Consumentenvertrouwen weer positief

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
De stemming onder consumenten is in april weer positief, meldt CBS. Het consumentenvertrouwen komt in april uit op 1. In maart was dat -4. Vooral het oordeel over het economisch klimaat verbetert sterk. De koopbereidheid neemt ook iets toe.

Met 1 ligt het consumentenvertrouwen in april ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Oordeel over de economie verbetert aanzienlijk

Consumenten oordelen in april een stuk positiever over de economie dan in maart. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 4, tegen -7 in maart. Zowel het oordeel over de afgelopen 12 maanden als de komende 12 maanden verbetert aanzienlijk.

De koopbereidheid neemt ook iets toe in april. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt uit op -1, tegen -2 in maart. Dat komt doordat consumenten de tijd gunstiger vinden voor het doen van grote aankopen.

Vandaag bericht CBS ook over de consumptie door huishoudens in februari.

Consumentenvertrouwen april 2016