Werkloosheid daalt opnieuw

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
  • Werkloosheid in juni voor de tweede maand op rij gedaald
  • Meer mensen hebben een betaalde baan
  • Aantal  WW-uitkeringen blijft dalen
  • Meer beëindigde dan nieuwe uitkeringen in 2014

Het CBS heeft vandaag bekendgemaakt dat het aantal werklozen voor de tweede maand op rij is gedaald. Er zijn meer mensen aan het werk. De werkloosheid is in juni afgenomen met 16 duizend personen en is uitgekomen op 8,4 procent van de beroepsbevolking. In maart daalde het aantal werklozen ook, maar toen was de oorzaak dat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen opnieuw is afgenomen. In juni 2014 kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 431 duizend, 5 duizend minder dan in mei.

In juni opnieuw minder werklozen

De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam in juni uit op 657 duizend personen. Met een sterke afname in zowel mei als juni en een kleine toename in april is de werkloosheid in het tweede kwartaal met gemiddeld 9 duizend personen per maand afgenomen. Doordat de afname van de werkloze beroepsbevolking gelijk was aan de toename van de werkzame beroepsbevolking, bleef de totale beroepsbevolking (werkloos plus werkzaam) gelijk. In het eerste kwartaal trokken mensen zich nog terug van de arbeidsmarkt waardoor de beroepsbevolking toen afnam. In die periode groeide het aantal vacatures en uitzenduren al wel.

Werkloosheid in Nederland relatief laag

In juni kwam de werkloosheid in Nederland volgens de definitie van de International Labour Organisation (ILO) uit op 6,8 procent van de beroepsbevolking. In mei was dat nog 7,0 procent. Daarmee is de werkloosheid in Nederland internationaal gezien relatief laag. De werkloosheid in de Eurozone bedroeg in mei 11,6 procent en in de Europese Unie als geheel 10,3 procent. Met circa 5 procent was de werkloosheid het laagst in Oostenrijk, Malta en Duitsland.

Het belangrijkste verschil tussen de nationale en de internationale definitie van de beroepsbevolking is het aantal uren per week dat iemand werkt of wil werken. Volgens de internationale definitie, die aansluit bij de richtlijnen van de ILO, wordt iedereen geteld die werkt of wil werken, ook scholieren met een bijbaantje. Dat betekent dat de grens op één uur per week ligt. Volgens de nationale definitie omvat de beroepsbevolking personen die een substantieel aantal uren per week betaald werken of dat daadwerkelijk willen. Daarom is de grens bij twaalf uur per week gelegd.

Met ingang van 2015 zal het CBS de hoofdindicator van de werkloosheid baseren op de definitie van de ILO. Meer informatie

Meer uitkeringen sector openbaar bestuur

Het aantal lopende WW-uitkeringen nam in juni 2014 ten opzichte van mei af met 1,1 procent tot 431 duizend. Vrijwel alle sectoren lieten in juni vergeleken met mei een daling zien van het aantal WW-uitkeringen. De sector openbaar bestuur echter vertoonde een toename van het aantal uitkeringen met 4,7 procent. Net als in mei liet alleen het aantal WW-uitkeringen aan 55-plussers deze maand een stijging zien. Onder  jongeren tot 25 jaar nam het aantal uitkeringen in juni relatief het sterkst af .
Vergeleken met een jaar geleden steeg het aantal uitkeringen met 12,8 procent. Bijna alle sectoren, m.u.v. de bouwnijverheid, vertoonden ten opzichte van een jaar geleden een toename.

Dit jaar meer uitkeringen beëindigd vanwege werkhervatting

UWV verstrekte in de 1e helft van dit jaar 304 duizend nieuwe WW-uitkeringen, 1,1 procent meer dan vorig jaar. Er werden in 2014 (t/m juni) 312 duizend WW-uitkeringen beëindigd, bijna 20 procent meer dan in 2013. In de eerste helft van 2014 werden er meer uitkeringen beëindigd dan er nieuwe werden verstrekt. Vorig jaar was het omgekeerde het geval. In de 1e helft van dit jaar werden er 151 duizend uitkeringen beëindigd vanwege werkhervatting, 20 procent meer dan in 2013. In 2014 werd 49 procent van de uitkeringen beëindigd vanwege werkhervatting, vorig jaar was dat 48 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.