Expat, wie ben je?

In de publicatie Expat, wanneer ben je het? (CBS 2015) wordt een eerste poging gedaan om de groep expats af te bakenen. Dat gebeurt op grond van een aantal kenmerken: zij zijn in het buitenland geboren en hebben niet de Nederlandse nationaliteit, zij zijn minstens 18 jaar en niet ouder dan 75 jaar, ze staan in de gemeentelijke basisadministratie ingeschreven en zij vallen binnen de 15 tot 35 procent hoogste lonen in hun branche. Afhankelijk van de hoogte van het loon varieert het aantal expats dan van 39 duizend tot 75 duizend personen. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Relatief jong, veel Britten en Duitsers

Een op de vier buitenlandse werknemers met een hoog loon komt uit Engeland en Duitsland. Onder de mannen zijn de Indiërs (6 procent) de derde groep, onder de vrouwen de Polen (6 procent). De meesten zijn 18 tot 40 jaar oud, 50-plussers zijn er niet veel (8 procent).

Vooral in de Randstad

De meesten wonen en werken in de Randstad waar de grote internationaal georiënteerde bedrijven gevestigd zijn. De buitenlandse kenniswerkers zijn te vinden in universiteitssteden als Groningen, Wageningen, Utrecht, Enschede, Nijmegen, Eindhoven en Maastricht.

Concentratie van buitenlandse werknemers met een hoog loon naar woongemeente, 31 december 2011

Concentratie van buitenlandse werknemers met een hoog loon naar woongemeente, 31 december 2011

Bron: Expat, wanneer ben je het? Een afbakening van in het buitenland geboren werknemers op basis van loon