Beduidend hogere omzet industrie

De industrie behaalde in april 14 procent meer omzet dan in dezelfde maand van 2007. In maart van dit jaar was de omzet 3 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet in april werd echter gerealiseerd met twee werkdagen meer dan een jaar eerder, terwijl maart in 2008 juist twee werkdagen minder telde dan in 2007. Het positieve effect van het andere werkdag- en feestdagpatroon op de omzetgroei bedroeg in april ongeveer 5 procent. 

Daarnaast is de omzettoename in april voor ruim de helft toe te schrijven aan de hoge afzetprijzen. Vooral de aardolie- en chemische industrie en de voedingsmiddelenindustrie hadden te maken met duurdere grondstoffen, die in de prijs van de eindproducten werden doorberekend.

De voedingsmiddelenindustrie realiseerde met 20 procent de grootste omzettoename. De aardolie- en chemische industrie en de metaalindustrie boekten in april 14 procent meer omzet dan een jaar eerder. De omzet van de textielindustrie was vrijwel gelijk aan die van april 2007, nadat deze branche vijf maanden op rij omzetverlies had geleden.

De omzetgroei van de industrie was op de binnenlandse en de buitenlandse markt vrijwel even groot.

Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina industrie en energie