Grootste prijsstijging industrie in 5 jaar

© ANP
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen in januari 9,5 procent hoger dan in januari 2016, meldt het CBS. Dat is de grootste prijsstijging na september 2011. Vooral de prijzen van de aardolie-industrie waren in januari fors hoger. Exclusief de aardolie-industrie was in januari de prijsstijging in de industrie 4,8 procent.

Afzetprijzen industrie

Hogere olieprijzen, hogere afzetprijzen

In januari 2017 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 52 euro. Dat is bijna 78 procent meer dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging van ruwe aardolie op jaarbasis bijna 46 procent.

De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in januari 60,7 procent duurder dan in januari 2016. Een maand eerder was de prijsstijging 35,2 procent.

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 11,8 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak leidt een hogere olieprijs tot hogere afzetprijzen. Producten van de basismetaalindustrie waren 9,6 procent duurder dan een jaar eerder. Er is meer vraag naar basismetalen en de voorraden zijn relatief laag.

Ook producten van de voedingsmiddelenindustrie, de metaalproducten- en auto-industrie lagen hoger dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen en metalen. De prijzen in de rubber- en kunststof- en machine-industrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Aardolie60,7
Chemie11,8
Basismetaal9,6
Voeding6,5
Metaalproducten2,9
Auto0,9
Rubber/Kunststof-0,1
Machine-3,7
De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in januari duurder dan in december

Vergeleken met december 2016 stegen de afzetprijzen van de industrie in januari 2017 met gemiddeld 1,6 procent. Op de binnenlandse markt namen de prijzen met 1,8 procent toe; op de buitenlandse markt met 1,4 procent. De olieprijs steeg in deze periode eveneens.

Index afzetprijzen industrie