Omzet horeca stijgt 1,8 procent in vierde kwartaal

De omzet van de horeca steeg in het vierde kwartaal van 2018 met 1,8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume, het aantal consumpties en/of overnachtingen, steeg met 1,7 procent. De omzet van eet- en drinkgelegenheden nam met 1,7 procent toe, de omzet van logiesverstrekking met 1,9 procent.

Al bijna zes jaar neemt de omzet van de horeca ieder kwartaal toe. Voor heel 2018 kwam de groei van de omzet uit op 6,9 procent. Dat is de hoogste groei na 2000. Het volume van de horeca groeide in 2018 met 3,9 procent.

Ontwikkeling horeca (seizoengecorrigeerd) (2015=100)
 OmzetVolume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet)
2013 1e kwartaal87,491,3
2013 2e kwartaal89,693,8
2013 3e kwartaal90,894,6
2013 4e kwartaal91,194,5
2014 1e kwartaal93,696,7
2014 2e kwartaal93,896,2
2014 3e kwartaal94,596,6
2014 4e kwartaal95,997,5
2015 1e kwartaal97,198,2
2015 2e kwartaal99,599,9
2015 3e kwartaal100,3100
2015 4e kwartaal102,8102
2016 1e kwartaal103,6101,9
2016 2e kwartaal104,2102,6
2016 3e kwartaal108,2105,2
2016 4e kwartaal108,3104,8
2017 1e kwartaal110,5105,7
2017 2e kwartaal112,6106,8
2017 3e kwartaal113,9106,9
2017 4e kwartaal115,5108,1
2018 1e kwartaal117,6109,3
2018 2e kwartaal120,8111,3
2018 3e kwartaal121,4110,9
2018 4e kwartaal123,6112,8

Omzet eet- en drinkgelegenheden stijgt

Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het vierde kwartaal 1,7 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Het aantal verkochte consumpties steeg met 1,4 procent.

Met een stijging van 3,2 procent nam de omzet van fastfoodrestaurants het sterkst toe. Ook cafés, restaurants en kantines en catereraars hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder. Kantines en cateraars verkochten echter wel 0,8 procent minder consumpties. Dit was de eerste volumedaling sinds een jaar.

Ontwikkeling eet- en drinkgelegenheden (seizoengecorrigeerd), 4e kwartaal 2018 (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder)
 OmzetVolume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet)
Eet- en drinkgelegenheden1,71,4
Fastfoodrestaurants3,22,5
Cafés1,91,3
Restaurants1,21,5
Kantines en catering1,1-0,8

Omzet logiesverstrekking stijgt al twee jaar

De omzet van logiesverstrekkers nam met 1,9 procent toe in het vierde kwartaal in vergelijking met een kwartaal eerder. Daarmee stijgt de omzet voor het achtste kwartaal op rij. De prijzen daalden licht en het volume steeg met 2,8 procent.

De omzet van hotels steeg met 2 procent en het aantal overnachtingen nam met 2,3 procent toe. Hotels ontvingen eind 2018 zowel meer Nederlandse als buitenlandse gasten dan een jaar eerder. De omzet van overige logiesverstrekking, waaronder vakantiehuisjes en kampeerterreinen, steeg met 1,7 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Ondernemersvertrouwen horeca positief

Het ondernemersvertrouwen in de horeca was positief aan het begin van het eerste kwartaal van 2019 en was iets hoger dan vorig kwartaal. Het personeelstekort was iets lager dan een kwartaal eerder. Aan het begin van het eerste kwartaal van 2019 gaf 28 procent van de horecabedrijven te kennen dat hun bedrijfsactiviteiten belemmerd worden door een tekort aan arbeidskrachten. Vanaf het vierde kwartaal van 2016 is dat percentage snel opgelopen.

Het tekort aan arbeidskrachten blijkt ook uit de 19 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het vierde kwartaal. Er gingen iets meer horecabedrijven failliet in het vierde kwartaal dan een jaar eerder.

Ondernemersvertrouwen en tekort aan arbeidskrachten horecabedrijven
 % bedrijven met tekort aan arbeidskrachtenOndernemersvertrouwen horeca
2014 1e kwartaal1,1-4,1
2014 2e kwartaal2,49,5
2014 3e kwartaal2,32,8
2014 4e kwartaal2,94,8
2015 1e kwartaal2,76,8
2015 2e kwartaal2,37,1
2015 3e kwartaal3,810,8
2015 4e kwartaal613,2
2016 1e kwartaal4,910,3
2016 2e kwartaal5,213,4
2016 3e kwartaal4,69,7
2016 4e kwartaal9,813,3
2017 1e kwartaal9,714,9
2017 2e kwartaal11,319,8
2017 3e kwartaal16,421,5
2017 4e kwartaal18,413
2018 1e kwartaal17,418,4
2018 2e kwartaal19,812
2018 3e kwartaal25,912,3
2018 4e kwartaal30,311,2
2019 1e kwartaal27,711,9

Sinds het eerste kwartaal van 2018 zijn de omzet en volumecijfers van overige logiesverstrekking - waaronder campings en vakantiehuisjes - en van catering opgenomen in de horecacijfers. Voorheen stond de traditionele horeca centraal, bestaande uit hotels, restaurants en cafés. De omzet van de traditionele horeca steeg in het vierde kwartaal met 1,9 procent. Over heel 2018 kwam de omzet 7,5 procent hoger uit.

Relevante links