Aantal vacatures stijgt opnieuw

Eind maart 2014 stonden er bijna 104 duizend vacatures open. Eind december waren dit er bijna 97 duizend. Het aantal vacatures steeg voor het derde kwartaal op rij. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoeneffecten.Vooral in het bedrijfsleven waren er meer openstaande vacatures. Het aantal vacatures bij de overheid steeg een fractie. Eind maart stonden bij particuliere bedrijven 95 duizend vacatures open en bij de overheid 9 duizend.

Een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt is de zogenaamde vacaturegraad, het aantal vacatures per duizend banen. De vacaturegraad is toegenomen. Eind maart stonden op elke duizend banen 14 vacatures open. In de voorgaande drie kwartalen was dit telkens 12. De cijfers over de vacaturegraad zijn niet gecorrigeerd voor seizoeneffecten.

Er was meer dynamiek op de arbeidsmarkt dan in het eerste kwartaal van 2013. In het eerste kwartaal ontstonden 174 duizend vacatures. Dit zijn er 21 duizend meer dan een jaar eerder. Met 159 duizend tegen 150 duizend was ook het aantal vervulde vacatures hoger.

Het CBS publiceerde deze kwartaalcijfers over vacatures op 15 mei 2014.

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Bedrijfsleven positief over vacatures

De maandelijkse vacature-indicator geeft een snelle indicatie over het verdere verloop van de vacatures in het bedrijfsleven, gebaseerd op het oordeel van de ondernemers. De vacature-indicator verbeterde in juni 2014 verder. De stemming van de ondernemers over de ontwikkeling van de vacatures is al drie maanden op rij positief. Ook in de commerciële dienstverlening zijn er nu meer optimisten dan pessimisten. In de bouwnijverheid en de industrie was dit al eerder het geval.          

Vacature-indicator

Vacature-indicator

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

Meer informatie over de vacature-indicator is opgenomen in de methodebeschrijving.