Inflatie Caribisch Nederland nog steeds laag

© ANP
De inflatie in Caribisch Nederland was ook in het vierde kwartaal van 2016 laag. Al bijna twee jaar ligt de inflatie op Bonaire, Sint Eustatius en Saba onder of vlak boven nul. Dit meldt CBS op basis van de consumentenprijsindex.

 

Inflatie op Bonaire al een jaar stabiel

Op Bonaire lagen de prijzen van goederen en diensten in het vierde kwartaal 0,5 procent hoger dan een jaar eerder. Al sinds het eerste kwartaal van 2016 ligt de inflatie op vrijwel hetzelfde niveau. In het afgelopen kwartaal daalde de prijs van elektriciteit met ruim 6 procent, wat de inflatie drukte. De prijsontwikkeling van benzine had een opwaarts effect op de inflatie. De benzineprijs bleef dit kwartaal weliswaar vrijwel gelijk aan die in het derde kwartaal, maar op jaarbasis daalde de prijs veel minder sterk dan in het derde kwartaal.

De inflatie op Sint Eustatius kwam in het vierde kwartaal uit op 0,2 procent. In het derde kwartaal lagen de consumentenprijzen nog 0,9 procent lager dan een jaar eerder. De hogere inflatie werd vooral veroorzaakt door de prijsontwikkeling van benzine en voedingsmiddelen. Benzine werd het afgelopen kwartaal 5,7 procent duurder. Verder werden vooral verse groenten, kaas en cornflakes duurder.

Op Saba daalde de inflatie in het vierde kwartaal naar –0,3 procent. In het derde kwartaal was de inflatie nog 0,2 procent. Al anderhalf jaar is op Saba nauwelijks inflatie en ook het afgelopen kwartaal bleven veel prijzen op vrijwel hetzelfde niveau. Toiletartikelen werden goedkoper, terwijl brood en vers fruit duurder werden.

Nauwelijks inflatie in 2016

Gerekend over vier kwartalen steeg de gemiddelde inflatie op Bonaire in 2016 naar 0,5 procent. Over heel 2015 was dit nog –0,9 procent. Op Sint Eustatius en Saba lagen de gemiddelde prijzen van goederen en diensten in 2016 op vrijwel hetzelfde niveau als in 2015. De gemiddelde inflatie over 2016 kwam uit op –0,1 procent voor Sint Eustatius en 0,1 procent voor Saba.

Voorlopige cijfers

In het derde kwartaal van 2016 is het definitieve inflatiecijfer van Sint Eustatius uitgekomen op -0,9 procent. Volgens de eerste voorlopige berekening was dat -1,0 procent. De cijfers over het vierde kwartaal van 2016 en over het jaar 2016 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het eerste kwartaal van 2017.

Papiamento

Een vertaling van dit bericht in het Papiamento kan worden opgevraagd bij het CBS-kantoor op Bonaire via het mailadres: caribischnederland@cbs.nl