Inflatie stijgt fors naar 2,9 procent

  • Hoogste inflatie in vier jaar tijd
  • Effect btw-verhoging duidelijk zichtbaar
  • Inflatie in Nederland aanzienlijk hoger dan in de eurozone

De inflatie is in oktober gestegen naar 2,9 procent. Dit is de hoogste inflatie in vier jaar tijd. In september waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,3 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De inflatie is vooral gestegen door de verhoging van het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent. Hierdoor werden onder meer gas, benzine en telefoon- en internetdiensten duurder. Niet alle producten en diensten die onder het hoge btw-tarief vallen stegen in prijs. De verhoging werd niet in alle gevallen aan de consument doorberekend. Ruim 42 procent van de bestedingen die huishoudens doen, valt onder het btw-tarief van 21 procent.

Naast de verhoging van de btw droeg ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen bij aan de stijging van de inflatie. Door slechtere oogsten zijn de prijzen van aardappelen, groenten en fruit hoger dan vorig jaar.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg in Nederland naar 3,3 procent, het hoogste niveau in tien jaar tijd. De inflatie in de eurozone bedroeg in oktober 2,5 procent. Door de btw-verhoging is de inflatie in Nederland nu aanzienlijk hoger dan in de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.