Industrie produceert meer

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 2012 ruim 1 procent hoger dan in december 2011. In november lag de industriële productie vrijwel op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

De groei in december komt vooral door de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie, die 5 procent meer produceerde. Dit is de grootste branche binnen de industrie. Hiertegenover stond dat de elektrotechnische en machine-industrie bijna 8 procent minder produceerde. Ook de voedings- en genotmiddelenindustrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie hadden een lagere productie dan in december 2011. De productie in deze branches kromp respectievelijk ruim 2 en bijna 3 procent.

Gemiddelde dagproductie industrie

Gemiddelde dagproductie industrie

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode november-december 2,8 procent hoger dan in september-oktober.

De impuls aan het eind van het jaar was niet voldoende om de productie in 2012 op peil te houden. Gemiddeld was de industriële productie 0,7 procent lager dan in 2011.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

Meer cijfers over de industrie staan op de themapagina Industrie en energie en in de Industriemonitor.