Inflatie iets omhoog

De inflatie bedroeg in september 1,6 procent. Dit is 0,1 procentpunt hoger dan in augustus. De toename van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van benzine. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De ontwikkeling van de benzineprijzen had een inflatieverhogend effect. De benzineprijzen waren in september 8,3 procent hoger dan een jaar eerder, tegen 4,7 procent in augustus.

Zowel huisvesting, water en energie als vervoer droegen beide met 0,4 procentpunt het meeste bij aan de inflatie in september. Kleding en schoeisel drukten de inflatie daarentegen met 0,1 procentpunt.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode had Nederland in september een inflatie van 1,4 procent. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een inflatie van 1,8 procent. September was de tiende maand op rij waarin de inflatie in Nederland lager was dan die in de eurozone.

Meer weten over inflatie? Bekijk het CBS-filmpje op YouTube.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.