkeling is en ruimte biedt voor jouw ideeën en jouw kennis.

Iedereen is welkom bij het CBS. Wij willen graag je talent van waarde laten zijn in een omgeving waar je jezelf bent. Dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook goed voor ons. Diversiteit brengt immers nieuwe inzichten, kennis en visie in de organisatie. 

Bekijk onze vacatures

Heb je interesse in een functie bij het CBS? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer direct!

CBS-collega's voor het CBS-kantoor in Leidschenveen
© CBS / Nikki van Toorn

Het CBS kijkt naar wat er feitelijk gebeurt. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen. Jaarlijks werken we aan zo’n 600 onderzoeken. Op basis van deze onafhankelijke en betrouwbare informatie worden belangrijke beleidsbeslissingen in Den Haag en Brussel genomen, bepalen bedrijven hun strategie en schrijven journalisten hun verhalen. Maar ook individuele burgers hebben belang bij de uitkomsten van onze onderzoeken. Je kunt al onze informatie terugvinden op cbs.nl en in de databank StatLine. Hier staan ruim 4 duizend tabellen met in totaal zo’n 14 miljard cijfers.

Doorgroeimogelijkheden

De wijze waarop we data verzamelen, verwerken en publiceren, verandert continu. Daarom besteden we veel aandacht aan kennisverbreding en scholing van onze medewerkers. Samen met jou bepalen we in welke richting je je verder kunt ontwikkelen. Daar investeren we geld en tijd in. We kijken dan niet alleen naar de korte termijn maar zeker ook naar je mogelijkheden voor de verdere toekomst. Bij het CBS heb je dan ook voldoende carrièremogelijkheden, zowel horizontaal als verticaal. Je kunt doorgroeien naar een andere functie, je verder bekwamen in je huidige functie of je specialiseren.

CBS Academy

Het CBS heeft een eigen CBS Academy. Dat is het kenniscentrum voor alle CBS'ers. Hier werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en vakontwikkeling.

Arbeidsvoorwaarden

Benieuwd naar de arbeidsvoorwaarden van het CBS? Bekijk ze hier: uitstekende arbeidsvoorwaarden.

Omgaan met gevoelige data

Bij het CBS ga je vaak om met zeer vertrouwelijke gegevens. Onze medewerkers ondertekenen een geheimhoudingsverklaring en leggen een eed of belofte af. Dit gebeurt tijdens een officiële bijeenkomst.

Een onafhankelijke positie

Hoewel we overwegend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat worden gefinancierd, zijn we een volstrekt onafhankelijk kennisinstituut. In de Wet op het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn onze taken vastgelegd en is onze onafhankelijkheid gewaarborgd.