Eén op de vijf internetters mobiel online

In 2007 gingen ruim 2 miljoen mensen online met behulp van mobiele apparatuur, zoals een laptop of mobiele telefoon. Dat is bijna 20 procent van alle internetters. Vooral mannen en hoogopgeleide jongeren gaan mobiel online.

Mobiele verbinding vooral via laptop

In 2007 kwam de mobiele internetverbinding vooral tot stand via een laptop met een overal bruikbaar, draadloos modem. Dat werd gedaan door 13 procent van alle internetters. Daarnaast ging 8 procent van de internetgebruikers met een mobiele telefoon online. Slechts 3 procent gebruikte een palmtop.

Mobiel internetten, 2007

Mobiel internetten, 2007

Meer mannen dan vrouwen internetten mobiel

Van de mannen die internetten, ging 24 procent via een mobiele verbinding online. Dat is beduidend meer dan bij de vrouwen, van wie 14 procent dat deed. Mannen gebruikten vooral veel vaker dan vrouwen de mobiele telefoon om online te gaan, namelijk 12 procent tegenover 4 procent.

Mobiel internetten naar geslacht, 2007

Mobiel internetten naar geslacht, 2007

Vooral hoog opgeleide jongeren mobiel online

Mobiel internetten is populair bij hoogopgeleide jongeren. Ruim 30 procent van de hoogopgeleide internetters jonger dan 45 jaar ging in 2007 met behulp van mobiele apparatuur online. Bij de oudere en laagopgeleide internetters lag dat aandeel op slechts 7 procent.

De verspreiding van mobiel internetten in de samenleving vertoont hiermee hetzelfde patroon als de verspreiding van internet aan het eind van de vorige eeuw. De eerste gebruikers van het internet waren toen ook juist de jongere, hoog opgeleide mannen.

Mobiel internetten naar opleidingsniveau en leeftijd, 2007

Mobiel internetten naar opleidingsniveau en leeftijd, 2007

Ger Linden en Marjolein Korvorst

Bronnen: