Inflatie Caribisch Nederland het hoogst op Sint Eustatius

In het eerste kwartaal van 2011 was de inflatie op Sint Eustatius 6,4 procent. Dit was hoger dan op de andere twee eilanden van Caribisch Nederland. Op Saba was de inflatie 4,1 procent en op Bonaire 3,7 procent.

Inflatie Caribisch Nederland, eerste kwartaal 2011

Inflatie Caribisch Nederland, eerste kwartaal 2011

Horeca en vervoer op Sint Eustatius fors duurder

Op Sint-Eustatius werd vooral de horeca duurder. De prijzen in café’s, restaurants en hotels waren in het eerste kwartaal van 2011 ruim 21 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook vervoer was duurder. De prijzen lagen bijna 17 procent hoger dan een jaar eerder. De prijzen van voedingsmiddelen en alcolholvrije dranken stegen op Sint Eustatius met 5,7 procent veel sneller dan op Bonaire en Saba.

Ook op Saba flink hogere horeca-prijzen

Ook op Saba stegen de prijzen in de horeca fors. Op dit kleinste eiland van Caribisch Nederland waren consumenten in de eerste drie maanden van 2011 bijna 21 procent duurder uit in horecagelegenheden. Voor vervoer moest bijna 9 procent meer betaald worden dan een jaar eerder.

Kleding duurder op Bonaire

Op Bonaire, het grootste eiland van Caribisch Nederland, was de prijsstijging van kleding en schoeisel met bijna 13 procent het grootst. Prijzen in de horeca en van vervoer stegen ook, maar veel minder dan op de andere twee eilanden. De prijzen van gezondheid en communicatie stegen juist op Bonaire sterker dan op Sint Eustatius en Saba.

Bronnen:

Van bovenstaande tekst is ook een versie in het Papiamento beschikbaar.