Vertrouwen consument stijgt aanzienlijk

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
Consumenten zijn in september een stuk positiever dan in augustus, meldt CBS. Hun vertrouwen steeg 6 punten en komt uit op 8. Consumenten oordelen vooral positiever over het economisch klimaat. Daarnaast neemt ook de koopbereidheid toe.

Met 8 ligt het consumentenvertrouwen in september ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Oordeel over economisch klimaat verbetert sterk

Consumenten oordelen in september een stuk positiever over de economie dan in augustus. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 18, tegen 7 in augustus. Consumenten zijn zowel positiever over de economische situatie van de afgelopen twaalf maanden, als over de economische situatie in de komende twaalf maanden.

Ook de koopbereidheid neemt in september toe. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt uit op 2, tegen -2 in augustus. Dat komt doordat consumenten minder negatief zijn over hun eigen financiële situatie, en doordat zij de tijd iets gunstiger vinden voor het doen van grote aankopen.

samenstelling consumentenvertrouwen september

Vandaag bericht CBS ook over de consumptie door huishoudens in juli.