Uitvoer goederen ruim 10 procent groter

In november was het uitvoervolume van goederen ruim 10 procent groter dan in november 2005. Deze groei is 2 procentpunt hoger dan gemiddeld in de eerste tien maanden van 2006. Het volume van de ingevoerde goederen was 8 procent groter dan een jaar eerder. Dat is 2 procentpunt lager dan gemiddeld in de eerste tien maanden.

De waarde van uitgevoerde goederen bedroeg 29,0 miljard euro. Dat is een toename van 12 procent. De invoerwaarde was met 25,5 miljard euro 11 procent hoger. Het handelssaldo was fors hoger; het kwam namelijk uit op 3,6 miljard euro tegen 2,9 miljard in november 2005.

De in- en uitvoerprijzen waren ongeveer 2 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee ligt de prijsstijging van de in- en uitgevoerde goederen ongeveer op hetzelfde niveau als in september en oktober.

Vooral de waarde van de invoer uit EU-landen was hoger dan een jaar eerder. Deze nam met 14 procent toe naar 14,1 miljard euro. De invoer uit niet-EU-landen was 6 procent hoger. Bij de uitvoer was er nauwelijks verschil tussen beide landengroepen.

Wat goederen betreft was vooral de handel in grondstoffen beduidend hoger dan in november 2005. De invoer van deze goederen is met 33 procent gestegen, de uitvoer met 25 procent. Ook de handel in fabrikaten (zoals leder-, rubber- of houtwaren, papier, garens, ijzer of staal) was met een toename van ruim 25 procent flink hoger.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.