Cao-loonstijging blijft ook in het tweede kwartaal beperkt tot 1,5 procent

In het tweede kwartaal 2007 zijn de cao-lonen met 1,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De toename is even groot als in het eerste kwartaal. De cao-loonstijging is wel een stuk lager dan in 2006, toen de cao-lonen nog met 2,0 procent toenamen.

Ontwikkeling cao-lonen per kwartaal

Ontwikkeling cao-lonen per kwartaal

Cao-loonstijging in de gesubsidieerde sector iets boven gemiddeld

De verschillen tussen de drie onderscheiden cao-sectoren zijn zeer gering. In de gesubsidieerde sector stegen de cao-lonen in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat is iets meer dan bij de overheid en de particuliere bedrijven, waar de cao-lonen elk met 1,5 procent toenamen in het tweede kwartaal.

Cao-loonstijging naar cao-sector

Cao-loonstijging naar cao-sector

Daling bijzondere beloningen bij overheid

In het tweede kwartaal van 2007 stegen de cao-lonen exclusief bijzondere beloningen in de sector overheid met 1,8 procent. Deze stijging is groter dan van de cao-lonen inclusief bijzondere beloningen. Dat komt doordat een gedeelte van de bijzondere beloningen, de tegemoetkoming ziektekosten, is overgeheveld naar de reguliere maandelijkse loonbetalingen. In 2006 stegen de bijzondere beloningen bij de overheid nog fors vergeleken met een jaar eerder, vooral door de invoering van de werkgeversbijdrage voor de levensloopregeling en ziektekosten.

Contractuele loonkosten ook 1,5 procent hoger

De contractuele loonkosten stegen in het tweede kwartaal van 2007 met 1,5 procent, gelijk aan de cao-loonstijging. Dat houdt in dat de werkgeverspremies per saldo gelijk waren aan die in 2006. In het tweede kwartaal liepen de verschillen in de loonkostenontwikkeling nauwelijks uiteen tussen de drie sectoren. In 2006 was de loonkostenontwikkeling van de overheid nog een stuk lager dan bij de andere sectoren, voornamelijk door de daling van het werkgeversdeel van de pensioenpremie in dat jaar.

Stijging contractuele loonkosten naar cao-sector

Stijging contractuele loonkosten naar cao-sector

 Monique Hartog

Bron: StatLine, Cao-lonen, contractuele loonkosten en arbeidsduur; indexcijfers (2000=100)