Ruim 10 miljoen online shoppers

Het aantal online shoppers neemt nog steeds toe. Over heel 2014 hadden 10,4 miljoen internetgebruikers wel eens online wat gekocht. Vooral het aantal recente e-shoppers, die in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek iets via internet hadden aangeschaft, is gestegen. Het populairst waren reizen, kleding en tickets. Dat blijkt uit onderzoek van CBS.

Bijna 8 miljoen mensen kopen regelmatig online

In 2014 kochten 10,4 miljoen internetgebruikers tussen de 12 en 75 jaar producten of diensten online. Vooral het aantal frequente e-shoppers is de laatste jaren gestaag toegenomen, van 3,9 miljoen in 2005 tot 7,9 miljoen in 2014. Sinds 2011 is de groei minder sterk: in 2013 waren er 7,5 miljoen frequente e-shoppers. Daarnaast waren er nog 2,5 miljoen mensen die af en toe via internet shoppen. Dat waren er evenveel als in 2013. Ongeveer 2 miljoen internetgebruikers hadden in het afgelopen jaar niets online gekocht. De toename van het e-shoppen is ook terug te zien in de online omzet van de detailhandel, die in 2014 ruim 11 procent hoger was dan een jaar eerder.

Aantal 12- tot 75-jarige internetgebruikers dat online winkelt

Vooral reizen en kleding

Reizen en kleding zijn nog steeds de meest online gekochte producten en diensten. In 2014 regelde twee derde van de frequente e-shoppers een tripje online of kocht kleding of schoenen via internet. Verder bestelde meer dan de helft online kaartjes voor evenementen. Ten opzichte van 2013 kochten vooral meer mensen goederen voor het huishouden -waaronder zowel meubels, wasmachines als speelgoed vallen- een stijging van 31 naar 39 procent. Ook levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakproducten werden vaker op internet aangeschaft.

Soort online aankopen

Online aankoop vooral betaald met internetbankieren

E-shoppers gebruiken verschillende manieren van betalen voor hun online aankopen. Vrijwel iedereen (92 procent) heeft hier in 2014 internetbankieren voor gebruikt. Ruim vier op tien gebruikten (ook) wel eens de creditcard, en drie op de tien betaalden contant of via een bankoverschrijving. De prepaid card en e-wallet werden nauwelijks gebruikt.

Betaalwijze van online aankopen, 2014

E-shoppers kopen ook buiten Nederland

De overgrote meerderheid van de Nederlandse e-shoppers kocht in 2014 bij aanbieders uit eigen land: 94 procent. 28 procent kocht daarnaast (ook) goederen of diensten uit andere EU-landen. Een vijfde kocht producten van buiten de EU.

Bronnen:

- ICT, kennis en economie, 2015
- StatLine, omzetontwikkeling internetverkopen