Afzetprijzen industrie bijna 4 procent lager in maart

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart gemiddeld 3,8 procent lager dan in maart 2019, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 0,9 procent duurder dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Grotere prijsdaling olie

In maart 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 31 euro. Dat is bijna 48 procent minder dan een jaar eerder. In februari 2020 was de prijs voor een vat ruwe olie 51 euro, 10,5 procent lager dan in februari 2019.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in maart 41,5 procent goedkoper dan in maart 2019. In februari lagen de prijzen 6,6 procent lager dan een jaar eerder.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in maart 6,7 procent lager dan een jaar eerder. In februari was de prijsdaling 2,0 procent.

In de meeste overige bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in maart 2020 hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie dalen in maart

Vergeleken met februari zijn de afzetprijzen van de industrie in maart met 3,9 procent gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt daalden met 2,3 procent, die op de buitenlandse markt met 5,2 procent.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Relevante links