Aantal vacatures blijft hoog

Eind juni 2008 stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 240 duizend vacatures open. Dit waren er 2 duizend minder dan aan het eind van het eerste kwartaal. Het niveau van het aantal vacatures blijft hoog.

Er waren in het tweede kwartaal van 2008 5 duizend vacatures meer dan een jaar eerder. Bedrijven met 100 of meer werknemers telden eind juni 10 duizend openstaande vacatures meer en middelgrote bedrijven 2 duizend meer. Bij kleine bedrijven - met minder dan 10 werknemers - stonden echter 7 duizend minder vacatures open dan een jaar eerder.

Een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt is het aantal vacatures per duizend banen, de zogenaamde vacaturegraad. Aan het eind van het tweede kwartaal waren er 32 vacatures per 1000 banen, net zoveel als een jaar eerder. Van alle bedrijfstakken hadden de horeca en de bouwnijverheid de hoogste vacaturegraad en het onderwijs en openbaar bestuur de laagste.

De dynamiek op de arbeidsmarkt was wat minder groot dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal ontstonden 287 duizend vacatures, tegen 302 duizend in het tweede kwartaal van 2007. Het aantal vervulde vacatures kwam uit op 281 duizend, 9 duizend minder dan een jaar eerder.

Vacatures, seizoengecorrigeerd

Vacatures, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.