Prijzen bestaande koopwoningen in heel 2013 met ruim 6 procent gedaald

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

In 2013 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 6,4 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijsafname ten opzichte van een jaar eerder was in de tweede helft van het jaar minder dan in de eerste helft. Na het tweede kwartaal stabiliseerde het prijsniveau. Van vrijstaande woningen was de prijsdaling het sterkst. In Zeeland daalden de prijzen het minst.

Minder forse prijsdaling in de tweede helft 2013

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in 2013 gemiddeld 6,4 procent lager dan in 2012. In de eerste twee kwartalen van 2013 namen de prijzen met ruim 8 procent af ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Bestaande koopwoningen waren in het derde en vierde kwartaal ruim 4 procent goedkoper dan een jaar eerder.

In de tweede helft van 2013 stabiliseerden de prijzen: het prijsniveau lag in het vierde kwartaal 0,1 procent hoger dan in het tweede kwartaal.

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

Prijzen van duurdere woningen het meest gedaald

De prijsdaling verschilt per woningtype. Bij de duurdere woningtypen was de prijsdaling het sterkst. Vrijstaande woningen en twee-onder-een-kap woningen waren in 2013 rond 7 à 8 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen van tussenwoningen zijn, met 5,6 procent, het minst gedaald.

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen naar woningtype

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen naar woningtype

Prijsdaling in Zeeland het minst sterk

De prijsdaling verschilt ook sterk per provincie. In Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant was de prijsdaling het sterkst, rond 7 procent. In Groningen en Flevoland lagen de prijzen ruim 5 procent lager dan in 2012. De prijzen daalden het minst in Zeeland (bijna 3 procent).

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen naar regio

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen naar regio

Feron Sarucco

Bron: StatLine,