Kinderen met stiefouder scoren lager op de Cito-toets

In 2011 hadden kinderen in groep acht van de basisschool gemiddeld een Cito-score van 536. Meisjes en jongens uit gezinnen met hogere inkomens scoorden hoger dan gemiddeld. Kinderen die wonen in een gezin met een stiefouder haalden in elke inkomensgroep een lagere score.

Gemiddelde Cito-score van kinderen naar inkomensgroep huishouden, 2011

Gemiddelde Cito-score van kinderen naar inkomensgroep huishouden, 2011

Hoe hoger het huishoudinkomen, hoe hoger de Cito-score

Er is een sterk verband tussen de Cito-score van kinderen en het inkomen van het gezin waarin ze wonen. Kinderen uit gezinnen in de hoogste inkomensgroep scoorden gemiddeld bijna 7 punten hoger dan die in de laagste inkomensgroep.

Hiervoor zijn verschillende verklaringen. Zo hebben ouders met een hoog inkomen vaak een hoge opleiding. Kinderen van hoogopgeleide ouders gaan vaak ook een hogere opleiding volgen en presteren op jonge leeftijd al beter op school. Ook kunnen gezinnen met een hoger inkomen meer geld besteden aan boeken, een eigen kamer en computer voor het kind en eventueel huiswerkbegeleiding, wat een positieve invloed kan hebben op de schoolprestaties.

Gemiddelde Cito-score van kinderen naar gezinssituatie, 2011

Gemiddelde Cito-score van kinderen naar gezinssituatie, 2011

Kinderen van gescheiden ouders scoren lager op Cito-toets

Er is ook een verband tussen de Cito-score en de gezinssituatie van de basisschoolkinderen. Kinderen van gescheiden ouders scoorden ruim 2 punten lager op de Cito-toets dan kinderen uit intacte gezinnen. Kinderen die bij hun alleenstaande vader woonden waren een uitzondering: zij deden het gemiddeld beter dan kinderen in de overige gezinnen van gescheiden ouders.
 
De lagere Cito-score van kinderen uit eenoudergezinnen wordt niet zozeer veroorzaakt door de gezinssituatie zelf, maar hangt samen met het lagere inkomen. Eenoudergezinnen hebben gemiddeld minder inkomen dan tweeoudergezinnen. Per inkomensgroep was de Cito-score van kinderen uit eenoudergezinnen vrijwel even hoog als die van kinderen uit gezinnen met twee ouders.

Gemiddelde Cito-score van kinderen uit de hoogste inkomensgroep, 2011

Gemiddelde Cito-score van kinderen uit de hoogste inkomensgroep, 2011

Kinderen met stiefouder halen lagere Cito-score, ook bij hoger inkomen

In tegenstelling tot de lagere Cito-score van kinderen uit eenoudergezinnen, kan de lagere score van kinderen uit gezinnen met een stiefouder niet verklaard worden door inkomensverschillen. In elke inkomensgroep hadden zij gemiddeld een lagere score dan kinderen uit intacte gezinnen.  Stiefgezinnen komen relatief weinig voor: drie op de tien kinderen van gescheiden ouders woonde in een gezin met een stiefouder.

Marjolijn Das en Annelie Hakkenes

Bron:
- StatLine, Score eindtoets basisonderwijs Cito; leerling- en gezinskenmerken
- StatLine, Kinderen naar aanwezigheid ouders