Aantal vacatures verder opgelopen

Eind september 2006 waren er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 219 duizend vacatures. Dat is fors meer dan aan het eind van het tweede kwartaal. Toen stonden er 30 duizend vacatures minder open. Niet eerder waren er zo veel openstaande arbeidsplaatsen als eind september 2006.

In alle bedrijfstakken waren er meer vacatures dan in het voorgaande kwartaal. Vooral de commerciële dienstverlening zocht nieuw personeel. In deze bedrijfstak waren er 17 duizend vacatures meer dan aan het einde van het tweede kwartaal, waarvan het merendeel in de zakelijke dienstverlening. Tot de zakelijke dienstverleners behoren onder meer de advocaten, accountants en ICT-specialisten.

Ook in de bedrijfstak industrie en bouwnijverheid was er een sterke stijging van de vacatures. Daar nam het aantal, voor seizoeninvloeden gecorrigeerd, met bijna een derde toe tot 40 duizend vacatures.

De dynamiek op de arbeidsmarkt blijft groot. De aantallen ontstane en vervulde vacatures zijn net als in voorgaande kwartalen toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Er ontstonden in het derde kwartaal 36 duizend vacatures meer dan in het derde kwartaal van 2005. Daarnaast werden 45 duizend meer vacatures vervuld. In totaal werden er in het derde kwartaal van dit jaar 274 duizend vacatures vervuld. Dit is het hoogste aantal ooit.                                                                          

Een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt is het aantal vacatures per duizend banen, de zogenaamde vacaturegraad. Al tweeënhalf jaar is deze elk kwartaal hoger dan een jaar eerder. Aan het einde van het derde kwartaal waren er 29 vacatures per 1000 banen. Dit waren er 7 meer dan een jaar eerder. Bij de bouwnijverheid, de horeca en de zakelijke dienstverlening was de vacaturegraad het hoogst.

Vacatures, seizoengecorrigeerd

Vacatures, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.