Inflatie daalt naar 0,8 procent

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in augustus 0,8 procent. In juli was dat nog 1,0 procent. De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van kleding en benzine. Over de eerste acht maanden van 2015 was de inflatie gemiddeld 0,6 procent. Dat maakt CBS bekend.

Inflatie (CPI)

Kleding en benzine goedkoper

Kleding was in augustus gemiddeld 4,2 procent goedkoper dan vorig jaar en dat verlaagde de inflatie. In juli waren de prijzen voor kleding vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder. Ook de prijsdaling van benzine had een verlagend effect. Benzine was in augustus 7,5 procent goedkoper dan vorig jaar en kostte gemiddeld 1,58 euro per liter. Daarentegen had de prijsontwikkeling van groente en aardappelen een verhogend effect op de inflatie.

Aardappelen meest in prijs gestegen, LPG meest gedaald

Aardappelen waren in augustus 19,7 procent duurder dan een jaar eerder en stegen het meest in prijs. Ook telefoontoestellen en vliegtickets behoorden tot de top 3 van meest in prijs gestegen producten en diensten. De drie producten die het meest in prijs zijn gedaald waren LPG (-23 procent), diesel (-15,7 procent)  en babykleding  (-10,2 procent).

Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak daalt

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterke fluctuaties kent en omdat de prijzen van alcohol en tabak vaak worden verhoogd door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie volgens deze maatstaf is in augustus uitgekomen op 1,3 procent en dat is 0,4 procentpunt lager dan vorige maand.

Inflatie (CPI) en prijsontwikkeling onderliggende clusters

Inflatie in Nederland hoger dan in de eurozone

Naast de consumentenprijsindex (CPI) stelt CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen.
 
Volgens de HICP daalde de Nederlandse inflatie naar 0,4 procent in augustus en blijft iets hoger dan het gemiddelde van de eurozone. Daar bleef de inflatie gelijk op 0,2 procent.
 
De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.
 

Inflatie (HICP) Nederland en eurozone

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. Omdat de huurstijging hoger is dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten, komt de Nederlandse inflatie volgens de CPI op dit moment hoger uit dan volgens de HICP.

Toelichting inflatie (pdf)

Bronnen: