Zakelijke dienstverleners buitengewoon somber

De stemming onder zakelijke dienstverleners was in december buitengewoon somber. Voor het eerst in meer dan vijf jaar tijd was het aantal ondernemers dat een toename van de omzet verwachtte kleiner dan het aantal dat een afname voorzag. Per saldo verwachtte 10 procent van de zakelijke dienstverleners een lagere omzet te boeken in de komende drie maanden. In november verwachtte per saldo 5 procent nog een stijging.

De ondernemers in de zakelijke dienstverlening waren in december pessimistischer over de werkgelegenheid in hun branche dan een maand eerder. Per saldo verwachtte 16 procent van de zakelijke dienstverleners dat de personeelssterkte de komende drie maanden zal afnemen, tegen 8 procent in november.

De ondernemers gaven aan dat de omzet in de afgelopen drie maanden is toegenomen en dat de personeelssterkte vrijwel gelijk bleef. De stemming over het economisch klimaat verslechterde flink. Per saldo kwalificeerde in december 49 procent van de zakelijke dienstverleners het economisch klimaat als “slecht”, tegen 38 procent een maand eerder.

Vanaf december 2008 staat in dit bericht niet langer het oordeel over het economisch klimaat centraal, maar de verwachte omzet.

Verwachte omzet zakelijke dienstverlening

Verwachte omzet zakelijke dienstverlening

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.