Afzetprijzen industrie ruim 9 procent hoger

© ANP
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in april ruim 9 procent hoger dan in april 2016, meldt het CBS. De prijsstijging is wat kleiner dan een maand eerder. Opnieuw waren vooral de prijzen van de aardolie-industrie fors hoger. Exclusief de aardolie-industrie was in april de prijsstijging in de industrie bijna 7 procent.

Hogere olieprijzen, hogere afzetprijzen

In april 2017 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ongeveer 50 euro. Dat is 31 procent meer dan een jaar eerder. In maart was de prijsstijging van ruwe aardolie op jaarbasis 38 procent.

De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in april 32 procent duurder dan in april 2016. Een maand eerder was de prijsstijging 39,5 procent.

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren bijna 16 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak hangt een hogere olieprijs samen met hogere afzetprijzen. Producten van de basismetaalindustrie waren bijna 15 procent duurder dan een jaar eerder. Er is meer vraag naar basismetalen en de voorraden zijn relatief laag.

Ook de prijzen van producten van de voedingsmiddelenindustrie, de metaalproducten-, de auto- en de rubber- en kunststofindustrie lagen hoger dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen en metalen. De prijzen in de machine-industrie waren daarentegen lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Aardolie32
Chemie15,9
Basismetaal14,9
Voeding7,8
Metaalproducten4,3
Auto1,9
Rubber/Kunststof1,5
Machine-3,6

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in april nagenoeg even duur als in maart

Vergeleken met maart bleven de afzetprijzen van de industrie in april nagenoeg hetzelfde. Op de binnenlandse markt daalden de prijzen met bijna 0,5 procent, terwijl de prijzen op de buitenlandse markt met bijna 0,5 procent toenamen. De prijs van olie steeg ook.