Vertrouwen consumenten neemt fractie toe

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

De stemming onder consumenten is in november een fractie beter dan in oktober. Het consumentenvertrouwen steeg 1 punt en komt uit op 9, meldt CBS. Consumenten zijn iets positiever over beide deelindicatoren van het consumentenvertrouwen, het oordeel economische klimaat en de koopbereidheid. De koopbereidheid van consumenten is voor het eerst in ruim 8 jaar positief.

Met 9 ligt het consumentenvertrouwen in november boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar
(-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Koopbereidheid voor het eerst in ruim 8 jaar positief

Het oordeel over de economie is in november iets beter dan in oktober. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 21, tegen 20 in oktober. De verbetering komt doordat consumenten aanzienlijk positiever zijn over de economische situatie in de komende 12 maanden. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden is echter minder positief dan een maand eerder.

De koopbereidheid van consumenten is voor het eerst in ruim 8 jaar positief. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen stijgt ook 1 punt en komt uit op 1. De verbetering in november komt vooral doordat consumenten minder negatief oordelen over de eigen financiële situatie in de afgelopen maanden. Verder vinden consumenten de tijd gunstiger voor het doen van grote aankopen.

Koopbereidheid, seizoengecorrigeerd

Vandaag bericht CBS ook over de consumptie door huishoudens in september.

Samenstelling consumentenvertrouwen

schema consumentenvertrouwen

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.