Bedrijven investeren bijna 3 procent meer

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

In november 2013 was het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa 2,6 procent groter dan in november 2012. Het is de tweede maand op rij dat de bedrijfsinvesteringen hoger lagen dan een jaar eerder. Dat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de investeringen in personenauto’s.

De stijging van de autoverkopen heeft te maken met fiscale maatregelen. Per 1 januari 2014 zijn de CO2-grenswaarden opnieuw aangescherpt. Dit kan leiden tot een verhoging van de BPM en de zakelijke bijtelling. Om nog te profiteren van een lagere bijtelling hebben veel zakelijke rijders de aanschaf van een personenauto naar voren gehaald.

November had in 2013 een werkdag minder dan een jaar eerder. De cijfers over de bedrijfsinvesteringen zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten.

De Investeringsradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden. Volgens de Investeringsradar van januari 2013 zijn de omstandigheden voor de investeringen iets verbeterd.

Bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa (volume)

Bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Bedrijven.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.