Grootste prijsveranderingen in 2011

De inflatie in Nederland is in 2011 gemiddeld uitgekomen op 2,3 procent. Dit is 1 procentpunt hoger dan in 2010.

Koffie meest in prijs gestegen

In de top 5 van de meest in prijs gestegen producten van 2011 staat koffie bovenaan. De groeiende vraag naar koffie, beperkte voorraden en mislukte oogsten zijn de voornaamste oorzaken van de prijsstijging.

Autobrandstoffen werden gemiddeld ruim 10 procent duurder. Dieselolie spande de kroon met een gemiddelde stijging van ruim 15 procent. Ook benzine en LPG werden duurder. De gemiddelde prijs voor autobrandstoffen is sinds 2009 met 19 procent gestegen. De prijsontwikkeling van olie op de wereldmarkt is de voornaamste reden van de prijsstijgingen van de autobrandstoffen.

De gemiddelde entreeprijs voor bioscopen, theaters en concertzalen steeg bijna 10 procent. Dit is een gevolg van de verhoging van de BTW op theater- en concertkaartjes van 6 naar 19 procent halverwege het jaar.

Computerapparatuur meest in prijs gedaald

Computerapparatuur is in 2011 meer in prijs gedaald dan in 2010. De eveneens sterke prijsdaling van televisietoestellen en videoapparatuur van gemiddeld 11 procent is echter minder groot dan in voorgaande jaren. Ook betaalde de consument minder voor APK-keuringen.

Grootste prijsveranderingen in 2011

Grootste prijsveranderingen in 2011

Martin Broxterman

Bron: StatLine, Consumentenprijzen