Vertrouwen consumenten onveranderd

Het consumentenvertrouwen is in september niet veranderd. De indicator bleef op -17 staan, na de forse toename van 7 punten in augustus. Over de economie in de komende twaalf maanden zijn de consumenten voor het eerst in twee jaar positief. Bij alle andere deelindicatoren zijn er nog altijd meer pessimisten dan optimisten.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen 

Het oordeel over het economisch klimaat verbeterde in september licht. De inschatting van de economische situatie in de komende 12 maanden verbeterde met 6 punten en kwam uit op 5. Het oordeel over de afgelopen twaalf maanden was iets negatiever dan in augustus.

De koopbereidheid van consumenten is licht gedaald. Over de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen, zoals een wasmachine of meubelen, dacht de consument iets negatiever dan in augustus. Het oordeel over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden verslechterde ook wat.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Het onderzoek heeft plaatsgevonden op de eerste tien werkdagen van september: van dinsdag 1 tot en met maandag 14 september. Prinsjesdag viel buiten de enquête dagen van het Consumenten Conjunctuuronderzoek.

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.