Economie groeit in eerste kwartaal met 3,3 procent

De Nederlandse economie presteerde in het eerste kwartaal goed. Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was 3,3 procent groter dan een jaar eerder. Deze groei werd bereikt met een werkdag minder dan het eerste kwartaal van 2007. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten groeide het volume van het bbp met 0,4 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007.

De uitvoer van goederen en diensten was 6,5 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2007. Daarmee hielde de stevige exportgroei aan. De invoer groeide nog harder dan de uitvoer, namelijk met 7,6 procent. Ook de investeringen in vaste activa waren fors hoger dan een jaar eerder. De toename bedroeg 7,2 procent. Er werd vooral meer geïnvesteerd in gebouwen, vrachtauto’s en computers.

Huishoudens besteedden 2,3 procent meer aan goederen en diensten. Dit is in lijn met de gemiddelde groei in 2007. Het volume van de overheidsbestedingen was 0,5 procent groter dan een jaar eerder. Dit was de laagste toename van de afgelopen tweeënhalf jaar.

Alle bedrijfstakken produceerden in het eerste kwartaal meer dan in het eerste kwartaal van 2007. Vooral de delfstoffenwinning leverde een belangrijke bijdrage aan de economische groei. Ook de bouw leverde flink meer productie. In de industrie daarentegen bleef de groei van de productie beperkt tot 1,5 procent.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie