Consumenten besteden nauwelijks meer dan jaar eerder

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
Consumenten hebben in februari 0,1 procent meer uitgegeven dan in februari 2015, meldt CBS. Dat is de laagste stijging na oktober 2014. Consumenten hebben in februari minder goederen gekocht dan een jaar eerder, maar wel meer diensten gebruikt.

Volgens de CBS-Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in maart en april ongunstiger dan in februari.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument koopt minder goederen, maar gebruikt meer diensten

Consumenten hebben in februari bijna 2 procent minder uitgegeven aan duurzame goederen dan een jaar eerder. Aan woninginrichting gaven ze echter opnieuw meer uit. Vorige week vrijdag meldde CBS dat de omzet van de detailhandel in februari 2016 met ruim 2 procent is gegroeid. Zonder de extra ‘schrikkeldag’ was de omzet echter gekrompen.

Consumenten gaven aan overige goederen, waaronder gas, 1 procent minder uit dan een jaar eerder. Aan voedings-en genotmiddelen hebben ze 0,6 procent minder uitgegeven. Daarentegen hebben ze 1 procent meer besteed aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie, februari (volume, koopdaggecorrigeerd)
 mutatie
Diensten1
Voeding- en genot-0,6
Overige goederen-1
Duurzame goederen-1,7
Totaal0,1
 

Omstandigheden voor consumptie in april ongunstiger dan in februari

Volgens de CBS-Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in april ongunstiger dan in februari. Dat komt vooral doordat de afname van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis groter was. Ook waren ondernemers in de industrie wat negatiever over de toekomstige werkgelegenheid.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.