Nederland voert meer chocolade uit

23-12-2016 15:30
© Hollandse Hoogte
Nederland exporteerde in 2015 voor 2,8 miljard euro aan zelfgeproduceerde chocolade en halffabricaten als cacaoboter en cacaopoeder. Dat is 6 procent meer dan een jaar eerder en het hoogste niveau ooit. Dat meldt CBS.

Inclusief wederuitgevoerde goederen kwam de totale export uit op 4,5 miljard euro. Nederland is een vooraanstaande schakel in de mondiale handel in cacaobonen en halffabricaten en geldt als het belangrijkste importland van cacaobonen. Na Ivoorkust is Nederland bovendien de grootste verwerker van cacaobonen ter wereld.

Als exporteur van chocolade staat ons land na Duitsland op de tweede plaats. Daarnaast is Nederland het belangrijkste exportland van halffabricaten.

Recordimport cacaobonen

Nooit eerder importeerde Nederland zo veel cacaobonen als in 2015. Ruim 700 miljoen kilo cacaobonen kwam Nederland binnen, waarmee de import 2 procent hoger uitkwam dan het voorgaande recordjaar, 2011. Zo’n 85 procent van de cacaobonen komt uit Ghana, Ivoorkust, Kameroen en Nigeria. Voor de verwerking tot halffabricaat en eindproduct werd voor 1,4 miljard euro aan cacaobonen ingevoerd.

 

Geïmporteerde bonen worden grotendeels in Nederland verwerkt tot chocolade en halffabricaten als cacaopasta, cacaoboter en cacaopoeder. Er gaat veel halffabricaat naar onze buurlanden.

Vooral Europa

De export van in Nederland geproduceerde chocolade was vorig jaar goed voor 750 miljoen euro. Driekwart gaat naar landen in Europa. Ook Azië is met 19 procent een belangrijke exportbestemming.

de chocoladehandel. 1,4 miljard euro naar nederland, 2,8 miljard euro naar de wereld export