Export groeit verder in november

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
Het volume van de goederenexport was in november 5,5 procent groter dan in november 2015, meldt CBS. De stijging is iets groter dan in de voorgaande maand. In november groeide vooral de export van aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen. Zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer was hoger dan een jaar eerder. Het importvolume was in november 4,0 procent groter dan een jaar eerder.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in januari gunstiger dan in november en december.

Omstandigheden voor export in januari gunstiger

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in januari gunstiger dan in november. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie.

In de radar van januari zijn vooral de ontwikkeling van de wisselkoersen, het oordeel van Nederlandse producenten over de buitenlandse orderpositie en de ontwikkeling van de Duitse industriële productie gunstiger dan in november.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.