Economische groei in nagenoeg alle provincies

© ANP
In vrijwel alle provincies was er in 2015 sprake van economische groei. Alleen in Groningen zorgde de afname van de productie van aardgas voor krimp. De economische groei in Nederland was 2 procent. Dit meldt CBS.
Noord-Holland, Utrecht en Flevoland kenden met 2,7 procent de grootste economische groei. In Noord-Holland en Utrecht droeg onder andere de groei van de informatie- en communicatiesector sterk bij. In Flevoland groeide vooral de autoleasebranche in 2015. Ook Noord-Brabant en Zuid-Holland zagen een bovengemiddelde groei. In Zuid-Holland kwam dit mede door groei bij de onderzoeks- en adviesbureaus. In Noord-Brabant groeide vooral de industrie.

Krimp Groningen door beperking gasproductie

De sterke afname van de productie van aardgas leidde ook in 2015 tot krimp in Groningen, ditmaal met 5,5 procent. De gaswinning is in 2015 verder teruggebracht. Ook de geringe economische groei van ruim een half procent in Friesland komt door de terugloop van de aardgaswinning. Zonder het gas zou in Groningen en Friesland sprake zijn van 1,8 en 1,6 procent groei. Eerder meldde CBS dat de economische groei in Nederland door de beperking van de aardgaswinning in 2015 met 0,4 procentpunt werd gedrukt.

Economische groei 2015, provincies
 Volumemutatie bbp
Nederland2
Groningen-5,5
Friesland0,6
Drenthe2
Overijssel2,4
Flevoland2,7
Gelderland2,4
Utrecht2,7
Noord-Holland2,7
Zuid-Holland2,5
Zeeland2
Noord-Brabant2,5
Limburg2,1

Sterke groei in grote steden

De vier grote steden groeiden sterker dan Nederland als geheel. Met een toename van 2,8 procent had Amsterdam de grootste groei. Naast groei in de informatie- en communicatiesector droeg de groei van de onderzoeks- en adviesbureaus bij. In Den Haag was de groei met 2,2 procent het laagst. De beperkte groei van de overheidssector, die sterk is vertegenwoordigd in de hofstad, drukte de groei.

Economische groei 2015, vier grootste steden
 Volumemutatie bbp
Amsterdam2,8
Utrecht2,6
Rotterdam2,5
Den Haag2,2