Inflatie lager in december

  • Inflatie in december omlaag naar 2,4 procent
  • Benzineprijzen en beltarieven verlagen inflatie
  • Inflatie in 2011 gemiddeld 2,3 procent

In december was de inflatie 2,4 procent. Dat was lager dan de maanden ervoor, toen de inflatie rond de 2,6 procent lag. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De daling van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkeling van benzine. In december was benzine weliswaar 3,4 procent duurder dan een jaar eerder, maar in november was dat nog 7,4 procent. Ook de ontwikkeling van beltarieven verlaagde de inflatie.

De gemiddelde inflatie van de twaalf maanden in 2011 is 2,3 procent. Dat is beduidend hoger dan de 1,3 procent in 2010. Het is de tweede keer na 2003 dat de gemiddelde inflatie over een jaar boven de 2,0 procent uitkomt. De hogere inflatie van 2011 is vooral toe te schrijven aan aardgas, dat 7,4 procent duurder was dan in 2010. Duurdere elektriciteit, voedingsmiddelen en koffie zorgden ook voor een hogere inflatie in 2011.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.