Omzetdaling industrie buitengewoon fors

De ondernemers in de industrie behaalden in december vorig jaar 16 procent minder omzet dan een jaar eerder. In het buitenland werd 20 procent minder omgezet, op de binnenlandse markt 12 procent. De omzetdaling in december is de grootste afname sinds de start van de reeks begin jaren negentig. In november was er al een omzetdaling van 13 procent.

De omzetdaling van december is grotendeels toe te schrijven aan een afname van het volume. Daarnaast werd de omzet negatief beïnvloed door lagere afzetprijzen. December had in 2008 een ander werk- en vakantiepatroon dan in 2007. Dit had een positief effect op de omzetontwikkeling.

De voedings- en genotmiddelenindustrie realiseerde in december 3 procent meer omzet. De overige branches behaalden minder omzet dan in december 2007. In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was de omzetdaling met 36 procent het grootst. Deze afname is voor een groot deel toe te schrijven aan lagere afzetprijzen.

Over heel 2008 zagen de ondernemers hun omzet met 5 procent toenemen. Op de exportmarkt was de omzet 4 procent hoger. Op de binnenlandse markt nam de omzet met 7 procent toe.

Omzet industrie 

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina industrie en energie