Inflatie stijgt in september

De inflatie was in september 1,3 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in augustus. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De stijging van de inflatie is vooral een gevolg van de prijsstijging van autobrandstoffen. De prijsstijging van melkproducten had eveneens een inflatieverhogend effect. De prijsontwikkeling van kleding had daarentegen een verlagend effect. 

Aan de 1,3 procent inflatie in september werd het meest bijgedragen door de in het afgelopen jaar gestegen kosten voor zowel huisvesting en energie als voor diverse goederen en diensten, zoals verzekeringen. Beide hadden een bijdrage van 0,4 procentpunt. De gestegen kosten voor vervoer droegen 0,3 procentpunt bij. Kleding had, in tegenstelling tot voorgaande maanden, juist een verlagend effect van 0,1 procentpunt. Communicatie, zoals telefonie en internetgebruik, had eveneens een verlagend effect van 0,1 procentpunt, net als recreatie en cultuur.

Voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie worden geharmoniseerde prijsindices berekend. Volgens deze methode is de inflatie in ons land in september uitgekomen op 1,3 procent. Dit is 0,2 procentpunt hoger dan in augustus. De inflatie in de eurozone is in september gestegen naar 2,1 procent. De inflatie in Nederland ligt dus fors lager dan gemiddeld in de eurozone.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.