Inflatie fors omlaag naar 2,6 procent

  • Benzine goedkoper
  • Ook voedingsmiddelen drukken inflatie
  • Inflatie eurozone opnieuw fors gedaald

De inflatie is in april flink gedaald naar 2,6 procent. De afgelopen zes maanden is de inflatie niet zo laag geweest. In maart waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De inflatie daalde vooral door goedkopere benzine. In april kostte een liter Euro95 gemiddeld 1,74 euro. Dat is 3 cent minder dan in maart. In april vorig jaar was de gemiddelde prijs aan de pomp nog 1,81 euro. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had ook een verlagend effect op de inflatie.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) in Nederland is gedaald van 3,2 procent in maart naar 2,8 procent in april. Dat is nog steeds ruim boven de inflatie in de eurozone. Deze daalde in april met 0,5 procentpunt naar 1,2 procent, het laagste inflatieniveau in de eurozone sinds februari 2010.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads