Prijsstijging woningen in Amsterdam het grootst

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

In het derde kwartaal van 2015 stegen de prijzen van bestaande koopwoningen het hardst in Amsterdam. Ook in de andere drie grote steden en elf provincies lagen de prijzen van bestaande koopwoningen hoger dan een jaar eerder. Alleen in Zeeland waren koopwoningen goedkoper dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster. Met het aantrekken van de woningmarkt stijgen ook de prijzen van aan woningmarkt gerelateerde diensten voorzichtig.

Forse prijsstijging grote steden

In het derde kwartaal van 2015 lagen de prijzen van bestaande koopwoningen in de vier grote steden opnieuw aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. Met bijna 10 procent was de prijsstijging in Amsterdam het grootst. Ook in de andere grote steden stegen de prijzen sterk. In Utrecht waren woningen 7,3 procent duurder dan een jaar eerder. In Rotterdam en Den Haag was de prijsstijging respectievelijk 5,0 en 4,1 procent. Voor Rotterdam en Utrecht zijn dit de grootste prijsstijgingen sinds het begin van de crisis op de woningmarkt in 2008.

Grootste prijsstijging in Noord-Holland, prijsdaling in Zeeland

Zeeland is de enige provincie waar de prijzen van bestaande koopwoningen lager lagen dan een jaar eerder. Hier waren de huizen in het derde kwartaal 0,7 procent goedkoper. Ook de groei van het aantal verkopen in Zeeland blijft achter bij de rest van Nederland. De prijsstijging was het grootst in Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland.

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen naar regio, derde kwartaal 2015

Ook alle woningtypen duurder

Net als in de voorgaande vijf kwartalen zijn alle woningtypen duurder dan een jaar eerder. Met respectievelijk 4,2 en 4,1 procent was de prijsstijging van appartementen en hoekwoningen het grootst. Vrijstaande woningen stegen het minst in prijs.

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen naar woningtype, derde kwartaal 2015

Prijzen woningmarktgerelateerde diensten nemen voorzichtig toe

Met de aantrekkende woningmarkt nemen ook de prijzen van diensten gerelateerd aan de aan- en verkoop van een huis langzaam weer toe. De prijzen die taxateurs voor hun diensten in rekening brachten, stijgen al enkele kwartalen op rij. In het tweede kwartaal van 2015 lagen de prijzen 2,7 procent hoger dan een jaar eerder. De prijzen die makelaars in rekening brachten voor de bemiddeling bij de aan- en verkoop van een woning stegen in het tweede kwartaal met 0,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit was de eerste prijsstijging na het laatste kwartaal van 2009.

In de prijzen van notariële diensten met betrekking tot onroerend goed, zoals het passeren van koopaktes en het registreren van hypotheekaktes, is het aantrekken van de woningmarkt nog niet terug te zien. Deze prijzen dalen al geruime tijd. Dat hangt onder meer samen met het vrijgeven van de vaste notaristarieven.

Prijsontwikkeling woningmarktgerelateerde diensten

Vandaag publiceert CBS ook de prijsinformatie van september en extra artikel over vraag- en aanbodfactoren op de woningmarkt.